#Vaccination - Europese Commissie en Wereldgezondheidsorganisatie bundelen hun krachten om de voordelen van #Vaccines te promoten

| September 13, 2019

WHO-logo EG-logo

Op 12 september organiseerden de Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 's werelds eerste Wereldwijde vaccinatietop in Brussel. Het doel is de wereldwijde actie te versnellen om de verspreiding van door vaccinatie te voorkomen ziekten te stoppen en te pleiten voor de verspreiding van verkeerde vaccinatie wereldwijd.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zei: “Het is onvergeeflijk dat er in een wereld als de onze nog steeds kinderen sterven aan ziekten die lang geleden hadden moeten worden uitgeroeid. Erger nog, we hebben de oplossing in handen, maar deze wordt niet volledig benut. Vaccinatie voorkomt al 2-3 miljoen sterfgevallen per jaar en zou een verdere 1.5 miljoen kunnen voorkomen als de wereldwijde vaccinatiegraad zou verbeteren. De top van vandaag is een gelegenheid om deze kloof te dichten. De Commissie zal blijven samenwerken met de EU-lidstaten bij hun nationale inspanningen en met onze partners hier vandaag. Dit is een wereldwijde uitdaging die we samen moeten aangaan, en nu. "

Directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus zei: “Na vele jaren van vooruitgang zijn we op een kritiek keerpunt. Mazelen neemt weer toe en 1 bij 10-kinderen blijft essentiële vaccinaties voor kinderen missen. We kunnen en moeten weer op het goede spoor komen. We zullen dit alleen doen door ervoor te zorgen dat iedereen kan profiteren van de kracht van vaccins - en als overheden en partners investeren in immunisatie als een recht voor iedereen, en een sociaal goed. Dit is het moment om de inspanningen op te voeren om vaccinatie te ondersteunen als een kernonderdeel van gezondheid voor iedereen. "

President Juncker en dr. Tedros openden de top en drongen aan op een dringende intensivering van de inspanningen om de verspreiding van door vaccinatie te voorkomen ziekten zoals mazelen te stoppen. In de afgelopen drie jaar hebben zeven landen, waaronder vier in de Europese regio, hun eliminatiestatus voor mazelen verloren. Nieuwe uitbraken zijn het directe gevolg van hiaten in vaccinatiedekking, ook onder tieners en volwassenen die nooit volledig zijn gevaccineerd. Om vaccinatiegaten effectief aan te pakken, heeft de top de verschillende barrières voor vaccinatie aangepakt, waaronder rechten, voorschriften en toegankelijkheid, beschikbaarheid, kwaliteit en gemak van vaccinatiediensten; sociale en culturele normen, waarden en ondersteuning; individuele motivatie, attitudes en kennis en vaardigheden.

De Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie hebben ook aangedrongen op krachtige steun van GAVI, de wereldwijde vaccinalliantie. GAVI speelt een cruciale rol bij het bereiken van de wereldwijde vaccinatiedoelstellingen in de landen met de minste middelen ter wereld.

Nieuwe modellen en mogelijkheden om de ontwikkeling van vaccins te versnellen staan ​​ook op de agenda van de Global Vaccination Summit, evenals manieren om ervoor te zorgen dat immunisatie een prioriteit voor de volksgezondheid en een universeel recht is.

Achtergrond

De WIE heeft vaccin aarzeling, waaronder zelfgenoegzaamheid en gebrek aan vertrouwen en gemak, een van de tien bedreigingen voor de wereldwijde gezondheid in 2019 verklaard. Vaccins zijn veilig en effectief en vormen de basis van elk sterk primair gezondheidszorgsysteem.

Wereldwijd is 79% van de mensen het erover eens dat vaccins veilig zijn en 84% is het ermee eens dat ze effectief zijn, volgens de Welkom Wereldwijde Monitor over hoe mensen over de hele wereld denken en denken over wetenschap en grote gezondheidsuitdagingen. Maar toch Staat van vaccinvertrouwen in de EU rapport toont aan dat vaccinweigering in veel EU-lidstaten is toegenomen vanwege het lage vertrouwen in de veiligheid en effectiviteit van vaccins wereldwijd. Dit gebrek aan vertrouwen draagt ​​aanzienlijk bij tot lagere dekkingspercentages, die essentieel zijn om de immuniteit van de kudde te waarborgen en leiden tot een toename van de uitbraak van ziekten.

Volgens een Eurobarometer vanaf april van dit jaar gelooft bijna de helft van het EU-publiek (48%) dat vaccins vaak ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken, 38% denkt dat ze de ziekten kunnen veroorzaken waartegen ze beschermen en 31% is ervan overtuigd dat ze het immuunsysteem kunnen verzwakken. Deze cijfers zijn ook het resultaat van een toenemende verspreiding van desinformatie over de voordelen en risico's van vaccins via digitale en sociale media.

Tot nu toe hebben gemelde gevallen van mazelen in 2019 het hoogste aantal wereldwijd gezien sinds 2006. Een toename van gevallen van mazelen die begon in 2018 is doorgegaan naar 2019, met ongeveer 90 000-gevallen alleen al voor de eerste helft van het jaar gemeld in de Europese regio van de WHO en meer dan 365 000 wereldwijd. Deze halfjaarcijfers overtreffen nu al elk jaartotaal sinds 2006.

Vooruitgang op weg naar universele dekking voor de gezondheid en uiteindelijk doel 3 van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen - Zorgen voor een gezond leven en het bevorderen van welzijn voor alle leeftijden - zijn prioriteiten in Europa en de rest van de wereld. WHO, haar lidstaten en de Europese Unie hebben gedurfde stappen genomen om de immunisatiekloven aan te pakken die een open deur bieden voor elke door vaccinatie te voorkomen ziekte. De activiteiten die in gang zijn gezet door het Europese actieplan voor vaccinatie van de WHO, de aanbeveling van de Raad over nauwere samenwerking tegen door vaccinatie te voorkomen ziekten en het gemeenschappelijk optreden van de Europese Unie inzake vaccinatie hebben verstrekkende gevolgen voor de gezondheidsstelsels en gemeenschappen.

Meer informatie

Vragen & Antwoorden

Tien acties voor vaccinatie voor iedereen

Wereldwijde vaccinatietop

Vaccinatie website

Speciale Eurobarometer 488: de houding van Europeanen tegenover vaccinatie

Aanbeveling van de Raad over versterkte samenwerking tegen door vaccinatie te voorkomen ziekten

WHO:

Informatieblad over immunisatiedekking
WHO-vaccinbeleidsaanbevelingen

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europese Commissie, Gezondheid, vaccin-technologie

Reacties zijn gesloten.