Verbind je met ons

Voorpagina

Misbruik van een antiterrorismewet in Spanje onder de aandacht van de VN in Genève en de OVSE in Warschau

DELEN:

gepubliceerd

on

De voorbije dagen werd zowel bij de VN in Genève als op de jaarlijkse mensenrechtenconferentie van de OVSE/ODIHR in Warschau het misbruik van een wet tegen terrorisme onder de aandacht gebracht – schrijft Willy Fautré, directeur van Mensenrechten zonder grenzen

Aan het 42nd zitting van de VN-Mensenrechtenraad, een woordvoerder van Human Rights Without Frontiers legde een mondelinge verklaring af waarin hij de nadruk legde op het geval van dergelijk misbruik van de familie Kokorev (Vladimir Kokorev en zijn vrouw, beiden in de zestig, en hun 33-jarige zoon).

Vladimir Kokorev

Vladimir Kokorev

Een Spaanse rechter plaatste hen in een langdurige voorlopige hechtenis, gecombineerd met geen toegang tot hun dossier (een regime genaamd "Secreto de sumario"), en bijzonder zware gevangenisomstandigheden voorbehouden aan terroristen, terrorismeverdachten en gewelddadige criminelen. Onder de Spaanse wet staat dit systeem van extreem toezicht bekend als Ficheros de Internos de Especial Seguimiento, niveau 5 of FIES 5.

Alle drie de gezinsleden, die nooit geweld gebruikten of aanzetten, zaten eind 2015 gevangen op een vaag geformuleerde verdenking van witwassen. Twee van hen werden vastgehouden tot eind 2017 en één tot begin 2018. Er werden geen formele aanklachten ingediend omdat er geen bewijs was dat de Kokorev-familie illegaal gegenereerd geld had gebruikt.

Tegen het einde van deze twee jaar gevangenisstraf werd hun detentie met nog eens twee jaar verlengd, ondanks het ontbreken van een formele aanklacht en bewijs van een basismisdrijf. Nadat een aantal leden van het Europees Parlement in Brussel een rondetafel hadden gehouden om het misbruik van het FIES-systeem aan de kaak te stellen, werd de verlenging van hun voorlopige hechtenis met nog eens twee jaar veranderd in territoriale opsluiting. Deze maatregel beperkt het gezin tot Gran Canaria en verplicht hen zich wekelijks te melden bij de lokale rechtbank.

Zoals de Kokorev-zaak aantoont, lijkt het FIES-systeem op een niet-onderscheidende en inconsistente manier te worden geïmplementeerd zonder de juiste toezicht- en controlemechanismen.

advertentie

Deze zaak was onderdeel van de campagne van Human Rights Without Frontiers tegen het controversiële FIES-systeem dat al vele jaren wordt bekritiseerd door de Verenigde Naties, de Raad van Europa, Spaanse parlementsleden en Europarlementariërs, evenals door mensenrechtenorganisaties.

Bij de VN in Genève Human Rights Without Frontiers aanbevolen dat Spanje

 • het FIES-systeem hervormen door publiekelijk specifieke criteria voor elke status van FIES 1 tot 5 te schetsen en een commandostructuur en besluitvormingsproces voor de plaatsing van gevangenen onder elk van de FIES-statussen te verduidelijken;
 • verbetering van de detentieomstandigheden in beide gevangenissen op Gran Canaria, inclusief een toename van het aantal personeelsleden in beide faciliteiten;
 • de tenuitvoerlegging van Richtlijn 2012/13/EU van het Europees Parlement en de Raad van 22 mei 2012 betreffende het recht op informatie in strafprocedures evalueren om ervoor te zorgen dat de secreto de sumario regime de rechten van de gedetineerden niet in het gedrang brengt, in het bijzonder dat hen geen bewijs of redenering wordt onthouden waarop voorlopige hechtenis is gebaseerd.

Op de OVSE-conferentie in Genève Human Rights Without Frontiers aanbevolen dat Spanje

 • de wet op incommunicado-detentie intrekken;
 • stoppen met het vasthouden van gedetineerden zonder formele aanklacht;
 • veel meer gebruik maken van alternatieven voor detentie;
 • stop met het toepassen van de FIES-classificatie voor niet-gevaarlijke gedetineerden;
 • afschaffen van de secreto de sumario regime;
 • een einde maken aan voorlopige hechtenis als strafmaatregel;
 • respecteer het vermoeden van onschuld;
 • de bijzondere zorgvuldigheidsplicht respecteren;

Human Rights Without Frontiers moedigde Spanje ook aan om te voldoen aan de aanbevelingen van de Verenigde Naties en de Raad van Europa. De in Brussel gevestigde ngo sloot af met een oproep aan de OVSE/ODIHR om deze kwestie op te nemen in hun samenwerkingsprogramma met de Commissie van Venetië van de Raad van Europa.

 

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending