Verbind je met ons

Brexit

#Brexit-deal op komst of niet? Laatste in de onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de EU

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Unie heeft zich verzet tegen de bewering van de Britse premier Boris Johnson dat er een nieuwe Brexit-deal in de maak was. schrijft Gabriela Baczynska van Reuters.

Een maand voor een alles-of-niets-top van de EU-leiders en zo'n zes weken voordat Groot-Brittannië vertrekt, vroeg Johnson op dinsdag (17 september) om de gesprekken te intensiveren, terwijl het blok Londen smeekte om werkbare voorstellen te doen om tot een overeenkomst te komen.

Johnson's onderhandelaar David Frost hield onlangs vier gespreksrondes met het blok terwijl Londen aandringt op het schrappen van de controversiële backstop-clausule die Groot-Brittannië na de Brexit zou kunnen binden aan EU-handelsregels om de naadloze grens tussen EU-lid Ierland en het door de Britten geregeerde Noord-Ierland te behouden.

De EU eist dat Londen specifieke schriftelijke voorstellen doet als het de backstop wil vervangen, terwijl het VK zegt dat het niet bereid is om zijn hand te vroeg bekend te maken.

Hier zijn technische details van wat Frost met Brussel besprak over zowel het formele echtscheidingsverdrag als een post-Brexit politiek akkoord over toekomstige banden, zoals gemeld door EU- en Britse functionarissen en diplomaten.

ECHTSCHEIDINGSVERDRAG

Het legale terugtrekkingsakkoord van Groot-Brittannië uit de EU.

- CONTROLES VAN DIEREN EN VOEDSELPRODUCTEN

Londen stemde in met een "dynamische afstemming" van regels in Noord-Ierland na de Brexit om een ​​"all-island"-economie voor dieren en voedselproducten te behouden. Het wil een toestemmingsmechanisme opnemen voor "instellingen en partijen" in Noord-Ierland.

advertentie

De EU zou een dergelijke oplossing alleen als een levensvatbaar alternatief voor de backstop beschouwen als ze garandeert dat Noord-Ierland na de Brexit alle regels van het blok op dit gebied zal kopiëren en plakken.

Aangezien ongeveer een derde van de goederen die de gevoelige Ierse grens passeren, agrovoedingsmiddelen uitmaken, zou dat in een positief scenario een deel van de puzzel kunnen oplossen, maar niet alles.

De EU en het VK kwamen ook overeen om de interne elektriciteitsmarkt en een gemeenschappelijk reisgebied op het eiland te behouden.

- DOUANECONTROLES

De EU-kant zegt dat Britse onderhandelaars geen volledige architectuur hebben voorgesteld voor een douaneoplossing ter vervanging van de backstop.

Londen zou liever meer algemene clausules in zijn echtscheidingsovereenkomst hebben opgenomen die alleen in detail zouden worden uitgewerkt tijdens de status-quo-overgangsperiode na de Brexit, wanneer de partijen streven naar een nieuwe vrijhandelsovereenkomst.

Londen is bereid zich wettelijk aan dat werk te committeren en heeft voorgesteld om eventuele oplossingen die aan het einde van de overgangsperiode zijn gevonden, verder te verbeteren.

De EU benadrukt dat het VK heeft toegegeven dat de "alternatieve regelingen" die zij voorstelt, die grotendeels op technologie zouden zijn gebaseerd (bijv. elektronische voorafgaande goedkeuring), niet onmiddellijk operationeel zouden zijn na 31 oktober.

"Het is 'vertrouw ons' op steroïden", zei een hooggeplaatste EU-diplomaat minachtend, en benadrukte dat het blok een solide oplossing niet wil inruilen voor de loutere belofte om er later een te vinden.

- CONTROLES OP INDUSTRIËLE GOEDEREN

UK zocht discrete controles - "gededramatiseerd, gedematerialiseerd, gedelokaliseerd" - die plaatsvinden op marktplaatsen, bij producenten, in havens en op veerboten weg van de eigenlijke Ierse grens.

Frost stelde een maximaal niveau van versoepeling en vereenvoudiging van deze controles voor, aangevuld met een zo groot mogelijke versoepeling van deze controles, naar het voorbeeld van een mechanisme dat de EU gebruikt voor zogenaamde "vertrouwde handelaren".

De EU kent de titel toe aan bedrijven, waaronder fabrikanten of vrachtvervoerders met internationale toeleveringsketens of die buiten het blok exporteren, die aan haar normen voldoen en kunnen profiteren van snellere douanecontroles.

De EU zei echter dat, gezien het verklaarde doel van Groot-Brittannië om af te stappen van de regelgeving van het blok, Britse bedrijven mogelijk niet in aanmerking komen of dat er aanvullende nalevingscontroles nodig zijn.

Momenteel heeft Groot-Brittannië ongeveer 600 bedrijven geregistreerd als vertrouwde handelaren in de EU, terwijl Duitsland er 6,000 heeft.

"Dit zijn ambitieuze concepten die niet voldoende zijn uitgewerkt om in juridische teksten te worden vertaald", zei een andere EU-diplomaat.

- BTW

Dit is tot nu toe buiten Londen niet in detail behandeld, waarbij een algemene ambitie werd gesteld dat het VK en de EU in dat opzicht na de Brexit afzonderlijke gebieden zouden zijn.

NIEUWE DEAL EU-VK

Een politieke verklaring die juridisch niet bindend is, beschrijft de toekomstige banden tussen de EU en Groot-Brittannië na de Brexit en sluit een pakket met de scheidingsovereenkomst.

- HANDELSOVEREENKOMST 'BEST IN CLASS'

Groot-Brittannië heeft duidelijk gemaakt dat het na de Brexit vrij wil zijn om afstand te nemen van EU-regels over alles van staatssteun tot arbeids-, klimaat- en productienormen, en om een ​​“best in class” vrijhandelsovereenkomst met het blok te sluiten.

Londen wil geen tarieven of quota om de handelsuitwisseling te beperken, maar de EU heeft gezegd dat het idee voorlopig niet gedetailleerd is.

- NIVEAU SPEELVELD (LPF)

Het VK wil de huidige formulering van het zogenaamde level playing field versoepelen en meer algemene clausules over eerlijke concurrentie introduceren die standaard zijn in gebruikelijke vrijhandelsovereenkomsten.

De EU zegt dat Groot-Brittannië te groot, te dichtbij en te economisch machtig is om een ​​handelsovereenkomst te sluiten zonder solide toezeggingen over een gelijk speelveld om ervoor te zorgen dat de interne markt van het blok niet wordt blootgesteld aan illegale goederen of dumpingprijzen.

Groot-Brittannië zegt dat het lagere niveau van toegang tot de EU-markt dat het zou nastreven, moet worden weerspiegeld in meer lakse LPF-clausules.

- EUROPEES HOF VAN JUSTITIE

Ontsnappen aan de jurisdictie van de hoogste rechtbank van het blok, het in Luxemburg gevestigde Europese Hof van Justitie (HvJ), stond centraal in de Brexit-campagne.

Het blok was het eens geworden over de modaliteiten van de rol van het Hof van Justitie ten opzichte van het VK na de Brexit met de voormalige premier van Groot-Brittannië, Theresa May, maar die deal liep vast.

Frost vroeg om een ​​overkoepelende verwijzing naar het HvJ uit de politieke verklaring te vervangen door meer algemene clausules over de juridische autonomie van de partijen en voorzieningen voor conflictoplossing.

Het blok dringt erop aan dat het Hof van Justitie stevig in beeld moet zijn in de nieuwe relatie met betrekking tot de interpretatie van EU-wetten, het beslechten van geschillen en LPF, evenals voor wetshandhaving en justitiële samenwerking in strafzaken.

- VERDEDIGING

De huidige politieke verklaring beoogt een "nauwe en duurzame samenwerking" op defensiegebied. Londen probeert meer te benadrukken dat het gebied een soevereine aangelegenheid is van beide partijen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending