Verbind je met ons

EU

Vrouwen in het #EuropeesParlement

DELEN:

gepubliceerd

on

Vrouwen zouden een prominente rol moeten spelen in de politiek, maar hoe vergaat het hen in het Europees Parlement? Ontdek het in deze infographics.
infographic over Vrouwen in het Europees ParlementVerhouding mannen en vrouwen in het parlement 

Terwijl het Europees Parlement staat voor gendergelijkheid, blijven vrouwen ondervertegenwoordigd in de politiek en het openbare leven op lokaal, nationaal en Europees niveau, zoals blijkt uit recente gegevens.

In de loop der jaren is het percentage vrouwelijke EP-leden toegenomen. Alleen 31 vrouwen waren lid van 1952 tot de eerste verkiezingen in 1979. In het eerste rechtstreeks gekozen Europees Parlement bedroeg de vertegenwoordiging van vrouwen 15.2%. Het percentage vrouwelijke leden is bij elke verkiezing gestegen. Momenteel is het het hoogste dat het ooit is geweest, met 40.4% van de EP-leden die nu vrouw zijn.

Wat de vertegenwoordiging van vrouwen in het Europees Parlement betreft, die staat boven de wereldgemiddelde voor nationale parlementen en boven het EU-gemiddelde voor nationale parlementen.infographic over Vrouwen in het Europees ParlementAandeel vrouwelijke en mannelijke EP-leden per land 

Ook het aantal vrouwen op hoge posten in het Europees Parlement neemt toe. In de huidige negende zittingsperiode zijn acht van de 14 vicevoorzitters vrouw, evenals 11 van de 22 commissievoorzitters. Dat is vanaf de vorige termijn toen we vijf vicevoorzitters en elf vrouwelijke voorzitters hadden in in totaal 23 commissies.

infographic over vrouwen in het Europees ParlementVrouwen op een toppositie in het parlement 

Vrouwen in topbanen in de EU

Voor de eerste keer de voorzitter van de Europese Commissie zal een vrouw zijn. Ursula von der Leyen verklaarde voorafgaand aan haar verkiezing in het parlement dat ze een college van commissarissen met een evenwichtige man-vrouwverhouding wilde en kwam haar belofte na. Op 9 september presenteerde ze 12 vrouwen en 14 mannen als genomineerden voor de commissie.

Economische besluitvorming blijft de gebied waar de EU het laagst scoort op het gebied van gendergelijkheid en de vertegenwoordiging van vrouwen. Mannen blijven centrale banken en ministeries van Financiën domineren. Het parlement heeft gepleit meer vrouwen op hoge posten in economische en monetaire zaken. Voor het eerst kon een vrouw de Europese Centrale Bank leiden, met Christine Lagarde genomineerd voor de functie.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending