Verbind je met ons

EU

Europeanen vertrouwen de VS niet langer op het gebied van veiligheid – #ECFR-rapport

DELEN:

gepubliceerd

on

Drie jaar na het presidentschap van Trump, en slechts enkele dagen na het bezoek van Mike Pompeo aan Brussel, denken de meeste Europeanen dat ze niet langer op de VS kunnen vertrouwen om hun veiligheid te garanderen. Uit nieuwe opiniepeilingen blijkt dat het vertrouwen in de VS is weggevallen en dat Europeanen nu steeds meer naar de EU kijken om hun belangen op het gebied van buitenlands beleid te verdedigen, volgens een belangrijk rapport dat vandaag (11 september) is gepubliceerd door de Europese Raad voor Buitenlandse Zaken. Betrekkingen (ECFR).  

Het rapport, getiteld 'Geef de mensen wat ze willen: populaire vraag naar een sterk Europees buitenlands beleid' en op basis van interviews met 60,000 mensen in 14 EU-lidstaten, bleek ook dat de meerderheid van de Europeanen wil dat het EU-leiderschap verdere uitbreiding van het blok voorkomt, en een pan-Europese reactie eist op hun veiligheid en angst voor klimaatverandering en migratie. Europeanen willen bovenal een meer zelfvoorzienende EU die gevechten vermijdt die niet van haar zelf komen, opkomt tegen andere wereldmachten en crises aanpakt die haar belangen schaden.

De bevindingen en analyse van dit door opiniepeilingen gesteunde rapport komen op een cruciaal moment voor Europa, nu de verkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, op het punt staat haar politieke team later vandaag te presenteren, en een reeks mogelijk ontwrichtende nationale verkiezingen gepland is in Oostenrijk en Polen, dit najaar. De publicatie van het rapport komt ook tegen een achtergrond van escalerende handelsgeschillen tussen China en de VS; opkomend bewijs van Russische inmenging in westerse verkiezingen; en de mogelijke ontrafeling van internationale overeenkomsten over de opwarming van de aarde en nucleaire ontwapening. Dit zijn kwesties die naar verwachting de gang van zaken zullen domineren tijdens de vergadering van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties deze maand in New York.

De studie betoogt dat de opvatting, gedeeld door de Europese leiders, dat steeds nationalistische kiezers het collectief buitenlands beleid van de EU niet zullen tolereren, achterhaald is. De opiniepeiling van de ECFR suggereert dat de kiezers in de lidstaten van het blok ontvankelijk zijn voor het idee van 'strategische soevereiniteit' – dwz het centraliseren van de macht op sleutelgebieden – als de EU zich bekwaam en efficiënt kan tonen. Het rapport suggereert dat er weliswaar geen gekwalificeerde meerderheid bestaat in de EU-27 op alle terreinen van het buitenlands beleid, maar dat er uitzonderingen zijn en gebieden van unanimiteit – over kwesties als defensie en veiligheid, migratie en klimaatverandering – die de De EU zou de komende jaren kunnen profiteren en vooruitgang kunnen boeken.

Hoewel het publiek het idee steunt dat de EU een samenhangende wereldspeler wordt, is er ook een groeiende kloof tussen de Europeanen en hun gekozen regeringen over kwesties variërend van handel, de toekomstige relatie van Europa met de VS en de toetreding tot de EU van landen van het Westen tot de EU. Balkan. Met zo'n kloof van meningen bestaat het risico dat kiezers hun steun voor Europese actie, die ze bij de recente verkiezingen voor het Europees Parlement en de nationale verkiezingen hebben aangeboden, intrekken.

Europeanen zijn er nog niet van overtuigd dat de EU haar huidige koers van passiviteit en uitvluchten kan veranderen, beweert het rapport. Het nieuwe team van het kader, bestaande uit Joseph Borrell, als hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, en Ursula von der Leyen, als verkozen voorzitter van de Europese Commissie, moet deze realiteit accepteren en hun kantoren gebruiken om het buitenlands beleid van de EU nieuw leven in te blazen. strategie, in overeenstemming met de vraag van het publiek.

Er bestaat een risico, waarschuwt het, dat leiders in Brussel na de onverwacht hoge opkomst bij de Europese verkiezingen en de sterke prestaties van nationalistische partijen, zoals het Front National van Marine Le Pen in Frankrijk en de Lega-partij van Matteo Salvini in Italië, zullen steunen op hun lauweren. “Ze moeten onthouden dat driekwart van de Europeanen vóór de stemming het gevoel had dat hun nationale politieke systeem, hun Europese politieke systeem of beide kapot waren”, staat er: “tenzij Europa in de komende vijf jaar een emotioneel resonerend beleid ontwikkelt, zal een electoraat overtuigd zijn dat het politieke systeem kapot is, zal de EU waarschijnlijk niet voor de tweede keer het voordeel van de twijfel geven”, aldus het rapport.

advertentie

In zijn analyse constateert het ECFR-rapport: 

 • Europeanen willen dat de EU een sterke, onafhankelijke, niet-confronterende speler wordt die krachtig genoeg is om partij te kiezen of overgeleverd te zijn aan machten van buitenaf. In mogelijke conflicten tussen de VS en Rusland zou een meerderheid van de kiezers in vrijwel elk land er de voorkeur aan geven dat de EU neutraal blijft en een middenweg zoekt tussen deze concurrerende machten.
 • Europeanen zijn op hun hoede voor China en zijn groeiende invloed in de wereld– met niet meer dan 8% van de kiezers in de ondervraagde lidstaten die vinden dat de EU de kant van Peking moet kiezen in plaats van Washington in het geval van een conflict tussen de VS en China. De overweldigende wens van het publiek in elke lidstaat is om neutraal te blijven – een standpunt dat wordt ingenomen door bijna driekwart (73%) van de kiezers in Duitsland en meer dan 80% van de kiezers in Griekenland en Oostenrijk.
 • Europeanen staan ​​over het algemeen koel tegenover het idee van uitbreiding van de EU, met kiezers in landen als Oostenrijk (44%), Denemarken (37%), Frankrijk (42%), Duitsland (46%),en Nederland (40%), vijandig tegenover de landen van de Westelijke Balkan die tot de EU toetreden. Alleen in Roemenië, Polen en Spanje is er steun van meer dan 30% van het publiek voor al deze landen om toe te treden.
 • Europeanen willen EU-actie op het gebied van klimaatverandering en migratie. Meer dan de helft van het publiek in elk onderzocht land – afgezien van Nederland – vindt dat klimaatverandering prioriteit moet krijgen boven de meeste andere kwesties. Ondertussen zijn de Europese kiezers voorstander van meer inspanningen om de buitengrenzen van de EU te bewaken, en ten minste de helft van de kiezers in elke lidstaat is voorstander van meer economische hulp aan ontwikkelingslanden om migratie te ontmoedigen. Europeanen zijn het er ook met een overweldigende meerderheid over eens dat conflicten een belangrijke motor zijn geweest van de migratiestrijd op het continent – ​​waarbij 12 van de 14 kiezers van mening waren dat de EU vanaf 2014 meer had moeten doen om de crisis in Syrië aan te pakken.
 • Over het algemeen stellen Europeanen meer vertrouwen in de EU dan in hun nationale regeringen om hun belangen te beschermen tegen andere wereldmachten– hoewel in tal van lidstaten veel kiezers noch de VS noch de EU vertrouwen (in Italië, Duitslanden Frankrijk - dit was de mening van ongeveer vier op de tien kiezers; in Tsjechië en Griekenland was dit de mening van meer dan de helft van hen). Kiezers waren het meest geneigd de VS te vertrouwen boven de EU in Polen – maar zelfs hier was dit de mening van minder dan een vijfde van de kiezers.
 • Kiezers zijn sceptisch over het huidige vermogen van de EU om hun economische belangen in handelsoorlogen te beschermen. Het grootste deel met deze mening bevindt zich in Oostenrijk (40%), Tsjechië (46%), Denemarken (34%), Nederland (36%), Slowakije (36%) en Zweden (40%). Minder dan 20 procent van de kiezers in elke lidstaat vindt dat de belangen van hun land goed beschermd zijn tegen agressieve Chinese concurrentiepraktijken. Desalniettemin hebben ze gemengde meningen over de vraag of de EU of hun nationale regering dit probleem moet aanpakken.
 • Wat Iran betreft, steunt de meerderheid van de Europeanen (57%) de inspanningen van de EU om het gezamenlijke alomvattende actieplan te handhaven(JCPOA) 'nucleaire deal' met Iran. De steun voor de deal is het sterkst in Oostenrijk (67%) en het zwakst in Frankrijk (47%).
 • Grote delen van de kiezers zijn van mening dat Rusland probeert de politieke structuren in Europa te destabiliseren en dat regeringen hun land onvoldoende beschermen tegen buitenlandse inmenging.Dit laatste gevoel wordt gedeeld in Denemarken (44%), Frankrijk (40%), Duitsland (38%),Italië (42%), Polen (48%), Roemenië (56%), Slowakije (46%), Spanje (44%) en Zweden (50%).
 • Wat Rusland betreft, beschouwde meer dan de helft van de Europese kiezers in elk land het huidige EU-sanctiebeleid als terecht "evenwichtig"of niet hard genoeg – behalve in Oostenrijk, Griekenland, Slowakije. De steun voor een strenger beleid was het sterkst in Polen (55%) en het zwakst in Slowakije (19%).
 • De Europese kiezers zijn verdeeld over de vraag of hun land moet investeren in NAVO- of EU-defensiecapaciteiten. Onder aanhangers van partijen in de regering, La République En Marche! kiezers in Frankrijk hebben de grootste voorkeur voor defensie-investeringen via de EU (78%) in plaats van de NAVO (8%), terwijl de kiezers van de Partij voor Recht en Rechtvaardigheid in Polen de sterkste voorkeur hebben voor de NAVO (56%) in vergelijking met EU-defensiecapaciteiten (17% ).
 • Kiezers zijn van mening dat als de EU morgen uiteenvalt, een van de belangrijkste verliezen het vermogen van de Europese staten zou zijn om samen te werken op het gebied van veiligheid en defensie, en om op te treden als een wereldmacht ter grootte van een continent in wedstrijden met wereldspelers zoals China, Rusland en de Verenigde Staten. Dit gevoel wordt gedeeld door 22% in Frankrijk en 29% in Duitsland.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending