Verbind je met ons

EU

EU-instrumenten voor belastingtransparantie blijken effectief in de strijd tegen #TaxEvasion en #TaxAvoidance

DELEN:

gepubliceerd

on

De EU-regels voor belastingtransparantie inzake de automatische uitwisseling van informatie tussen lidstaten leveren toegevoegde waarde als het gaat om het vermogen van landen om belastingontwijking hard aan te pakken, zo blijkt uit een door de Commissie gepubliceerde evaluatie.

Het rapport biedt een eerste momentopname van de gezamenlijk overeengekomen wetgeving die ten grondslag ligt aan de verplichte automatische uitwisseling van fiscale informatie over niet-financiële inkomsten en bezittingen van ongeveer 16 miljoen belastingbetalers in Europa, van de uitwisseling van informatie over financiële rekeningen, en over de fiscale uitspraken die de lidstaten doen. Staten leveren multinationale bedrijven.

In 2017 wisselden de lidstaten bijvoorbeeld informatie uit over bijna 18,000 belastingafspraken die aan multinationals waren gegeven. Uit de evaluatie blijkt dat de lidstaten nu aanzienlijk meer informatie ontvangen die kan helpen belastingfraude, -ontduiking en -ontwijking te bestrijden en nog steeds bezig zijn met het vinden van de meest efficiënte manieren om de gegevens te gebruiken, om de toegevoegde waarde en de afschrikwekkende effecten te evalueren.

De Commissie blijft alle EU-landen aanmoedigen om ten volle gebruik te maken van hun toegang tot de schat aan nuttige belastinginformatie die via deze nieuwe kanalen beschikbaar wordt gesteld. Hoewel het te recent is om in dit onderzoek te onderzoeken, worden er nu zelfs nog meer belastinggegevens tussen de lidstaten uitgewisseld, zoals over de inkomsten uit de vennootschapsbelasting die door grote bedrijven in elk land worden betaald, sinds de nieuwe regels op 1 januari 2013 van kracht zijn geworden.

Vanaf volgend jaar zullen de lidstaten ook beginnen met het delen van informatie over het belastingplanningsadvies dat door intermediairs in elk land wordt verstrekt. Het rapport zelf en meer informatie over de huidige regels (Richtlijn Administratieve Samenwerking van de Raad, 2011/16/EU) zijn beschikbaar hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending