#Trade - Hogan staat voor sterke tegenwind in een nieuwe rol

| September 10, 2019

Ierse commissaris Phil Hogan (foto, rechts), een fervent voorstander van de Ierse premier (Taoiseach) Leo Varadkar, wordt gepromoveerd tot de rol van Europees commissaris voor handel in het nieuwe mandaat. Een van de meest prominente posities in de EU, Hogan stapt naar de plaat op een moment dat de Verenigde Staten een onvoorspelbare, protectionistische agenda nastreven, wanneer controverse rond de EU-Mercosur deal en wanneer de EU een overeenkomst aangaat van zijn meest diepgaande complexe en uitgebreide handelsonderhandelingen ooit met het voormalige EU-lid het Verenigd Koninkrijk, schrijft Catherine Feore.

Hogan is in veel opzichten geen controversiële keuze. Hij heeft al gediend als de Europese landbouwcommissaris en werkte nauw samen met Cecilia Malmström aan de verschillende handelsovereenkomsten die tijdens het huidige mandaat waren overeengekomen. De commissie van Juncker was bijzonder actief in het sluiten van deals met Canada, Japan, Zuid-Korea, Singapore, Mexico en - de vooralsnog te bekrachtigen - Handelsovereenkomst van Mercosur. Landbouw is vaak de moeilijkste vraag in deze overeenkomsten, in termen van de EU-vereisten en geografische aanduidingen, dus Hogan is geen onbekende in de rol.

Wat Hogan controversieel maakt, is zijn nationaliteit. Het VK zal naar verwachting de EU verlaten op 31 oktober, misschien later; in elk geval zal het VK naar verwachting in het volgende mandaat vertrekken. Ervan uitgaande dat er een overeenkomst is, zal er een korte overgangsperiode zijn waarin het VK en de EU hopen overeenstemming te bereiken over een nieuwe - ultramoderne - vrijhandelsovereenkomst.

Toen de Taoiseach gisteren (9 september) een ontmoeting had met de Britse premier Boris Johnson, beschreef hij de inspanningen die nodig waren om een ​​overeenkomst te lezen in zo'n korte periode als 'Herculean'; hij voegde eraan toe dat Ierland een bondgenoot van het VK zou zijn, haar 'Athena', die volgens de legende Hercules hielp bij zijn taken en ingreep toen hij gek werd. Dat een Ierse man de verloskundige van elke deal zal zijn, is een duidelijke illustratie van het verschil tussen EU-lid zijn en een derde land zijn. Hogan zal 440 miljoen consumenten vertegenwoordigen op de grootste markt van het VK; Liz Truss zal tegenover hem zitten en 60 miljoen mensen en bedrijven vertegenwoordigen die wanhopig op zoek zijn naar gratis en onbelemmerde toegang tot de EU-markt. Het is alsof de World Boxing Association heeft besloten om een ​​gevecht tussen een weltergewicht en een zwaargewicht toe te staan; Hogan hoeft misschien niet eens een klap te landen voordat het VK de handdoek in de ring gooit.

Zoals Varadkar gisteren al opmerkte, zullen in het geval van 'no deal' de meest directe belemmeringen voor een overeenkomst de gebieden zijn die momenteel in het ontwerp-terugtrekkingsakkoord worden behandeld: burgerrechten, de financiële regeling en - cruciaal - regelingen voor de Ierse grens.

De Gordiaanse knoop aan de Ierse grens zal moeten worden opgelost; om een ​​vrijhandelsovereenkomst met de EU te bereiken, is het ook vermeldenswaard dat het Congres van de Verenigde Staten duidelijk heeft gemaakt dat zij geen VK-VS-overeenkomst steunen die in strijd is met de bepalingen van de Goede Vrijdag-overeenkomst die 20-jaren heeft gebracht van relatieve vrede met Noord-Ierland.

Dit zal echter niet de enige controverse zijn waarmee Hogan wordt geconfronteerd. De ratificatie van de EU-Mercosur-overeenkomst waarover hij gedeeltelijk heeft onderhandeld - het moeilijkste deel - is in twijfel getrokken met veel landen, waaronder Ierland. De boeren in de EU zijn bezorgd over de toegang tot goedkoper rundvlees op de Europese markt en bosbranden in Brazilië, wat illustreert hoe zwak de overeenkomsten kunnen zijn bij het stimuleren van milieuvriendelijke handel.

In haar politieke richtlijnen heeft de gekozen president Ursula von der Leyen heeft de invoering voorgesteld van een 'koolstofgrensbelasting' die moet voldoen aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie en een gelijk speelveld bieden aan EU-bedrijven die mogelijk hogere milieunormen hebben. De EU zou kunnen worden beschuldigd van groen protectionisme, dus moet zij voorzichtig te werk gaan bij het streven naar een groenere handelsagenda. De EU zal ook haar handelshandhavingsverordening verbeteren. Gezien de situatie in het Amazonegebied zullen de leden van het Europees Parlement de Europese Commissie vragen om aan te tonen hoe zij kunnen garanderen dat handelspartners hun verplichtingen uit hoofde van de Overeenkomst van Parijs nakomen.

De nieuwe Commissie zal een meer assertieve benadering hanteren bij overheidsopdrachtenin het bijzonder de EU wil een betere toegang tot de openbare markten in derde landen bewerkstelligen en het gebrek aan hefboomwerking van de EU aanpakken, gedeeltelijk vanwege de reeds open benadering. Sommige ideeën omvatten het beperken van de toegang van derde landen om te bieden op projecten waarvoor EU-financiering van EU-financiering bestaat, waaronder aanbestedingen in derde landen die met financiële EU-middelen worden gefinancierd.

Hogan wordt geconfronteerd met een aantal sterke tegenwind uit de VS en toenemende spanningen met China, een multilateraal systeem dat wordt aangevallen en waarschijnlijk de meest uitdagende handelsovereenkomst ooit met Britse vrienden. Er staan ​​nog een paar moeilijke jaren te wachten.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, EU, Europese Commissie, UK

Reacties zijn gesloten.