Verbind je met ons

EU

Rechtvaardigheidskloof: #Racisme doordringend in strafrechtsystemen in heel Europa

DELEN:

gepubliceerd

on

Institutioneel racisme heerst in strafrechtelijke systemen in de hele EU en beïnvloedt hoe racistische misdrijven (niet) worden geregistreerd, onderzocht en vervolgd, volgens een nieuw rapport vandaag gepubliceerd door het European Network Against Racism (ENAR) (11 september).

"Twintig jaar nadat het Macpherson-rapport onthulde dat de Britse politie institutioneel racistisch was, zien we nu dat strafrechtsystemen in de hele Europese Unie de slachtoffers van racistische misdaden niet beschermen - dit ondanks de toename van gewelddadige racistisch gemotiveerde misdaden", zei Karen Taylor, voorzitter van het Europees netwerk tegen racisme.

ENAR's rapport, dat betrekking heeft op 24 EU-lidstaten, biedt gegevens over racistische misdrijven tussen 2014 en 2018, en documenteert institutionele praktijk tijdens de registratie, het onderzoek en de vervolging van haatmisdrijven met een raciale vooringenomenheid. Het laat zien hoe subtiele vormen van racisme voortdurend in het strafrechtsysteem voorkomen vanaf het moment dat een slachtoffer aangifte doet van een racistisch gemotiveerde misdaad tot en met onderzoek en vervolging. Dit leidt tot een 'rechtvaardigheidskloof': een aanzienlijk aantal gevallen van haatmisdrijven worden als haatmisdrijven gedropt.

Data over the period 2014-2018 suggest that racially motivated crimes are on the rise in many EU Member States. In addition, major events such as terrorist acts – and the political rhetoric and responses to these attacks – can cause spikes in the numbers of recorded racist crimes.

De meeste EU-lidstaten hebben haatmisdrijfwetten, evenals beleid en richtlijnen om te reageren op racistische misdaad, maar ze worden niet gehandhaafd vanwege een context van diepgeworteld institutioneel racisme binnen wetshandhavingsinstanties.

Het verkeerd omgaan met racistisch gemotiveerde misdaden door de autoriteiten, en met name de politie, begint met het opnemen van racistische misdrijven. Er zijn aanwijzingen dat de politie meldingen van racistische misdrijven niet serieus neemt of dat ze de slachtoffers van dergelijke misdaden niet geloven. Deze praktijk lijkt vooral waar te zijn als bepaalde groepen, zoals Roma en zwarte mensen, deze misdaden melden. Raciale stereotypering komt overal op alle niveaus voor.

Bovendien betekent het gebrek aan institutionele respons en negatieve ervaringen van slachtoffers met de politie dat maatschappelijke organisaties de leemte moeten opvullen om ervoor te zorgen dat racistisch gemotiveerde misdrijven correct worden geregistreerd.

advertentie

De raciale vooringenomenheid kan 'verdwijnen' tijdens het opnemen en onderzoeken van de misdaad door de politie. De politie vindt het eenvoudiger om misdaden, zoals schending van de openbare orde of misdaden tegen eigendom, te onderzoeken dan het bewijs van de vooringenomen motivatie bloot te leggen.

Er zijn ook verschillende factoren die een succesvolle vervolging en veroordeling van een haatmisdrijf met raciale vooroordelen in de weg staan, waaronder het ontbreken van duidelijke definities van haatmisdrijven met raciale vooroordelen; gebrek aan training en beperkte capaciteit; en ondergebruik van de verzwaarde 'haat'-clausule.

“We hebben een ingrijpende verandering nodig binnen het strafrechtsysteem, wil raciale rechtvaardigheid zegevieren voor slachtoffers van racistische misdrijven in Europa. Overheden en instellingen kunnen beter reageren op haatmisdrijven als ze zich ertoe verbinden de praktijk, het beleid en de procedures te herzien die bepaalde groepen benadelen ', aldus Karen Taylor. "De veiligheid van mensen staat op het spel en gerechtigheid moet worden gediend - voor alle leden van de samenleving."

  1. ENAR's schaduwrapport 2014-18 over racistische misdrijven en institutioneel racisme is gebaseerd op gegevens en informatie uit 24 EU-lidstaten: Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
  2. Het rapport en de belangrijkste bevindingen zijn beschikbaar Hier. Het rapport bevat ook casestudy's en getuigenissen die de ervaringen van slachtoffers van racistisch gemotiveerde criminaliteit, het gebrek aan bescherming en het falen van maatregelen voor gerechtigheid voor deze slachtoffers benadrukken.
  3. Het Macpherson-rapport, in opdracht van de Britse regering en gepubliceerd in 1999, is het rapport van een openbaar onderzoek naar de racistische moord op Stephen Lawrence, een zwarte tiener, en het daaropvolgende politieonderzoek. Het concludeerde dat de Metropolitan Police "institutioneel racistisch" was en 70 aanbevelingen voor hervormingen deed, die zowel politie als strafrecht bestreken.
  4. Het Europese netwerk tegen racisme (ENAR aisbl) is tegen racisme en discriminatie en pleit voor gelijkheid en solidariteit voor iedereen in Europa. We brengen lokale en nationale antiracistische ngo's in heel Europa met elkaar in contact en uiten de zorgen van etnische en religieuze minderheden in Europese en nationale beleidsdebatten.

Geselecteerde case studies

Lenient-straf voor moordenaar van Nigeriaanse vluchteling (Italië)

De belangrijkste dader van de racistisch gemotiveerde moord op een Nigeriaanse man, verbonden aan een extreem-rechtse groep, werd gearresteerd op beschuldiging van doodslag, verergerd door racistische motieven. Zijn advocaat pleitte echter samen met een deel van de lokale en nationale media voor legitieme verdediging. De man kreeg later een veroordeelde gevangenisstraf van vier jaar.

Politie faalt slachtoffer van racistische en homofobe aanval (Nederland)

“Ik moet 24 / 7 in de gaten houden alleen vanwege wie ik ben, het put me uit. Ik ben gewoon niet belangrijk ”.

Omair werd lastiggevallen vanwege zijn afkomst en seksuele geaardheid in een bus in Utrecht. De politieagent wilde de getuigenverklaringen niet documenteren of de beelden van de buscamera controleren. Vier maanden later ontving Omair een verklaring van de politie dat de zaak niet kon worden voortgezet wegens gebrek aan bewijs. Omair verzocht om een ​​vergadering op zijn politiebureau om de verklaring te bespreken met een lid van het Pink in Blue Network, een netwerk van LGBTQI-politieagenten. De officier erkende dat de zaak als een haatmisdrijf had moeten worden onderzocht en dat het incident ten onrechte was geregistreerd.

Mishandeling van Roma door de politie (Slowakije)

Meer dan 60 politieagenten hebben 30 Roma-mensen, inclusief vrouwen en kinderen, fysiek aangevallen tijdens een politie-inval. De politie betrad de huizen zonder toestemming en veroorzaakte materiële schade. Verschillende klachten werden voor onderzoek aan de politie-inspectie voorgelegd. Uit de politie-inspectie bleek dat de politie in overeenstemming met de wet had gehandeld. De inspectie was alleen gebaseerd op het onderzoeken van informatie van politieagenten. Geen enkele andere getuige was bij de inspectie betrokken. Eén slachtoffer diende een strafrechtelijke klacht in, maar deze werd ongegrond verklaard.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending