#WB6 - Europese strijdkrachten werken samen om misdaad in de Westelijke Balkan te bestrijden

| September 9, 2019

De gezamenlijke actiedag (JAD) Westelijke Balkan 2019 is een internationale operatie waarbij 6 758 rechtshandhavingsfunctionarissen betrokken zijn: 6 708 officieren ter plaatse en 50 officieren in het operationeel centrum op het hoofdkantoor van Europol. Rechtshandhavingsfunctionarissen uit 30-landen, evenals 8-agentschappen en internationale organisaties werkten samen om de 4 aan te pakken EMPACT (Europees multidisciplinair platform tegen criminele dreigingen) prioriteiten: vuurwapenhandel, illegale immigratie, documentfraude en drugshandel.

 • EU-lidstaten: Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Duitsland, Griekenland, Cyprus, Hongarije, Italië, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk.
 • Niet EU-lidstaten: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Noord-Macedonië, Servië, Montenegro, Kosovo *, Zwitserland, Moldavië, Verenigde Staten (ATF, DEA, HSI, CBP).
 • EU-agentschappen: Europol Frontex
 • Institutionele partners: INTERPOL, UNODC, SEESAC, IPA / 2017, PCC-SEE, SELEC.Operationeel centrum bij Europol

De voorbereidende fase begon in het begin van 2019 met verschillende operationele vergaderingen en activiteiten voor het verzamelen van inlichtingen georganiseerd door alle deelnemers, evenals controles op geselecteerde grenscontrolepunten. De werkgroep EMPACT vuurwapens - onder leiding van Spanje, coördineerde de operatie. Europol coördineerde de inzet van mobiele kantoren in op verzoek van landen om informatie ter plaatse te analyseren.

Van 5 tot 8 September 2019 werd op het hoofdkantoor van Europol in Den Haag een coördinatiecentrum opgezet om de uitwisseling van inlichtingen tussen de deelnemers te ondersteunen. Gedurende deze dagen hebben 50-functionarissen van bijna alle EU-lidstaten en landen van de Westelijke Balkan, Europol, Frontex, INTERPOL en IPA / 2017 de controles geïntensiveerd op gebieden die als hoogrisico zijn geïdentificeerd op basis van informatie die is verzameld en geanalyseerd in het coördinatiecentrum.

Frontex pakte grensoverschrijdende criminaliteit aan de buitengrenzen van de EU aan en droeg bij aan de operatie door intensieve controles uit te voeren bij geselecteerde grensdoorlaatposten en grensbewakingsactiviteiten als onderdeel van zijn lopende veldactiviteiten in de regio.

Resultaten van de JAD

In totaal werden 214,147 personen, voertuigen en gebouwen gecontroleerd tijdens de JAD van vorige week in de strijd tegen criminaliteit afkomstig uit de Westelijke Balkan. 175-individuen werden gearresteerd (26-arrestaties in de intelligentiefase en 149 in de operationele fase).

Meest relevante resultaten:

 • 329 weigering van toegang
 • 164 clandestiene vermeldingen
 • 111 overstay
 • 14 visumfraude of misbruik
 • 71 vervalste of vervalste documenten
 • 51-vuurwapens (afgezien van de 49 van de onderzoeken die in de intelligentiefase zijn geïdentificeerd)
 • Drie andere wapens
 • 895 stukjes munitie

* Deze aanwijzing doet geen afbreuk aan standpunten over de status en is in overeenstemming met UNSCR 1244 / 99 en het ICJ-advies over de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.

gehouden EMPACT De operatie werd gecoördineerd onder de paraplu van het Europees Multidisciplinair Platform tegen Criminele Dreigingen (EMPACT) als onderdeel van de EU-beleidscyclus, een vierjarenplan voor de bestrijding van ernstige en georganiseerde misdaad. Het brengt politie- en wetshandhavingsinstanties van EU-lidstaten, Europese agentschappen en internationale organisaties samen om de grenzen en de interne veiligheid van Europa gezamenlijk te versterken. De verzamelde resultaten en informatie zullen helpen bij lopende en toekomstige onderzoeken.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Misdrijf, EU, Westelijke Balkan

Reacties zijn gesloten.