EU verveelt frustratie met #Brexit-puinhoop, maar een 'nee' tegen verlenging is niet waarschijnlijk

| September 10, 2019

Omdat frustratie met de Britse Brexit-crisis overal in Europa opduikt, hebben Frankrijk en Nederland het vooruitzicht gewekt dat de Europese Unie een verzoek van premier Boris Johnson om de echtscheidingsdeadline van 31 oktober te verlengen, zou kunnen afwijzen, schrijft John Chalmers van Reuters.

Maar terwijl het geduld in de hoofdsteden van de andere leden van de EU 27 daalt, zijn er maar weinigen die geloven dat het waarschijnlijk is dat hun leiders Groot-Brittannië in een chaotische exit zullen dwingen die zowel hun eigen economieën als die van het land een enorme klap zou bezorgen.

Een hooggeplaatste EU-diplomaat zei dat de opmerkingen van de Franse en Nederlandse ministers mogelijk gericht waren op het binnenlandse publiek, terwijl de wanhoop in Europa groeit over het Brexit-drama. Ze kunnen ook een waarschuwing voor Groot-Brittannië zijn geweest dat het zijn inspanningen moet versnellen om op tijd een deal te bereiken voor 31 oktober.

Ambtenaren en diplomaten zeiden dat de 27 het bewijs wil dat een vertraging niet alleen maar drie maanden geruzie in Londen en een voortdurende impasse die leidt tot een no-deal Brexit zou veroorzaken.

Een verkiezing in Groot-Brittannië, die waarschijnlijk lijkt, zou voldoende zijn om hen ervan te overtuigen dat de dynamiek zou kunnen veranderen.

"Niemand in de EU-27 wil de Britten over een klif rijden, maar het verzoek moet in goed vertrouwen worden gedaan," zei een senior EU-diplomaat. "Er is altijd een mening geweest in de Brusselse zeepbel dat zoiets als een verkiezing een verlenging zou rechtvaardigen."

Het Britse parlement heeft wetgeving aangenomen om Johnson te dwingen te zorgen voor een vertraging in het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU op een top volgende maand als hij geen exit-deal heeft bereikt.

Hoewel de premier heeft gezegd dat hij liever 'dood in een greppel' is dan een dergelijk verzoek te doen, omvatten de paar opties die hij moet vermijden ontslag nemen of de wet overtreden.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zei zondag dat de EU in de huidige stand van zaken geen verlenging zou toestaan ​​en de Nederlandse minister van Buitenlandse Handel zei in een maandag gepubliceerd interview dat een "no-deal" Brexit misschien beter is dan verdere vertraging.

EU-landen zouden schade lijden die gelijk is aan ongeveer 0.5% van de jaarlijkse economische productie als Groot-Brittannië het blok zou verlaten zonder handels- en regelgevingsovereenkomst, aldus het Internationaal Monetair Fonds.

"Er komt een moment waarop de zekerheid van slechter af zijn beter kan zijn dan voortdurende onzekerheid zonder nieuw perspectief," vertelde Sigrid Kaag Nederland aan de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad.

“We hebben een goede reden nodig voor verdere vertraging. Het is moeilijk te zeggen wat dat zou zijn. Tot nu toe hebben de Britten geen alternatief gepresenteerd voor de Brexit-deal die al op tafel ligt. ”

Johnson dringt erop aan dat de Ierse "backstop" moet worden geschrapt uit het terugtrekkingsakkoord dat zijn voorganger met de EU was overeengekomen.

Onder de backstop blijft Groot-Brittannië in een douane-unie met het blok "tenzij en totdat" alternatieve regelingen worden gevonden om een ​​harde grens tussen de provincie Noord-Ierland en het EU-lid Ierland te voorkomen.

De 27-leden van de EU verleenden Groot-Brittannië van maart tot eind oktober een verlenging om Londen meer tijd te geven om tot een overgangsovereenkomst te komen.

Hoewel de Franse president Emmanuel Macron eerder heeft gezegd dat 31 oktober de laatste deadline zou zijn, is de conventionele wijsheid in Brussel dat als Londen het opnieuw vraagt, de 27 het zou goedkeuren om de economische schok van een no-deal exit te voorkomen.

De Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe, wiens land de ergste van de 27 zou zijn als Groot-Brittannië zonder deal zou vertrekken, zei maandag dat Dublin de verlenging van de deadline zou verkiezen.

Toch hebben de opmerkingen van Le Drian en Kaag twijfel doen ontstaan ​​of EU-leiders automatisch een vertraging zouden goedkeuren op hun volgende top op 17-18 oktober.

“Als Londen om een ​​verlenging zou vragen om een ​​no-deal te voorkomen, zou het uiteindelijk moeilijk te zien zijn hoe de EU-27 dat zou kunnen weigeren. De frustratie over de chaos in het VK neemt echter toe onder de EU-27. ”Zei een EU-diplomaat in Brussel.

Er is geen formele discussie geweest onder de leiders van de EU-27 of zij een vertraging zouden goedkeuren omdat een verzoek eerst uit Groot-Brittannië moet komen.

Diplomaten zeiden dat als Groot-Brittannië vertraging zoekt, de reactie afhangt van waar de extensie voor is.

"Voor een verlenging van de deadline na 31 oktober zou er een soort democratisch evenement gepland moeten worden in Groot-Brittannië, zoals verkiezingen of een ander referendum," zei een hoge functionaris die betrokken was bij Brexit-gesprekken.

"Dan zou de EU geen problemen hebben om de tijd voor gesprekken te verlengen," zei hij. "Maar een uitbreiding in de huidige omstandigheden, waar niets verandert, zou moeilijk zijn."

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, Conservatieve Partij, EU, UK

Reacties zijn gesloten.