Verbind je met ons

EU

Op weg naar een wereld zonder #NuclearWeapons - De ambitie van # Kazachstan

DELEN:

gepubliceerd

on

Gezien het huidige politieke klimaat en de toenemende geopolitieke spanningen is dialoog nodig. De inzet is hoog nu de nucleaire deal met Iran ernstig wordt bedreigd, de VS en Rusland het INF-verdrag hebben opgeschort, en omdat de internationale inspanningen (met name die van de Amerikaanse president Trump) om tot een nucleaire deal met Noord-Korea te komen voortdurend mislukken. De ambitie om een ​​wereld te bereiken die vrij is van kernwapens is sinds het einde van de Koude Oorlog niet meer zo belangrijk en actueel geweest.

In deze moeilijke tijden wil Kazachstan een bemoedigend voorbeeld stellen door de internationale inspanningen om kernwapens te elimineren te ondersteunen. Kazachstan maakt deel uit van de Centraal-Aziatische kernwapenvrije zone, die voor alle Centraal-Aziatische landen een juridisch bindende verplichting heeft gecreëerd om geen kernwapens te vervaardigen, te verwerven, te testen of te bezitten. In voorgaande tijden bezat Kazachstan tijdens de Koude Oorlog strategische en tactische kernwapens van de Sovjet-Unie, die het in 1995 vrijwillig opgaf en aan de Russische Federatie overdroeg. Om zijn zaak kracht bij te zetten, initieerde Kazachstan een resolutie van de Algemene Vergadering van de VN waarin werd opgeroepen tot een jaarlijkse Internationale Dag tegen Kernproeven (vastgesteld op 29 augustus), die in 2010 werd ingehuldigd ter ondersteuning van het Alomvattend Kernstopverdrag (CTBT). Kazachstan zal zijn rol als levensvatbare en betrouwbare internationale partner in de strijd tegen kernwapens vergroten, waarin de EU een cruciale rol speelt.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending