#EUstrivesformore - President-elect von der Leyen onthult haar 'geopolitieke commissie'

| X september 10?

Ursual von der Leyen richtte zich in juli 2019 tot het Europees Parlement

Vandaag (10 september) heeft president-elect Ursula von der Leyen (VDL) haar team en de nieuwe structuur van het volgende college van de Europese Commissie gepresenteerd. De nieuwe structuur weerspiegelt de prioriteiten en ambities die zijn uiteengezet in de politieke richtsnoeren die in juli brede steun van het Europees Parlement hebben gekregen, schrijft Catherine Feore.

VDL wil dat de EU het voortouw neemt in een "overgang naar een gezonde planeet en een nieuwe digitale wereld". Maar ze wil graag benadrukken dat niemand achter mag blijven. In sommige opzichten heeft ze de taal van Macron overgenomen en een Europa dat beschermt. Ze verwees naar het creëren van kansen voor iedereen, waar ze ook wonen, hun geslacht, hun leeftijd.

Verkozen president Ursula von der Leyen zei: “We zullen moedige actie ondernemen tegen klimaatverandering, ons partnerschap met de Verenigde Staten opbouwen, onze relaties met een meer zelfbewust China definiëren en een betrouwbare buur zijn, bijvoorbeeld naar Afrika. Dit team zal moeten opkomen voor onze waarden en normen van wereldklasse. Mijn commissie zal een geopolitieke commissie zijn die zich inzet voor duurzaam beleid. En ik wil dat de Europese Unie de hoedster is van multilateralisme. Omdat we weten dat we sterker zijn door samen te doen wat we niet alleen kunnen doen. ”

De gekozen president noemde de nieuwe Commissie herhaaldelijk "een geopolitieke commissie".

Vroeger dit jaar, de Europese Raad voor buitenlandse betrekkingen heeft YouGov opdracht gegeven om enquêtes uit te voeren bij meer dan 60,000-mensen in heel Europa. Uit het onderzoek bleek dat Europese burgers enthousiaster lijken te zijn over het feit dat de EU een sterkere geopolitieke rol op zich neemt dan wordt weerspiegeld in het huidige EU-beleid.

ECFR - Europese Raad voor buitenlandse betrekkingen

Er zullen drie uitvoerende vice-presidenten zijn (Vestager, Dombrovskis, Timmermans) en nog eens vijf vice-presidenten, waaronder de hoge vertegenwoordiger, Josep Borrell. Dat maakt een behoorlijk zware acht vice-presidenten.

Drie uitvoerende vice-presidenten krijgt een dubbele functie. Ze zullen beiden vice-president zijn die verantwoordelijk is voor een van de drie kernthema's van de agenda van de president en de commissarissen.

Executive Vice President Frans Timmermans (Nederland) zal de werkzaamheden voor de Europese Green Deal coördineren. Hij zal ook het klimaatactiebeleid beheren, ondersteund door het directoraat-generaal Klimaatactie.

Verkozen president Ursula von der Leyen zei dat de Green Deal van Europa het kenmerk van Europa zou worden: “Degenen die als eerste en snelst handelen, zullen degenen zijn die de kansen van de ecologische transitie grijpen. Ik wil dat Europa koploper is. Ik wil dat Europa de exporteur van kennis, technologieën en beste praktijken wordt. "

Timmermans is een eerste vice-voorzitter van de huidige Commissie, in zijn huidige functie is hij een groot voorstander en verdediger van de rechtsstaat en de fundamentele waarden van de EU.

Executive Vice President Margrethe Vestager (Denemarken) zal onze hele agenda coördineren voor een Europa dat geschikt is voor het digitale tijdperk. Dat de EVP haar rol als commissaris voor concurrentie zal behouden, werd verrast.

Verkozen president Ursula von der Leyen zei: “We moeten onze interne markt geschikt maken voor het digitale tijdperk, we moeten het maximale halen uit kunstmatige intelligentie en big data, we moeten cybersecurity verbeteren en we moeten hard werken voor onze technologische soevereiniteit. "

Big tech zal zich zorgen maken over deze bewering dat er behoefte is aan technologische soevereiniteit. De beslissingen van Vestager als commissaris voor concurrentie in het huidige mandaat maakten veel van deze bedrijven boos, ook terwijl het werk van de EU op het gebied van gegevensbescherming, auteursrechten en digitale omzetbelasting die bedrijven die van mening waren dat de EU zich onterecht op hen richtte, heeft beroerd

Valdis Dombrovskis wordt de uitvoerende vice-president voor een Economie that Works for People ', wat een voortzetting zal zijn van zijn huidige rol, maar zonder Pierre Moscovici om hem te overtreffen. Zijn rol zal financiële diensten omvatten, ondersteund door het Directoraat-generaal Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarktenunie.

Verkozen president Ursula von der Leyen zei: “We hebben een unieke sociale markteconomie. Het is de bron van onze welvaart en sociale rechtvaardigheid. Dit is des te belangrijker wanneer we worden geconfronteerd met een dubbele overgang: klimaat en digitaal. Valdis Dombrovskis zal ons werk leiden om de sociale en de markt in onze economie samen te brengen. ”

De vijf andere vice-voorzitters

Josep Borrell (Spanje, huidige Spaanse minister van Buitenlandse Zaken): HR / VP-kandidaat, Een sterker Europa in de wereld;

Věra Jourová (Tsjechische Republiek, commissaris bij de Commissie Juncker): waarden en transparantie;

Margaritis Schinas (Griekenland, voormalig lid van het Europees Parlement, langdurig ambtenaar van de Europese Commissie): bescherming van onze Europese manier van leven;

Maroš Šefčovič (Slowakije, vice-president van de Commissie Juncker): interinstitutionele betrekkingen en vooruitziende blik;

Dubravka Šuica (Kroatië, MEP): Democratie en demografie.

