Verbind je met ons

Brexit

#Brexit - Het Europees Parlement bevestigt opnieuw zijn volledige steun voor het standpunt van de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

Foto: Michel BarnierMichel Barnier spreekt EP-leden toe in de plenaire zaal van het Parlement in Straatsburg tijdens het Brexit-debat van 18 september © European Parliament 

Het terugtrekkingsakkoord is eerlijk, evenwichtig en biedt rechtszekerheid, zeggen EP-leden in een resolutie waarin ze de steun van het Parlement voor een "ordelijke Brexit" herhalen.

Het Europees Parlement blijft een "ordelijke Brexit" steunen op basis van het reeds onderhandelde terugtrekkingsakkoord, bevestigden de EP-leden opnieuw in de vandaag aangenomen resolutie met 544 stemmen voor, 126 tegen en 38 onthoudingen.

Het document onderstreept ook dat het bestaande terugtrekkingsakkoord rekening houdt met de rode lijnen van het VK en de beginselen van de EU, en een eerlijke en evenwichtige oplossing biedt.

Rechtszekerheid

Het Parlement benadrukt dat de overeenkomst de rechten en levenskeuzes van Europese en Britse burgers waarborgt, voorziet in een financieel regelingsmechanisme voor de verplichtingen van het VK, en tegemoet komt aan het verzoek van het VK om een ​​overgangsperiode. Bovendien biedt het terugtrekkingsakkoord een noodzakelijk achtervangmechanisme om de status quo in Ierland te vrijwaren door het Goede Vrijdagakkoord te beschermen en de Noord-Zuid-samenwerking te verzekeren.

In de resolutie bevestigen de leden dat zij bereid zijn om terug te keren naar het oorspronkelijke voorstel van de EU voor een backstop alleen voor Noord-Ierland; ze staan ​​ook open voor het onderzoeken van "alternatieve oplossingen" als deze juridisch en operationeel geloofwaardig zijn en in overeenstemming zijn met de leidende beginselen van de EU. Europarlementariërs benadrukken echter dat ze niet zullen instemmen met een terugtrekkingsakkoord zonder backstop.

VK als enige verantwoordelijk voor een exit zonder akkoord

advertentie

Met betrekking tot de recente ontwikkelingen in het VK wijzen EP-leden erop dat het VK de volledige verantwoordelijkheid op zich zou moeten nemen voor een exit zonder akkoord en de ernstige gevolgen die dit met zich mee zou brengen.

Het Parlement benadrukt ook dat een "no deal"-scenario de verplichtingen en toezeggingen van het VK op het gebied van financiële schikkingen, bescherming van burgerrechten en naleving van het Goede Vrijdag-akkoord niet wegneemt, wat noodzakelijke voorwaarden zijn voor de goedkeuring door het Parlement van elke toekomstige relatie tussen de EU en het VK.

In dit licht verwelkomen de EP-leden de paraatheids- en noodplanningsmaatregelen voor een "no-deal-scenario" dat is aangenomen door de EU-instellingen en de lidstaten.

Burgers blijven de belangrijkste prioriteit van het Parlement

Het waarborgen van de rechten en levenskeuzes van EU-burgers in het VK en Britse burgers in de EU blijft de topprioriteit van het Parlement, waarbij EP-leden hun bezorgdheid uiten over de uitvoering van de Britse vestigingsregeling. Europarlementariërs moedigen ook de andere 27 lidstaten aan om in dit opzicht een genereuze en consistente aanpak te volgen en rechtszekerheid te bieden aan Britse burgers die in de hele EU wonen.

Een voorwaardelijke verlenging

Leden staan ​​open voor een mogelijke verlenging van de onderhandelingsperiode voor artikel 50, op verzoek van het VK, op voorwaarde dat dit gerechtvaardigd is en een specifiek doel heeft, zoals het voorkomen van een vertrek zonder akkoord, het houden van algemene verkiezingen of een referendum, het intrekken van artikel 50 of het goedkeuren van het terugtrekkingsakkoord. Ze voegen er ook aan toe dat een verlenging geen invloed mag hebben op het werk en de werking van de EU-instellingen.

Achtergrond

Na een besluit van de speciale top van de Europese Raad van 10 april 2019 om het verzoek van het VK om de artikel 50-deadline te verlengen in te willigen, zal het VK de EU uiterlijk op 31 oktober verlaten.

Volgende stappen

De resolutie bevestigt de steun van het nieuwe Parlement voor de huidige EU-aanpak in de aanloop naar de beslissende top van de staatshoofden en regeringsleiders van de EU in oktober. Alle terugtrekkingsovereenkomsten en toekomstige associatieovereenkomsten of internationale overeenkomsten met het VK moeten worden goedgekeurd door het Europees Parlement.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending