#Brexit - Europees Parlement bevestigt nogmaals zijn volledige steun voor het standpunt van de EU

| September 19, 2019
Foto: Michel BarnierMichel Barnier spreekt EP-leden toe in de plenaire kamer van het Parlement in Straatsburg tijdens het Brexit-debat van 18 september © Europees Parlement

Het terugtrekkingsakkoord is eerlijk, evenwichtig en biedt rechtszekerheid, zeggen de leden in een resolutie waarin het Parlement de steun voor een "ordelijke Brexit" herhaalt.

Het Europees Parlement blijft een "geordende Brexit" steunen op basis van de reeds onderhandelde terugtrekkingsovereenkomst. De leden bevestigden in de vandaag aangenomen resolutie met 544 stemmen voor, 126 tegen en 38 onthoudingen.

Het document onderstreept ook dat de bestaande terugtrekkingsovereenkomst rekening houdt met de rode lijnen van het VK en de beginselen van de EU, wat een eerlijke en evenwichtige oplossing biedt.

Rechtszekerheid

Het Parlement benadrukt dat de overeenkomst de rechten en levenskeuzes van Europese en Britse burgers waarborgt, een financieel afwikkelingsmechanisme biedt voor de verplichtingen van het VK en ingaat op het verzoek van het VK om een ​​overgangsperiode. Bovendien biedt de terugtrekkingsovereenkomst een noodzakelijk backstopmechanisme om de status quo in Ierland te waarborgen door de Goede Vrijdag-overeenkomst te beschermen en de Noord-Zuidsamenwerking te waarborgen.

In de resolutie bevestigen de leden dat zij klaar zouden zijn om terug te keren naar het oorspronkelijke voorstel van de EU voor een backstop alleen voor Noord-Ierland; ze staan ​​ook open voor het onderzoeken van "alternatieve oplossingen" als ze juridisch en operationeel geloofwaardig zijn en in overeenstemming zijn met de EU-richtsnoeren. Europarlementsleden benadrukken echter dat ze niet zonder een backstop instemmen met een terugtrekkingsovereenkomst.

VK is als enige verantwoordelijk voor een no-deal exit

Wat betreft recente ontwikkelingen in het VK, wijzen EP-leden erop dat het VK de volledige verantwoordelijkheid zou moeten nemen voor een no-deal exit en de ernstige gevolgen die dit zou hebben.

Het Parlement benadrukt ook dat een "no deal" -scenario de verplichtingen en verplichtingen van het VK met betrekking tot financiële regelingen, bescherming van de rechten van de burger en naleving van de Goede Vrijdag-overeenkomst, die noodzakelijke voorwaarden zijn voor goedkeuring door het Parlement van een toekomstige relatie tussen de EU, niet zou wegnemen en het VK.

In dit licht verwelkomen de leden van het EP de maatregelen voor paraatheid en rampenplanning voor een "no-deal-scenario" dat is aangenomen door de EU-instellingen en de lidstaten.

Burgers blijven de belangrijkste prioriteit van het Parlement

De bescherming van de rechten en levenskeuzes van EU-burgers in het VK en Britse burgers in de EU blijft de topprioriteit van het Parlement, waarbij leden van het Europees Parlement hun bezorgdheid uiten over de uitvoering van de Britse schikkingsregeling. Europarlementsleden moedigen ook de andere 27-lidstaten aan om in dit opzicht een genereuze en consistente aanpak te volgen en om rechtszekerheid te bieden aan Britse burgers die in de hele EU wonen.

Een voorwaardelijke uitbreiding

Leden staan ​​open voor een mogelijke verlenging van de artikel 50-onderhandelingsperiode, op verzoek van het VK, op voorwaarde dat dit gerechtvaardigd is en een specifiek doel heeft, zoals het vermijden van een "no-deal" vertrek, algemene verkiezingen houden of een referendum, artikel intrekken 50 of het goedkeuren van de terugtrekkingsovereenkomst. Ze voegen er ook aan toe dat een uitbreiding geen invloed mag hebben op het werk en de werking van de EU-instellingen.

Achtergrond

Na een besluit van de 10 2019 speciale top van de Europese Raad van april om het verzoek van het VK om de artikel 50-termijn te verlengen te aanvaarden, is het VK van plan de EU uiterlijk op 31 oktober te verlaten.

Volgende stappen

De resolutie bevestigt de steun van het nieuwe Parlement voor de huidige EU-aanpak voorafgaand aan de beslissende top in oktober van de staatshoofden en regeringsleiders van de EU. Elke terugtrekkingsovereenkomst en toekomstige associatie of internationale overeenkomst met het VK moet worden goedgekeurd door het Europees Parlement.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, EU, Europees parlement, Volkomen, UK

Reacties zijn gesloten.