De andere kandidaat-commissarissen zijn:

Johannes Hahn (Oostenrijk) wordt belast met 'Begroting en administratie'en zal rechtstreeks verslag uitbrengen aan Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Als een langdurig lid van het College weet hij hoe belangrijk het is om een ​​modern bestuur te koesteren.

Didier Reynders (België), die is opgeleid als advocaat, is een zeer ervaren voormalige nationale minister van Financiën, minister van Buitenlandse en Europese Zaken en minister van Defence. In de nieuwe Commissie zal hij verantwoordelijk zijn voor 'justitie' (inclusief het onderwerp van de rechtsstaat).

Mariya Gabriel (Bulgarije) is een huidige Europese commissaris. Ze werkte met toewijding en energie aan de digitale portefeuille, en gaat nu verder met het creëren van nieuwe perspectieven voor de jonge generatie (portfolio 'Innovatie en jeugd').

Stella Kyriakides (Cyprus) is een medisch psycholoog met vele jaren ervaring op het gebied van sociale zaken, gezondheid en kankerpreventie. Zij zal de portefeuille 'Gezondheid' leiden.

Kadri Simson (Estland) is een langdurig lid van het Estse parlement en minister van Economische Zaken en Infrastructuur. Zij zal de leiding hebben over de portefeuille 'Energie'.

Jutta Urpilainen (Finland) was niet alleen minister van Financiën en al lang lid van de Commissie buitenlandse zaken van het Finse parlement; ze heeft ook als speciale gezant in Ethiopië gewerkt. Ze neemt de verantwoordelijkheid voor 'International Partnerships' over.

Sylvie Goulard (Frankrijk), voormalig lid van het Europees Parlement, is een toegewijde en overtuigd Europeaan. Als commissaris voor de 'interne markt' zal zij ons werk op het gebied van industriebeleid leiden en de digitale interne markt bevorderen. Ze zal ook verantwoordelijk zijn voor het nieuwe directoraat-generaal voor Defensie Industrie en ruimte.

László Trócsányi (Hongarije) is de voormalige minister van Justitie van Hongarije. Hij zal de 'leidenWijk en uitbreiding portfolio.

Phil Hogan (Ierland), de huidige commissaris voor landbouw, zal zijn ervaring bij de nieuwe Commissie in de portefeuille "Handel" brengen.

Paul Gentiloni (Italië), voormalig Italiaanse premier en minister van Buitenlandse Zaken, deelt zijn ruime ervaring in de portefeuille 'Economie'.

Virginijus Sinkevičius (Litouwen), Litouwse minister van Economie en Innovatie, zal verantwoordelijk zijn voor 'Milieu en oceanen'.

Nicolas Schmit (Luxemburg) brengt zijn ervaring van het Europees Parlement en zijn dienst als nationaal minister van Werkgelegenheid en Arbeid, en zal nu verantwoordelijk zijn voor de 'Jobs'-portfolio.

Helena Dalli (Malta) heeft haar politieke leven gewijd aan gelijkheid, als minister van sociale dialoog, consumentenzaken en burgerlijke vrijheden, en ook als minister van Europese Zaken en Gelijkheid. Ze zal de portefeuille 'Gelijkheid' leiden.

Janusz Wojciechowski (Polen) was een langdurig lid van het Europees Parlement in de landbouw Commissie en is momenteel lid van de Europese Rekenkamer. Hij zal de leiding hebben over de portefeuille 'Landbouw'.

Elisa Ferreira (Portugal) is momenteel vice-gouverneur van Banco de Portugal. Ze is al jaren lid van het Europees Parlement jaar en was de Portugese minister van Planning en minister van Milieu. Ze zal de portefeuille 'Cohesie en hervormingen' leiden.

Rovana Plumb (Roemenië) is lid van het Europees Parlement (vice-voorzitter van de Social and Democrats Group), En is een voormalig nationaal minister van milieu en klimaatverandering, minister van labour, minister van Europese fondsen, minister van onderwijs en minister van transport. Zij zal de leiding hebben over de portefeuille 'Transport'.

Janez Lenarčič (Slovenië) is een Sloveense diplomaat. Hij was staatssecretaris van Europa Zaken en werkte jarenlang nauw samen met de Verenigde Naties, de Organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa en de Europese Unie. Hij zal de leiding hebben over de portefeuille 'Crisis Management'.

Ylva Johansson (Zweden) is nationaal minister van werkgelegenheid en ook een voormalig minister van scholen en minister van volksgezondheid en ouderenzorg en lid van het Zweedse parlement. Ze is ook een zeer gerespecteerde expert op het gebied van werkgelegenheid, integratie, gezondheid en welzijn. Ze zal de portefeuille 'Binnenlandse Zaken' leiden.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, Economie, EU, Europese Commissie, Aanbevolen, Aanbevolen artikel, Politiek

Reacties zijn gesloten.

Linkermenupictogram