Verbind je met ons

EU

#SecurityUnion - Meer dan 17,000 Europese arrestatiebevelen uitgevaardigd om zware criminelen snel uit te leveren

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 18 september heeft de Europese Commissie belangrijke statistieken vrijgegeven over het Europees aanhoudingsbevel. Met 16,636-warrants uitgegeven in 2016 en 17,491 in 2017, is het Europese aanhoudingsbevel het meest gebruikte EU-instrument voor justitiële samenwerking in strafzaken sinds de lancering ervan in 2004.

Commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid Věra Jourová zei: “Dankzij het Europees aanhoudingsbevel leven EU-burgers op een veiligere plek. Waar criminelen en terroristen zich ook in Europa verstoppen, ze zullen voor de rechter worden gebracht. Dit voorbeeld laat zien dat de EU gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en de rechtsstaat. Het succes ervan is afhankelijk van de goede samenwerking van Europese en nationale autoriteiten ".

In totaal werden in 2017 meer dan 7,000 mensen verdacht van ernstige criminaliteit en terrorisme over de grenzen overgegeven. Wat de procedure betreft, van de arrestatie tot het besluit tot overlevering, duurt het gemiddeld 15 dagen wanneer de persoon instemt met zijn overlevering en 40 dagen wanneer de persoon niet instemt. Zelfs als de duur van de procedures van overlevering sterk varieert tussen de EU-landen, is deze gemiddeld aanzienlijk afgenomen. Meer details zijn beschikbaar in het statistiekenrapport, evenals in beschikbare factsheets online..

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending