Verbind je met ons

Brexit

Groot-Brittannië heeft mogelijk een tweede #Brexit-referendum nodig, zegt voormalig premier Cameron

DELEN:

gepubliceerd

on

De voormalige Britse premier David Cameron (foto), die in 2016 het besluit nam om een ​​referendum te houden over het lidmaatschap van het land van de Europese Unie, zei dat een nieuwe stemming nodig kan zijn om de Brexit-impasse te doorbreken, schrijft James Davey van Reuters.

In een interview met The Times Cameron, gepubliceerd op vrijdag (13 september) voorafgaand aan de lancering van zijn memoires, getiteld ‘For the Record’, zei dat een no-deal Brexit ‘een slechte uitkomst’ zou zijn die niet zou moeten worden nagestreefd, en zei dat een tweede referendum een ​​optie bleef.

“Ik denk niet dat je het kunt uitsluiten omdat we vastzitten”, zei Cameron, die van 2010 tot 2016 premier van de Conservatieven was en campagne voerde in het referendum voor Groot-Brittannië om in de EU te blijven.

'Ik zeg niet dat er iets zal gebeuren of zou moeten gebeuren. Ik zeg alleen dat je de zaken nu niet kunt uitsluiten, omdat je een manier moet vinden om de blokkade op te heffen”, zei Cameron in zijn eerste interview sinds hij aftrad de dag nadat de Britten in het referendum met 52 stemmen hadden gestemd. % tot 48% om de EU te verlaten.

Groot-Brittannië is sindsdien verwikkeld in complexe echtscheidingsgesprekken met de EU. Het land, eerst onder Theresa May en sinds juli onder Boris Johnson, die bij de verkiezingen van 2016 een van de leidende campagnevoerders voor Leave was, blijft diep verdeeld over de kwestie.

Cameron zei dat hij zich 'wanhopig' zorgen maakte over wat er daarna gaat gebeuren, maar verdedigde het houden van het referendum in 2016 als noodzakelijk om een ​​heronderhandeling van de relatie van Groot-Brittannië met de EU te bewerkstelligen.

Johnson zegt dat Groot-Brittannië nu op 31 oktober de EU moet verlaten, ongeacht of hij wel of niet een exit-deal bereikt. Maar het parlement heeft vorige week een wet aangenomen over zijn bezwaren, waarin hem wordt opgedragen een verlenging aan te vragen als hij er niet in slaagt overeenstemming te bereiken met het blok.

Johnson zei vrijdag dat er “de ruwe vorm is van een deal die moet worden gesloten” over de Brexit, maar de Ierse premier Leo Varadkar bagatelliseerde de vooruitzichten en zei dat de kloof tussen Groot-Brittannië en de EU “zeer groot” bleef.

advertentie

In zijn interview was Cameron kritisch over het besluit van Johnson om 21 conservatieve wetgevers uit de partij te zetten omdat ze tegen de regering hadden gestemd, en over zijn besluit om het parlement tot half oktober te sluiten of te prorogue. Het besluit om het parlement op te schorten wordt nu aangevochten bij de Britse rechtbanken.

'Ik steunde geen van beide dingen,' zei Cameron.

Hij zei ook dat Johnson en Michael Gove, momenteel de minister die verantwoordelijk is voor de no-deal Brexit-planning, en die ook een prominente Leave-aanhanger was in het referendum, tijdens de campagne ‘de waarheid thuis hadden gelaten’.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending