Verbind je met ons

Brexit

Liberaal-democraten nemen #StopBrexit-beleid formeel aan

DELEN:

gepubliceerd

on

De Britse liberaal-democraten hebben zondag hun anti-Brexit-standpunt versterkt door formeel een beleid aan te nemen om te voorkomen dat het land de Europese Unie verlaat als het aan de macht komt bij nationale verkiezingen. schrijft William James van Reuters.

De partij heeft slechts 18 zetels in het 650 zetels tellende parlement van Groot-Brittannië, maar heeft zichzelf geprofileerd als de enige 'Stop Brexit'-partij, in de hoop stemmen te krijgen van de 16 miljoen die stemden om in 2016 in de EU te blijven en genoeg zetels te winnen om wat te vormen zou een ongekende liberaal-democratische regering zijn.

Premier Boris Johnson, een conservatief, belooft de EU op 31 oktober te verlaten, met of zonder Brexit-deal. Maar het beleid heeft zijn eigen partij verdeeld, wat hem zijn meerderheid in het parlement heeft gekost en vervroegde algemene verkiezingen waarschijnlijk heeft gemaakt.

De partijconferentie van de liberaal-democraten op zondag stemde voor het formeel aannemen van een beleid om de in maart 50 ingediende 'Artikel 2017'-kennisgeving in te trekken die de EU op de hoogte bracht van het voornemen van Groot-Brittannië om uit het blok te stappen. Dit zou de Brexit effectief annuleren.

"We zullen ter plekke een einde maken aan de Brexit-nachtmerrie die het hele land naar beneden sleept en ons uit elkaar scheurt, en we zullen onmiddellijk beginnen met het aanpakken van de redenen waarom mensen in de eerste plaats voor vertrek hebben gestemd", zei de Brexit-woordvoerder Tom Brake van de partij.

Het besluit onderstreept hoe Brexit het politieke spectrum van het land hervormt, met de pro-EU liberaal-democraten nu aan de andere kant van de pro-Brexit conservatieven. In 2010 vormden de twee een coalitieregering die vijf jaar duurde.

Als partij die bij verkiezingen nog nooit meer dan 62 zetels heeft behaald, is het vooruitzicht van partijleider Jo Swinson (afgebeeld) het vormen van een regering is nog ver weg, ook al bevindt de Britse politiek zich op het meest onvoorspelbare moment in decennia.

Twee verschillende peilingen op zondag gaven hen een achterstand van 21 procentpunten en 8 procentpunten op de conservatieven, en ook achter op de Labour-partij van de oppositie.

advertentie

Johnson wil verkiezingen uitschrijven voor de volgende geplande verkiezing in 2022, maar is tot nu toe geblokkeerd door tegenstanders, waaronder de liberaal-democraten, die zeggen dat ze er eerst zeker van willen zijn dat hij Groot-Brittannië volgende maand niet zonder exit-deal uit de EU kan halen .

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending