Verbind je met ons

EU

Geboorte aan zee van een nieuwe #Georgia politieke beweging

DELEN:

gepubliceerd

on

Mamuka Khazaradze, oprichter van TBC Bank en het Anaklia Development Consortium, lanceerde deze week een nieuwe politieke beweging genaamd "Lelo" in Anaklia, een kustgebied in Georgië. De beweging trekt vergelijkingen met het Franse 'En Marche'-initiatief van president Macron en wordt getipt om een ​​vergelijkbaar momentum te hebben en een soortgelijke opschudding te veroorzaken in het politieke establishment. schrijft Martin Banks.

De beweging werd gelanceerd op een bijeenkomst aan zee waar een gigantisch geel canvas werd ondertekend, eerst door Khazaradze en vervolgens door alle leiders die zich op het strand hadden verzameld. Ze bevestigden hun toewijding aan de beweging en de aanstaande omvorming van die beweging tot een volwaardige politieke partij.

"Vandaag presenteren we een nieuwe beweging, die een doel zal nastreven gericht op teamwerk, het bereiken van doelen, liefde, eenheid, overwinning van Georgië," zei Khazaradze. Hij merkte op dat de westerse oriëntatie van Georgië verder moet worden versterkt en dat het land ernaar moet streven op alle gebieden een leidende positie in te nemen.

“Georgië heeft in deze periode veel verloren; het heeft zijn territoria verloren, geen economische groei gerealiseerd; het verliest investeringen en wat het belangrijkste is, het verliest zijn eigen mensen, die het land verlaten”, zei Khazaradze, eraan toevoegend dat hij zijn ervaring zou gebruiken om banen te creëren, kansen te creëren voor mensen en getalenteerde Georgiërs terug te sturen wereld naar hun vaderland.

Khazaradze verklaarde ook dat hij in de nabije toekomst een politieke partij zal oprichten die "gericht zal zijn op het winnen van de parlementsverkiezingen van 2020". Hij beweerde dat deze partij niet op zoek is naar samenwerking met andere partijen, maar liever onafhankelijk wil opereren, zonder afhankelijk te zijn van bekende politici.

Khazaradze legde uit hoe de Lelo-beweging zal werken, met twaalf leiders uit elke belangrijke sector, waaronder geneeskunde, onderwijs enzovoort. Voor hem is dit een belangrijk onderdeel van hoe Lelo zal werken, gebaseerd op zijn overtuiging dat Georgië zal worden gered door elke burger, in plaats van door één man in de rol van "messias". 

Khazaradze's zakenpartner, Badri Japaridze, sprak ook het publiek toe en zei dat “we moeten proberen een syndroom van de verslagenen te verslaan. De tijd is gekomen om een ​​overwinning te behalen, om zich te verenigen en Lelo te scoren”, zei Japaridze. Hij vertelde later aan de media dat de nieuwe partij in oktober wordt opgericht.

advertentie

Mamuka Khazaradze kondigde zijn plannen aan om in juli een nieuwe openbare beweging op te zetten, na de gewelddadige verspreiding van de protesten van 20-21 juli door de oproerpolitie.

“Dat was een keerpunt, toen onze prijzenswaardige en vrije jeugd consequent en oprecht protesteerde tegen bezetting en geweld”, zei Khazaradze op 7 juli en legde uit dat zijn nieuwe beweging zal streven naar “het verenigen van het land en het behouden van zijn onafhankelijkheid en vrijheid”.

Lelo, de naam die voor de beweging is gekozen, is een verwijzing naar het traditionele Georgische teamspel en betekent ook een try scoren in een rugbyspel. Voordat hij de naam van de beweging aankondigde, las Khazaradze het vers "O, mijn geboorteland" (in het Georgisch: "Mshobliuro Chemo Mitsav") voor van de veelgeprezen Georgische nationale dichter Galaktion Tabidze, dat Georgië afbeeldt als "lelo" dat moet worden gered.

Door nog meer politieke symboliek te gebruiken, viel de presentatie van de nieuwe publieke beweging samen met de 112e verjaardag van de moord op de prominente Georgische schrijver en publieke figuur, Ilia Chavchavadze (1837-1907), een sleutelfiguur van het Georgische nationalisme en de zelfbeschikkingsstrijd tijdens de tsaristische periode. Rusland.

Sommige internationale waarnemers in Tbilisi vrezen dat de stap van Khazardaze in de politiek een politiek gemotiveerde aanval op hem heeft uitgelokt, wat heeft geleid tot beschuldigingen van fraude met betrekking tot een 11-jarige transactie die tegen hem is ingediend na zijn politieke verklaring in juli. Anderen denken dat hij het doelwit is van Bidzina Ivanis, voorzitter van Georgian Dreamhvili vreesde dat de betrokkenheid van Khazaradze bij de diepwaterhaven van Anaklia de invloed van Khazaradze in Georgië zou hebben vergroot. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending