Verbind je met ons

EU

Verklaring van Parlementsvoorzitter Sassoli over de vrijlating van #OlegSentsov, winnaar van de Sacharovprijs

DELEN:

gepubliceerd

on

Na de vrijlating van Oleg Sentsov, winnaar van de Sacharovprijs 2018, zei voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli: "Met opluchting en grote vreugde heb ik vandaag kennis genomen van de vrijlating van de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov. Sentsov ontving de Sacharovprijs voor de vrijheid van het Europees Parlement of Thought in 2018. Ik groet hem als een man met moed en vastberadenheid, die zich waardig verzette tegen onrecht en opkwam voor de democratie, de rechtsstaat en de mensenrechten.

“Sentsov werd vrijgelaten als onderdeel van een overeenkomst tussen Rusland en Oekraïne over de uitwisseling van groepen gevangenen. We verwelkomen dit als een stap in de goede richting en een teken van afnemende spanningen tussen de twee landen.

“Ik kijk ernaar uit om Oleg Sentsov binnenkort persoonlijk te ontmoeten in het Europees Parlement en hem de Sacharovprijs te kunnen overhandigen.”

Oleg Sentsov is de meest prominente Oekraïense politieke gevangene in Rusland. In 2018 ging de gevangengenomen filmmaker 145 dagen lang in hongerstaking en eiste dat Rusland al zijn Oekraïense politieke gevangenen zou vrijlaten. In december 2018 kende het Europees Parlement Sentsov de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken toe, ter ere van individuen en groepen mensen die hun leven hebben gewijd aan de verdediging van de mensenrechten. In verschillende resoluties heeft het Europees Parlement herhaaldelijk aangedrongen op de onmiddellijke vrijlating van Oleg Sentsov, de 24 Oekraïense militairen die op 25 november 2018 illegaal in de Straat van Kertsj werden vastgehouden, en van alle Oekraïense burgers die door de Russische Federatie als politieke gevangenen werden vastgehouden. .

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending