#ClimateProtesters vertellen #Carmakers 'het feest is voorbij'

| September 16, 2019
Duizenden demonstranten marcheerden voor de IAA-autoshow van Frankfurt op zaterdag (14 september) om een ​​snel einde te eisen aan verbrandingsmotoren en een verschuiving naar milieuvriendelijke voertuigen terwijl de regering van bondskanselier Angela Merkel zich voorbereidt op het onthullen van maatregelen voor klimaatbescherming, schrijven Ilona Wissenbach en Joseph Nasr van Reuters.

De politie in Frankfurt zei dat sommige 15,000, waaronder veel fietsers, aan de mars hadden deelgenomen. Organisatoren zetten het nummer op 25,000 en zeiden dat rond 18,000 fietsers naar de stad waren afgedaald.

Demonstranten richtten zich op SUV's, door milieuactivisten gezien als een zeer vervuilend statussymbool dat geen plaats heeft in steden.

"STOP SUV", "SUV niet cool" en "We kunnen onze longen niet vervangen" lees enkele van de tekenen die door demonstranten worden vastgehouden.

Merkels conservatieven en hun sociaaldemocratische (SPD) coalitiepartners hebben vrijdag (13 september) gesprekken gevoerd over een pakket maatregelen dat naar verwachting de ambitie van Duitsland zal versnellen om het aandeel van zijn macht uit hernieuwbare bronnen te verdubbelen naar 65% door 2030.

De regering zal naar verwachting de kostbare maatregelen op 20 september bekendmaken.

"Genoeg beleid dat prioriteit geeft aan auto's in onze steden," zei Ernst-Christoph Stolper, plaatsvervangend hoofd van Friends of the Earth Duitsland. "Voetgangers en fietsers moeten de stedelijke ruimtes veroveren die van ons zijn."

De protesten hebben er bij Duitse autofabrikanten op aangedrongen om de overgang naar elektrische en waterstofvoertuigen te versnellen, na het 2015-dieselschandaal waarin Volkswagen toegaf dat de emissietests werden bedrogen.

De grote drie van Duitsland, Volkswagen (VOWG_p.DE), Mercedes-Benz-maker Daimler (DAIGn.DE) en BMW (BMWG.DE), ervan uitgaan dat in 10 jaar ongeveer de helft van hun auto's emissievrij zal zijn.

Van Carmakers wordt verwacht dat ze de komende drie jaar ongeveer 40 miljard euro ($ 44 miljard) investeren in alternatieve rijterreinen, wat de urgentie benadrukt om het imago van een door het dieselschandaal aangetaste industrie te herstellen en verboden op dieselauto's in steden te voorkomen.

De dood van vier voetgangers, waaronder een driejarig jongetje, op een straat in Berlijn deze maand nadat de bestuurder van een Porsche SUV blijkbaar de controle heeft verloren, heeft een discussie op gang gebracht over de vraag of steden de grote voertuigen van hun straten moeten verbannen.

Duitse autobestuurders reageerden en zeiden dat de tragedie met elke auto had kunnen gebeuren.

"Auto-industrie, de partij is voorbij," zei Christoph Bautz van de Compact-organisatie, die pleit voor progressieve politiek.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Klimaatverandering, Milieu, EU, Duitsland

Reacties zijn gesloten.