Deal or no deal: EP-leden debatteren over de stand van zaken bij #Brexit-gesprekken

| September 19, 2019
Sprekers in het debat: Jean-Claude Juncker; Michel Barnier; Manfred Weber; Iratxe García Pérez; Guy Verhofstadt; Philippe Lamberts; Marco Zanni; Geoffrey Van Orden; Martin Schirdewan.Sprekers in het debat over de Brexit-gesprekken

Zal het nog steeds mogelijk zijn om een ​​akkoord te bereiken voordat het VK de EU verlaat? EP-leden bespraken uitdagingen en gevolgen in een debat over de Brexit-gesprekken.

Het VK zal momenteel de EU verlaten eind oktober 2019. Elke verlenging moet worden aangevraagd door de Britse regering en worden goedgekeurd door de resterende EU-landen van 27.

Onderhandelaars zijn in november 2018 akkoord gegaan met de tekst van een ontwerp-terugtrekkingsovereenkomst, maar deze is nog niet geratificeerd. Het werd drie keer verworpen door het Britse Lagerhuis. In 2019 kondigde nieuwe premier Boris Johnson aan dat hij zou proberen opnieuw over de overeenkomst te onderhandelen.

De leden bespraken de stand van zaken op 18 september en namen ook een resolutie herhaalden hun steun voor het standpunt van de EU en verklaarden dat zij elke terugtrekkingsovereenkomst zonder een backstop zouden verwerpen.

Tijdens het debat benadrukten sprekers het risico van een no-deal Brexit.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zei: "Het risico van een no-deal blijft reëel en zal in feite neerkomen op een beslissing van de Britse regering, maar zal nooit de keuze zijn, de voorkeursoptie van de Europeese Unie. En daarom denk ik dat het beter is om ons nu te concentreren op wat we kunnen doen om die deal te sluiten, iets wat wenselijk en nog steeds, naar mijn mening, mogelijk is. "

Manfred Weber (EPP, Duitsland): “Momenteel verlaat Groot-Brittannië de EU niet, maar banen en bedrijven die het VK verlaten. Een derde van de Britse bedrijven is van plan of vertrekt al. Velen hier in de plenaire vergadering betreuren de Brexit-uitkomst, maar ik moet u zeggen dat het tijdens de verkiezingscampagne een krachtig argument was om de Europeanen te vertellen dat het stom is en dat het veel onzekerheid schept ... Daarom heeft u ons veel geholpen. "

Een van de moeilijkste kwesties in de Brexit-gesprekken is de backstop om een ​​harde grens tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland te voorkomen. EU-Brexit-onderhandelaar Michel Barnier stond erop dat de backstop een pragmatische oplossing is voor concrete problemen: “We willen niet teruggaan naar een fysieke grens tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland; we willen de integriteit van de interne markt beschermen en we willen de economie van het hele eiland behouden. ”

S&D chief Iratxe García Pérez, uit Spanje, riep Boris Johnson op om het verworven recht van EU-burgers die in het VK wonen te garanderen: "Gewone burgers zouden nooit de prijs hoeven te betalen van de fouten die door hun politieke vertegenwoordigers zijn gemaakt," zei ze. Ze voegde eraan toe dat haar groep het Britse volk steunt als ze hun beslissing over Brexit willen wijzigen: “De S & D-groep heeft Brexit altijd als een historische fout gezien en we zijn bereid het Britse volk te steunen als ze besluiten om dat besluit opnieuw te bekijken. ”

Guy Verhofstadt (België, Renew), de Brexit-coördinator van het Parlement, zei dat hij dacht dat een deal nog steeds mogelijk was, maar bekritiseerde de Britse behandeling van burgerrechten en riep op tot "automatische registratie van al onze EU-burgers". Met betrekking tot toekomstige handelsbetrekkingen zei hij: "Dit Parlement zal nooit een overeenkomst aanvaarden waarin Groot-Brittannië alle voordelen heeft van vrijhandel, van nul-tarieven en niet in overeenstemming is met onze ecologische, onze gezondheid, onze sociale normen ..." Hij voegde eraan toe: " We zullen nooit een Singapore aan de Noordzee accepteren. Dat zal nooit gebeuren"

Philippe Lamberts (Groenen / EFA, België): “We hebben niet voor Brexit gekozen, maar we respecteren de keuze van de meerderheid van de kiezers in het VK. Het beste bewijs hiervan is dat we te goeder trouw handelen in het onderhandelen over de overeenkomst, die bepalend zal zijn voor de scheiding waar we spijt van hebben. '

"De Britse regering wil een deal, geen oude deal, maar een deal die acceptabel is voor het Britse parlement en het Britse volk", zei Geoffrey Van Orden (ECR, VK), en vroeg om goodwill en flexibiliteit van zowel de EU als het VK. . Hij twijfelde aan de motieven van degenen die een verdere uitbreiding van het Britse lidmaatschap van de EU voorstellen. “Wat is het nut van verdere vertraging? Sommigen van jullie denken misschien dat als we dit wat verder slepen, er een verandering van regime in Groot-Brittannië zal zijn en misschien een verandering van hart. Ik geloof dat dit een totale waan is. "

Marco Zanni (ID, Italië) zei dat EU-instellingen geen lezingen over democratie moeten geven aan het Britse parlement: “Ik maak me zorgen over het feit dat beslissingen die door mensen vrij worden genomen en die de instellingen van de EU niet behagen nooit kunnen zijn geaccepteerd. "Volgens Zanni is de EU bang om Groot-Brittannië te verliezen, omdat dit een" demonstratie van de fouten uit het verleden door de EU "zou zijn.

Martin Schirdewan (GUE / NGL, Duitsland) zei: “Toen ik lid werd van het Parlement, hoorde ik een Brexiteer zeggen dat een imperium moest worden vernietigd en hij verwees naar de Europese Unie. Het enige wat Brexiteers hebben bereikt, is het Verenigd Koninkrijk in zijn grootste politieke crisis voor decennia duwen. Een waarin werknemers en gepensioneerden de grootste prijs moeten betalen. Dit beleid is noch in het belang van de Britten, noch van Europa. "

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, EU, Europees parlement, UK

Reacties zijn gesloten.