Verbind je met ons

EU

#Vaccinatie - Europese Commissie en Wereldgezondheidsorganisatie bundelen hun krachten om de voordelen van #Vaccins te promoten

DELEN:

gepubliceerd

on

WHO-logo                               EC-logo

Op 12 september organiseerden de Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) samen de eerste ter wereld Wereldwijde vaccinatietop in Brussel. Het doel is om de mondiale actie te versnellen om de verspreiding van door vaccinatie te voorkomen ziekten te stoppen, en om te pleiten tegen de verspreiding van desinformatie over vaccins wereldwijd.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker zei: “Het is onvergeeflijk dat er in een wereld die zo ontwikkeld is als de onze, nog steeds kinderen sterven aan ziekten die al lang geleden uitgeroeid hadden moeten worden. Erger nog, we hebben de oplossing in handen, maar deze wordt niet ten volle benut. Vaccinatie voorkomt al 2 tot 3 miljoen sterfgevallen per jaar en zou nog eens 1.5 miljoen sterfgevallen kunnen voorkomen als de mondiale vaccinatiegraad zou verbeteren. De top van vandaag is een kans om deze kloof te dichten. De Commissie zal blijven samenwerken met de lidstaten van de EU bij hun nationale inspanningen en met onze partners hier vandaag. Dit is een mondiale uitdaging die we samen moeten aanpakken, en wel nu.”

Directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, zei: “Na vele jaren van vooruitgang staan ​​we op een cruciaal keerpunt. De mazelen komen opnieuw voor en 1 op de 10 kinderen loopt nog steeds de essentiële vaccins voor kinderen mis. We kunnen en moeten weer op het goede spoor komen. We zullen dit alleen doen door ervoor te zorgen dat iedereen kan profiteren van de kracht van vaccins – en als regeringen en partners investeren in immunisatie als een recht voor iedereen en een sociaal goed. Dit is het moment om de inspanningen ter ondersteuning van vaccinatie als kernonderdeel van de gezondheid voor iedereen op te voeren.”

Bij de opening van de top riepen voorzitter Juncker en dr. Tedros op tot een dringende intensivering van de inspanningen om de verspreiding van ziekten die door vaccinatie kunnen worden voorkomen, zoals de mazelen, een halt toe te roepen. In de afgelopen drie jaar hebben zeven landen, waaronder vier in de Europese regio, hun status van eliminatie van mazelen verloren. Nieuwe uitbraken zijn het directe gevolg van gaten in de vaccinatiedekking, ook onder tieners en volwassenen die nooit volledig zijn gevaccineerd. Om de vaccinatiekloven effectief aan te pakken, heeft de top de vele belemmeringen voor vaccinatie besproken, waaronder rechten, regelgeving en toegankelijkheid, beschikbaarheid, kwaliteit en gemak van vaccinatiediensten; sociale en culturele normen, waarden en steun; individuele motivatie, attitudes, kennis en vaardigheden.

De Europese Commissie en de Wereldgezondheidsorganisatie hebben ook aangedrongen op krachtige steun GAVI, de mondiale vaccinalliantie. GAVI speelt een cruciale rol bij het bereiken van de mondiale vaccindoelstellingen in de landen met de minste middelen ter wereld.

Nieuwe modellen en mogelijkheden om de ontwikkeling van vaccins te intensiveren staan ​​ook op de agenda van de Global Vaccination Summit, evenals manieren om ervoor te zorgen dat immunisatie een prioriteit voor de volksgezondheid en een universeel recht is.

advertentie

Achtergrond

De WIE heeft aarzeling tegenover vaccins, inclusief zelfgenoegzaamheid en gebrek aan vertrouwen en gemak, uitgeroepen tot een van de tien bedreigingen voor de mondiale gezondheid in 2019. Vaccins zijn veilig en effectief, en vormen de basis van elk sterk systeem voor de eerstelijnsgezondheidszorg.

Wereldwijd is 79% van de mensen het ermee eens dat vaccins veilig zijn en 84% is het ermee eens dat ze effectief zijn, aldus de Welkom Mondiale Monitor over hoe mensen over de hele wereld denken en voelen over wetenschap en grote gezondheidsuitdagingen. Toch is de Stand van het vaccinvertrouwen in de EU Uit het rapport blijkt dat de weigering van vaccins in veel EU-lidstaten is toegenomen, als gevolg van het lage vertrouwen in de veiligheid en effectiviteit van vaccins wereldwijd. Dit gebrek aan vertrouwen draagt ​​aanzienlijk bij aan lagere dekkingsgraden, die essentieel zijn voor het waarborgen van de immuniteit van de kudde en leiden tot een toename van de uitbraak van ziekten.

Volgens een Eurobarometer vanaf april dit jaar gelooft bijna de helft van het EU-publiek (48%) dat vaccins vaak ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken, 38% denkt dat ze de ziekten kunnen veroorzaken waartegen ze beschermen en 31% is ervan overtuigd dat ze het immuunsysteem kunnen verzwakken. Deze cijfers zijn ook het resultaat van een toegenomen verspreiding van desinformatie over de voordelen en risico’s van vaccins via digitale en sociale media.

Tot nu toe hebben de gerapporteerde gevallen van mazelen in 2019 het hoogste aantal wereldwijd bereikt sinds 2006. De stijging van het aantal gevallen van mazelen, die in 2018 begon, heeft zich in 2019 voortgezet, met ongeveer 90 gevallen gemeld in de eerste helft van het jaar in de Europese regio van de WHO. alleen en ruim 000 wereldwijd. Deze halfjaarcijfers overschrijden al sinds 365 elk jaartotaal.

Vooruitgang in de richting van een universele gezondheidszorgdekking en uiteindelijk Doelstelling 3 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen – Zorgen voor een gezond leven en het bevorderen van het welzijn voor iedereen op alle leeftijden – zijn prioriteiten in Europa en de rest van de wereld. De WHO, haar lidstaten en de Europese Unie hebben moedige stappen gezet om de lacunes in de immunisatie aan te pakken die een open deur bieden voor elke ziekte die door vaccinatie kan worden voorkomen. De activiteiten die in gang zijn gezet door het Europese vaccinactieplan van de WHO, de aanbeveling van de Raad over versterkte samenwerking tegen ziekten die door vaccinatie kunnen worden voorkomen, en het gezamenlijke optreden van de Europese Unie inzake vaccinatie hebben verstrekkende gevolgen voor de gezondheidszorgsystemen en gemeenschappen.

Meer informatie

Vragen

Tien acties voor vaccinatie voor iedereen

Wereldwijde vaccinatietop

Vaccinatiewebsite

Speciale Eurobarometer 488: de houding van Europeanen ten opzichte van vaccinatie

Aanbeveling van de Raad over versterkte samenwerking tegen ziekten die door vaccinatie kunnen worden voorkomen

WHO:

Factsheet vaccinatiedekking
Aanbevelingen voor het vaccinbeleid van de WHO

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending