Verbind je met ons

EU

Tests op de weg tonen gasvrachtwagens tot vijf keer slechter voor #AirPollution

DELEN:

gepubliceerd

on

Vrachtwagens die worden aangedreven door vloeibaar aardgas (LNG) vervuilen de lucht tot vijf keer meer dan dieseltrucks, volgens tests op de weg die zijn uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse overheid. De resultaten druisen in tegen de beweringen van vrachtwagenfabrikanten dat vrachtwagens op gas de uitstoot van stikstofoxide (NOx) met meer dan 30% verminderen.[1] [2] Transport & Environment (T&E), dat vandaag het testresultaten, zegt dat EU-regeringen moeten stoppen met het aanmoedigen van vervuilende LNG-vrachtwagens door een einde te maken aan de extreem lage belastingtarieven die in de meeste landen gelden voor fossiel gas voor transport.

De drie geteste LNG-trucks stoten twee tot vijf keer meer giftige NOx uit dan de dieseltruck met het laagste testresultaat bij het rijden in een combinatie van stedelijk gebied, regionale routes en snelwegen. Bij het rijden in de stad stoten de trucks op gas twee tot 3.5 keer meer NOx uit dan de geteste dieseltruck met de laagste uitstoot. Vrachtwagens die rijden op biomethaan (biogas) zouden dezelfde luchtvervuilende uitstoot hebben als vrachtwagens die op fossiel gas rijden, omdat de brandstofeigenschappen dezelfde zijn.

Stef Cornelis, manager schone vrachtwagens bij T&E, zei: “Gastrucks zijn niet schoon en kunnen zelfs erger zijn dan diesel. Het is tijd voor beleidsmakers om het bewijsmateriaal opnieuw te bekijken en een einde te maken aan subsidies voor gastrucks, investeringen in LNG-infrastructuur en belastingvoordelen voor wat gewoon de zoveelste vervuilende fossiele brandstof is.”

De tests op de weg tonen ook aan dat alle drie de geteste gasvrachtwagens niveaus van deeltjesemissie produceren die vergelijkbaar zijn met die van dieselvrachtwagens.[3] Deeltjes kunnen diep in de longen doordringen en in het bloed worden opgenomen, waardoor hartaandoeningen, beroertes en longkanker kunnen ontstaan.[4] Deze bevindingen staan ​​in schril contrast met de advertenties van vrachtwagenfabrikanten die beweren dat met LNG-vrachtwagens de deeltjesemissies bijna volledig worden geëlimineerd.[5] [6]

Gasvrachtwagens zijn ook een doodlopende weg om het vrachtvervoer koolstofarm te maken: de Scania- en Iveco-vrachtwagens met vonkontstekingsmotoren registreerden broeikasgasemissies (BKG) in de uitlaat slechts 3 tot 5% lager dan de dieselvrachtwagen met het laagste testresultaat. De LNG-truck van Volvo met directe injectie onder hoge druk (HPDI) vermindert de uitstoot met 14%. T&E-berekeningen tonen echter aan dat wanneer rekening wordt gehouden met de winning en het transport van het gas, inclusief methaanlekkage, LNG-vrachtwagens met vonkontsteking slechter zijn voor het klimaat dan diesels, terwijl HPDI-gasvrachtwagens slechts een klein voordeel opleveren.[7]

Desondanks wordt het gebruik van fossiel gas in het vervoer ondersteund door EU-regeringen met belastingvoordelen, vrijstellingen van tolheffing en subsidies (zie onderstaande tabel). Zonder deze subsidies zou er geen markt zijn voor transportgas.

Cornelis concludeerde: “De gasindustrie probeert wanhopig beleidsmakers ervan te overtuigen dat trucks op gas een klimaatvoordeel hebben omdat ze hun markt willen laten groeien. Het simpele feit is dat het een fossiele brandstof is, net als olie en steenkool, dus het moet uitgefaseerd worden.”

[1] https://www.cryogas.pl/pliki_do_pobrania/artykuly/Cryogas_IVECO_Report._Poolse_weg_testen_.pdf
[2] https://www.scania.com/group/nl/zijn-een-vloeibaar-gas/
[3] De deeltjesaantalemissies van de drie LNG-voertuigen werden op de weg gemeten met PEMS-apparatuur, terwijl de gemiddelde resultaten van vier dieselvoertuigen werden bepaald aan de hand van laboratoriumtests (chassisdynamometer). 
[4] https://www.who.int/en/news-kamer/factsheets/detail/omgevings-(buiten)luchtkwaliteit-en gezondheid[5] https://www.iveco.com/en-us/perskamer/kit/Pages/Iveco-s-inzet-op-het-gebied-van-duurzame-mobiliteit-het-nieuwe-Daily-CNG-en-Stralis-LNG.aspx
[6]
https://www.scania.com/group/nl/zijn-een-vloeibaar-gas/
[7] Tank-to-wheel-emissies op basis van gegevens uit tests die TNO in opdracht van de Nederlandse overheid heeft uitgevoerd. Well-to-tank- en well-to-wheel-emissies op basis van T&E-analyse met invoergegevens van de Volvo Trucks-calculator voor de ecologische voetafdruk die de emissies met 9 procentpunten verhogen, zoals verder in het rapport zelf wordt uiteengezet. Het toevoegen van deze upstream-emissies resulteert in een bron-tot-wiel-BKG-voordeel voor de Volvo-truck van ongeveer 5%.

Lees verder:
Rapport: Verminderen gasvrachtwagens de uitstoot? (beschikbaar in EN, DE, FR, IT, ES, PL)

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending