Verbind je met ons

Economie

Werkgelegenheid en sociale ontwikkelingen in Europa: #LabourMarket-vooruitzichten blijven over het algemeen positief

DELEN:

gepubliceerd

on

De herfsteditie van de Commissie Kwartaaloverzicht werkgelegenheid en sociale ontwikkelingen in Europa (ESDE). Het vandaag gepubliceerde rapport bevestigt dat de EU-arbeidsmarkt records blijft breken, met 241.4 miljoen mensen met een baan in de EU (160 miljoen in de eurozone) in het tweede kwartaal van 2019. De werkgelegenheid in de EU is al 25 kwartalen op rij gegroeid, en sinds het begin van de Commissie-Juncker zijn er 14.1 miljoen banen gecreëerd.

Het totale aantal gewerkte uren ligt nu iets hoger dan de piek van 2008. Commissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit Marianne Thyssen zei: “Het is een belangrijke boodschap dat de Europese arbeidsmarkt sterk draait. Nooit eerder waren er zoveel mensen aan het werk in de EU. Laten we ons blijven concentreren op het verwezenlijken van de Europese pijler van sociale rechten om ervoor te zorgen dat deze positieve ontwikkeling alle burgers in heel Europa blijft bereiken.”

De meeste nieuwe banen die begin 2019 zijn gecreëerd, zijn kwaliteitsbanen: in het eerste kwartaal van 2019 zijn de vaste banen met 2.5 miljoen toegenomen vergeleken met hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar. In dezelfde periode nam ook het zelfstandig ondernemerschap toe (+350,000 personen), terwijl het aantal tijdelijke werknemers daalde (-600,000 personen). Het rapport bevestigt verder dat de werkloosheid in de EU sinds de piek van april 11 met 2013 miljoen mensen is gedaald en nu op het laagste niveau ooit staat. Ook de jeugdwerkloosheid en de langdurige werkloosheid bleven dalen. Er is meer informatie over de beoordeling beschikbaar hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending