#GlobalStrikeForClimate - Burgemeesters die Europese Europese steden 8,000 vertegenwoordigen, roepen op tot klimaatbestendigheid van EU- en nationale begrotingen

| September 20, 2019

Voor de wereldwijde staking van het klimaat (20-27 september) zijn stadsleiders die het Europees Burgemeestersconvenant en de 8,000-lidsteden vertegenwoordigen samengekomen om de klimaatbestendigheid van begrotingen op EU- en nationaal niveau te eisen. Klimaatbestendige budgetten zijn de beste manier om ervoor te zorgen dat al het mogelijke wordt gedaan om te voldoen aan de verplichtingen van de EU in het kader van het Klimaatakkoord van Parijs, de belofte van een CO2-neutrale EU door 2050 te bereiken en gestrande activa te vermijden, aangezien investeringen in fossiele brandstoffen hun nut overleven.

Wat is klimaatbestendig?

Klimaatbestendigheid gaat over het analyseren van elke toegezegde en uitgegeven euro en het toekennen van een waarde aan koolstofemissies. Op deze manier ondermijnen uitgaven in verschillende overheidsdiensten buiten het milieu of klimaatafdelingen niet de uitgaven die worden gedaan om de klimaatverandering te verzachten en tegen te gaan.

In de praktijk betekent dit dat de uitgaven voor fossiele brandstoffen moeten worden geëlimineerd en dat prioriteit moet worden gegeven aan uitgaven voor efficiëntie en maatregelen voor hernieuwbare energie die de uitstoot verminderen en leiden tot een rationeler gebruik van hulpbronnen.

Klimaatbestendigheid zou een hoeksteen moeten zijn van de 'Green New Deal' die EU-commissaris president Ursula von der Leyen in haar eerste 100-dagen beloofde.

“Parijs heeft zijn 2050 klimaatneutrale strategie al aangenomen en het meten van de klimaatimpact van ons hele budget is van vitaal belang voor succes. We verwachten dat de Europese leiders net zo moedig zijn als op gemeentelijk niveau ”, zegt Célia Blauel, loco-burgemeester van Parijs en bestuurslid van het Europees Burgemeestersconvenant.

“Op dit moment hebben we een enorme inconsistentie in onze uitgaven in heel Europa. Met de linkerhand graven we diep om de fondsen te vinden om een ​​gedeelde energietransitie te ondersteunen, en met de rechterhand geven we geld uit aan projecten voor fossiele brandstoffen die een duurzamer Europa moeilijk te realiseren maken, ”zei professor Dr. Eckart Würzner, burgemeester van Heidelberg, Duitsland en bestuurslid van het Europees Burgemeestersconvenant.

“In het licht van de enorme wereldwijde uitdaging waarmee we allemaal worden geconfronteerd bij het behalen van het 1.5 ° C-doel, sluiten wij als Europese burgemeesters zich aan bij onze jonge burgers in hun dringende oproep tot actie. We zullen optreden als hun naaste bondgenoten en onze rol spelen door onze inspanningen om onze steden - en Europa - klimaatneutraal te maken, verder op te voeren. We zullen werken aan de Green Deal die we nodig hebben - een overeenkomst die klimaatinnovatie bevordert, een voorspoedige ontwikkeling bevordert en kansen creëert voor toekomstige generaties, "zei Anna-Kaisa Heinämäki, loco-burgemeester van Tampere, Finland en bestuurslid van het Europees Verbond van burgemeesters.

“Klimaatbestendige budgetten zijn een effectieve manier om onze uitgaven te veranderen en ons ontwikkelingsmodel in vraag te stellen, op een manier die consistent is met onze verplichtingen in het kader van de Overeenkomst van Parijs. Het is ook een mechanisme dat kan worden gebruikt om jaarlijks bij te houden hoe we het doen om de nodige wijzigingen aan te brengen. Als leiders van de lokale overheid zijn we toegewijd om de EU-commissie te ondersteunen bij het realiseren van onze gemeenschappelijke ambitie, "zei Juan Espadas, burgemeester van Sevilla, Spanje en bestuurslid van het Europees Burgemeestersconvenant.

“Onze burgers zijn op straat in onze steden en eisen actie. Wij als stadsvertegenwoordigers moeten naar hen luisteren en we vertellen EU- en nationale leiders dat we een consistente, ambitieuze benadering van klimaatverandering nodig hebben en dat klimaatbestendige begrotingen de snelste, goedkoopste en meest logische manier zijn om onze burgers te bereiken, "zei Andreas Wolter, burgemeester van Keulen, Duitsland, waarnemend bestuurslid van het European Covenant of Mayors.

Hoe zit het met het geld?

Het huidige voorstel van de Europese Commissie is dat klimaatgerelateerde uitgaven 25% van het volgende meerjarig financieel kader 2021-2027 (MFF) moeten zijn - ongeveer € 320 miljard. Maar de impact van dat bedrag wordt kleiner als andere begrotingslijnen geld blijven uitgeven aan projecten die de CO2-uitstoot ondersteunen of verhogen. Volgens cijfers van Eurostat bedroegen de overheidsuitgaven 45.8% van het BBP in 2017 in de hele EU voor een totaal van meer dan 7 triljoen € - wat het krachtigste mechanisme is dat beschikbaar is om een ​​Europa te beschermen dat binnen zijn koolstofgrenzen leeft, en ervoor te zorgen dat het geld wordt besteed aan de bestrijding van het klimaat verandering is zo effectief mogelijk.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Klimaatverandering, CO2 uitstoot, EU

Reacties zijn gesloten.