Verbind je met ons

Brexit

Premier Johnson zegt tegen het parlement: ‘Je kunt mijn handen vastbinden, maar ik zal de #Brexit niet uitstellen

DELEN:

gepubliceerd

on

Premier Boris Johnson zei dinsdag (10 september) dat hij geen verlenging van de Brexit zou aanvragen, uren nadat een wet van kracht werd die eiste dat hij het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie uitstelt tot 2020, tenzij hij een echtscheidingsovereenkomst kan sluiten. schrijven William James en Kylie MacLellan van Reuters.

Voor de tweede keer binnen een week verwierpen de wetgevers vervolgens het verzoek van Johnson om te proberen de impasse te doorbreken door middel van vervroegde nationale verkiezingen.

Omdat de toekomst van de Brexit in onzekerheid verwikkeld was, werd het parlement opgeschort tot 14 oktober, wat leidde tot gespannen taferelen in het Lagerhuis waar wetgevers van de oppositie borden omhoog hielden met de tekst 'zwijg' en 'schaam je' riepen tegen de regerende Conservatieven van Johnson.

Johnson lijkt de controle over de terugtrekking van Groot-Brittannië uit de Europese Unie te hebben verloren met de goedkeuring van de wet, die hem verplicht om uitstel te vragen, tenzij hij volgende maand op een EU-top een nieuw akkoord kan sluiten.

De EU-leiders hebben herhaaldelijk gezegd dat ze geen specifieke voorstellen hebben ontvangen in de aanloop naar een EU-top op 17 en 18 oktober, waarop Johnson zegt te hopen een akkoord te kunnen sluiten.

“Deze regering zal doorgaan met het onderhandelen over een deal, terwijl ze zich voorbereidt op een vertrek zonder overeenkomst”, zei Johnson tegen het parlement na de uitslag van de stemming over vervroegde verkiezingen.

“Ik ga naar die cruciale top op 17 oktober en hoeveel middelen dit parlement ook bedenkt om mijn handen te binden, ik zal ernaar streven om een ​​akkoord te bereiken in het nationaal belang … Deze regering zal de Brexit niet verder uitstellen.”

Oppositieleider Jeremy Corbyn van de Labour-partij zei dat de partij graag verkiezingen wilde houden, maar het voorstel van Johnson om er verkiezingen te houden niet zou steunen totdat zeker was dat een uitstel van de Brexit verzekerd was.

advertentie

“Hoe enthousiast we ook zijn, we zijn niet bereid het risico te lopen dat de ramp van een no-deal onze gemeenschappen zal treffen”, zei Corbyn.

De Brexit, de belangrijkste geopolitieke stap van het Verenigd Koninkrijk in tientallen jaren, blijft meer dan drie jaar sinds het referendum van 2016 ter discussie staan, met mogelijke uitkomsten variërend van een uittreding op 31 oktober zonder een terugtrekkingsakkoord om de transitie soepel te laten verlopen, tot het opgeven van de hele onderneming.

Het wetsvoorstel dat een no-deal exit wil blokkeren, dat maandag in wet werd aangenomen toen het de instemming kreeg van koningin Elizabeth, zal Johnson dwingen om een ​​verlenging van de deadline van 31 oktober met drie maanden aan te vragen, tenzij het parlement een deal heeft goedgekeurd of er op 19 oktober mee heeft ingestemd. Oktober om zonder te vertrekken.

In reactie op de zorgen dat de regering de wetgeving zou kunnen negeren, zei minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab eerder tegen het parlement dat de regering de rechtsstaat zou respecteren, maar voegde eraan toe: “Soms kan het complexer zijn omdat er tegenstrijdige wetten zijn of concurrerend juridisch advies.”

Johnson werd in juli premier nadat zijn voorganger Theresa May er niet in was geslaagd het terugtrekkingsakkoord door het parlement te krijgen.

Het Parlement keerde vorige week terug van zijn zomervakantie en Johnson heeft sindsdien alle zes de stemmen in het Lagerhuis verloren. De schorsing van het parlement, oftewel prorogatie, zal vijf weken duren.

