Premier Johnson vertelt het parlement - Je kunt mijn handen binden, maar ik zal #Brexit niet uitstellen

| September 10, 2019
Premier Boris Johnson zei dinsdag (10 september) dat hij niet om verlenging van Brexit zou vragen, uren nadat een wet van kracht werd die eiste dat hij het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie uitstelde tot 2020 tenzij hij een echtscheidingsovereenkomst kon sluiten, schrijven William James en Kylie MacLellan van Reuters.

Voor de tweede keer in een week wezen de wetgevers vervolgens het verzoek van Johnson af om te proberen de impasse te doorbreken door een vroege nationale verkiezing.

Met de toekomst van Brexit verstrikt in onzekerheid, werd het parlement opgeschort tot oktober 14, waarbij gespannen scènes ontstonden in het Lagerhuis, waar oppositiewetgevers tekenen vasthielden met de woorden "tot zwijgen gebracht" en "schaamte over u" schreeuwden tegen Johnson's regerende conservatieven.

Johnson leek de controle over de terugtrekking van Groot-Brittannië uit de Europese Unie te hebben verloren met de goedkeuring van de wet, die hem verplicht om uitstel te zoeken, tenzij hij volgende maand een nieuwe deal kan sluiten op een EU-top.

EU-leiders hebben herhaaldelijk gezegd dat ze geen specifieke voorstellen hebben ontvangen voorafgaand aan een EU-top over 17 en 18 oktober, waarop Johnson zegt dat hij hoopt een deal te kunnen sluiten.

"Deze regering zal doorgaan met het onderhandelen over een deal, terwijl ze zich voorbereidt om zonder een deal te vertrekken," vertelde Johnson het parlement na de uitslag van de stemming over een vroege verkiezing.

"Ik ga naar die cruciale top op 17e en hoeveel apparaten dit parlement ook bedenkt om mijn handen vast te binden, ik zal ernaar streven om een ​​overeenkomst in het nationale belang te krijgen ... Deze regering zal de Brexit niet verder uitstellen."

Oppositieleider Labour-leider Jeremy Corbyn zei dat de partij enthousiast was voor een verkiezing, maar Johnson's beweging om er een te houden niet zou steunen tot het zeker was dat een vertraging voor Brexit was verzekerd.

"Hoe scherp we ook zijn, we zijn niet bereid om het risico te lopen de ramp van no-deal op onze gemeenschappen toe te brengen," zei Corbyn.

Brexit, de belangrijkste geopolitieke beweging van het Verenigd Koninkrijk in decennia, blijft meer dan drie jaar in twijfel sinds het 2016-referendum, met mogelijke uitkomsten variërend van een exit op 31 oktober tot een terugtrekkingsovereenkomst om de overgang soepel te laten verlopen, tot het opgeven van de hele onderneming.

Het wetsvoorstel voor het blokkeren van een no-deal exit, aangenomen op maandag toen het instemming kreeg van koningin Elizabeth, dwingt Johnson om een ​​verlenging van drie maanden aan de 31 oktober-deadline te zoeken, tenzij het parlement een deal heeft goedgekeurd of heeft ingestemd met 19 Oktober om zonder te vertrekken.

Reagerend op zorgen dat de overheid de wetgeving zou kunnen negeren, zei minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab eerder tegen het parlement dat de regering de rechtsstaat zou respecteren, maar voegde eraan toe: "Soms kan het complexer zijn omdat er tegenstrijdige wetten of concurrerend juridisch advies zijn."

Johnson nam het in juli over als premier nadat zijn voorganger, Theresa May, het terugtrekkingsakkoord niet door het parlement had geduwd.

Het Parlement keerde vorige week terug van zijn zomervakantie en Johnson heeft sindsdien alle zes stemmen verloren die in het Lagerhuis zijn gehouden. De schorsing van het parlement of de prorogatie duurt vijf weken.

Onder Johnson's premierschap heeft de driejarige Brexit-crisis in Groot-Brittannië een versnelling hoger gezet, waardoor financiële markten en bedrijven in de war zijn geraakt door een reeks politieke beslissingen die diplomaten vergelijken met de stijl van de Amerikaanse president Donald Trump.

BlackRock, een Amerikaanse beleggingsonderneming die $ 6.8 triljoen aan activa beheert, zei dat een no-deal Brexit of een referendum plausibeler was geworden.

Het pond verkleinde de winst ten opzichte van de dollar, om maandag iets hoger te staan ​​op $ 1.234. Het steeg naar een hoogste punt in zes weken van $ 1.2385 in Londen, nadat de voorspellingen voor economische gegevens waren verslagen.

Lagerhuis John Bercow, kampioen van het parlement in zijn poging om de premier over Brexit te beteugelen, nam een ​​gesluierde uithaal naar Johnson, omdat hij maandag aankondigde dat hij zou aftreden van de rol en een waarschuwing zou geven aan de regering om " parlement afbreken.

Terwijl Bercow maandagavond, ruim na middernacht, het parlement probeerde op te schorten, brak er een korte strijd uit bij zijn stoel terwijl de oppositiewetgevers de borden omhoog hielden en uitgejouwd.

"Dit is geen normale prorogatie," zei Bercow. “Het is niet typisch, het is niet standaard. Het is een van de langste decennia en het vertegenwoordigt niet alleen in de hoofden van sommige collega's, maar ook een enorm aantal mensen buiten, een daad van uitvoerende fiat, "vertelde hij een rauwe kamer.

Johnson, een voormalige journalist die de EU bespotte en later het gezicht werd van de 2016 Vote Leave-campagne, heeft herhaaldelijk beloofd om Brexit te leveren op 31 oktober.

Ierland zei maandag tegen Johnson (9 september) dat hij specifieke voorstellen moet doen over de toekomst van de Ierse grens als er enige hoop zou kunnen zijn om een ​​no-deal vertrek te voorkomen, en zei dat Dublin niet kon vertrouwen op eenvoudige beloften.

"Bij gebrek aan overeengekomen alternatieve regelingen, is geen backstop geen probleem voor ons," vertelde de Ierse premier Leo Varadkar, die naast Johnson stond, aan verslaggevers.

"We staan ​​open voor alternatieven, maar deze moeten realistisch zijn, juridisch bindend en werkbaar, en we hebben dergelijke voorstellen tot nu toe niet ontvangen."

De botte opmerkingen van Varadkar wijzen op de moeilijkheid van Johnson's gok om de dreiging van een no-deal exit te gebruiken om Duitsland en Frankrijk ervan te overtuigen dat ze een exitpact moeten herschrijven dat afgelopen november werd gesloten.

"Ik wil een deal vinden, ik wil een deal krijgen," zei Johnson in Dublin, eraan toevoegend dat er genoeg tijd was om er een te vinden vóór de EU-top in oktober.

De wet die op maandag in werking trad, staat één scenario toe waarin een no-deal Brexit zou kunnen plaatsvinden op 31 oktober - als het parlement een no-deal exit tegen 19 oktober zou goedkeuren.

Het is echter onwaarschijnlijk dat het huidige parlement van houding verandert en een no-deal exit tegen dan goedkeurt.

Wetgevers stemden maandag op 311 tegen 302 om de regering te vragen documenten te publiceren over haar planning voor een no-deal Brexit en privécommunicatie van overheidsfunctionarissen die betrokken zijn bij een besluit om het parlement op te schorten.

Degenen die oproepen om de documenten te publiceren zeggen dat ze zullen aantonen dat het besluit om het parlement te schorsen politiek gemotiveerd was, als een manier om de discussie over de Brexit te beperken. De regering zei dat de schorsing Johnson de kans moest geven een nieuwe wetgevingsagenda op te stellen.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, Conservatieve Partij, EU, UK

Reacties zijn gesloten.