Onder het premierschap van Johnson heeft de drie jaar durende Brexit-crisis in Groot-Brittannië een versnelling hoger geschakeld, waardoor de financiële markten en het bedrijfsleven verbijsterd zijn geraakt door een reeks politieke beslissingen die diplomaten vergelijken met de stijl van de Amerikaanse president Donald Trump.

BlackRock, een Amerikaanse beleggingsonderneming die 6.8 biljoen dollar aan activa beheert, zei dat een no-deal Brexit of een referendum plausibeler is geworden.

Het pond daalde in waarde ten opzichte van de dollar en stond maandag iets hoger op $1.234. Het steeg in de Londense handel naar een hoogste punt in zes weken van $1.2385, nadat de economische gegevens de voorspellingen hadden overtroffen.

Voorzitter van het Lagerhuis John Bercow, kampioen van het parlement in zijn poging om de premier in toom te houden over de Brexit, nam een ​​verhulde uithaal naar Johnson toen hij maandag aankondigde dat hij zijn functie zou neerleggen, waarbij hij de regering waarschuwde om dat niet te doen. het parlement degraderen.

Toen Bercow maandagavond, ruim na middernacht, probeerde het parlement op te schorten, brak er een korte handgemeen uit in de buurt van zijn stoel, terwijl wetgevers van de oppositie borden omhoog hielden en uitgejouwd werden.

“Dit is geen normale prorogatie”, zei Bercow. “Het is niet typisch, het is niet standaard. Het is een van de langste sinds decennia en het vertegenwoordigt niet alleen in de hoofden van sommige collega’s, maar ook van grote aantallen mensen daarbuiten, een daad van uitvoerend fiat”, zei hij tegen een rauwe zaal.

Johnson, een voormalige journalist die de EU belachelijk maakte en later het gezicht werd van de Vote Leave-campagne van 2016, heeft herhaaldelijk beloofd de Brexit op 31 oktober te realiseren.

Ierland vertelde Johnson op maandag (9 september) dat hij specifieke voorstellen moet doen over de toekomst van de Ierse grens als er enige hoop zou zijn om een ​​vertrek zonder deal te voorkomen. Dublin kon niet vertrouwen op simpele beloften.

“Bij gebrek aan overeengekomen alternatieve regelingen is geen backstop geen deal voor ons”, zei de Ierse premier Leo Varadkar, die naast Johnson stond, tegen verslaggevers.

“We staan ​​open voor alternatieven, maar deze moeten realistisch zijn, juridisch bindend en werkbaar, en tot nu toe hebben we dergelijke voorstellen niet ontvangen.”

De botte opmerkingen van Varadkar duiden op de moeilijkheid van Johnson's gok om de dreiging van een no-deal exit te gebruiken om Duitsland en Frankrijk ervan te overtuigen dat zij een exit-pact moeten herschrijven dat in november vorig jaar werd gesloten.

“Ik wil een deal vinden, ik wil een deal sluiten”, zei Johnson in Dublin, eraan toevoegend dat er vóór de EU-top van oktober voldoende tijd was om er een te vinden.

De wet die maandag van kracht werd, voorziet in één scenario waarin een no-deal Brexit op 31 oktober zou kunnen plaatsvinden – als het parlement vóór 19 oktober een no-deal exit zou goedkeuren.

Het is echter onwaarschijnlijk dat het huidige parlement tegen die tijd van standpunt zal veranderen en een no-deal exit zal goedkeuren.

Wetgevers stemden maandag met 311 tegen 302 stemmen om van de regering te eisen dat zij documenten publiceert over haar plannen voor een no-deal Brexit en privécommunicatie van overheidsfunctionarissen die betrokken zijn bij een besluit om het parlement op te schorten.

Degenen die oproepen tot publicatie van de documenten zeggen dat ze zullen aantonen dat het besluit om het parlement op te schorten politiek gemotiveerd was, als een manier om de discussie over de Brexit te beperken. De regering zei dat de schorsing Johnson de kans moest geven een nieuwe wetgevingsagenda op te stellen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending