Verbind je met ons

Brexit

Premier Johnson: 'Onverschrokken' door de poging van het parlement om een ​​no-deal-Brexit te blokkeren

DELEN:

gepubliceerd

on

Premier Boris Johnson zei maandag (9 september) dat hij zich niet liet afschrikken door een poging van wetgevers om een ​​no-deal Brexit te blokkeren, waardoor een confrontatie met het parlement ontstond nadat het wetgeving had aangenomen waarin werd geëist dat hij de Brexit zou uitstellen, tenzij hij een nieuw akkoord zou sluiten. schrijven Guy Faulconbridge en Elizabeth Piper van Reuters.

Terwijl hij door de Brexit-storm navigeert, zou Johnson het parlement vanaf maandag voor meer dan een maand opschorten nadat het had gestemd over zijn laatste eis voor vervroegde verkiezingen, een stemming die waarschijnlijk tegen hem zal ingaan.

Johnson had de schorsing – een zogenaamde prorogatie – vorige maand ingevoerd in wat tegenstanders noemden als een poging om wetgevers buiten spel te zetten terwijl hij probeert het land vóór 31 oktober uit de Europese Unie terug te trekken, met of zonder een terugtrekkingsovereenkomst.

De Brexit, de belangrijkste geopolitieke stap van het Verenigd Koninkrijk in tientallen jaren, blijft ruim drie jaar na het referendum van 2016 ter discussie staan, met mogelijke uitkomsten die variëren van een no-deal exit tot het opgeven van de hele onderneming.

Johnson, een voormalige journalist die de EU belachelijk maakte en later het gezicht werd van de Vote Leave-campagne van 2016, heeft herhaaldelijk beloofd de Brexit op 31 oktober te realiseren en heeft gezegd dat hij geen enkel uitstel zal tolereren.

Hij wil dat er verkiezingen zijn om de impasse te doorbreken.

Een alliantie van oppositiewetgevers en rebellen van Johnsons eigen Conservatieve Partij heeft een wetsvoorstel aangenomen, dat maandag in wet zal worden zodra koningin Elizabeth haar instemming geeft, waarin de premier wordt opgedragen de Brexit uit te stellen tot 2020, tenzij hij een deal krijgt.

advertentie

“Ik laat me absoluut niet afschrikken door wat er ook in het parlement kan gebeuren”, zei Johnson in Dublin voorafgaand aan de gesprekken met de Ierse premier Leo Varadkar.

“We moeten de Brexit rond krijgen omdat Groot-Brittannië op 31 oktober uit de kast moet komen, anders vrees ik dat er blijvende schade zal worden toegebracht aan het vertrouwen in onze democratie in Groot-Brittannië”, zei Johnson.

Het was onduidelijk wat de volgende stap van Johnson zou zijn: de wet zal hem verplichten om uitstel te vragen, tenzij hij een nieuwe deal kan sluiten, maar de EU-leiders hebben herhaaldelijk gezegd dat ze geen specifieke voorstellen hebben ontvangen.

Ierland vertelde Johnson maandag dat hij specifieke voorstellen moet doen over de toekomst van de Ierse grens als er enige hoop wil zijn op het afwenden van een no-deal Brexit. Dublin kan niet vertrouwen op simpele beloftes.

“Bij gebrek aan overeengekomen alternatieve regelingen is geen backstop geen deal voor ons”, zei Varadkar, die naast Johnson buiten de Ierse regering stond, tegen verslaggevers. “We staan ​​open voor alternatieven, maar deze moeten realistisch zijn, juridisch bindend en werkbaar, en tot nu toe hebben we dergelijke voorstellen niet ontvangen.”

De botte opmerkingen van Varadkar duiden op de moeilijkheid van Johnson's gok om de dreiging van een no-deal exit te gebruiken om Duitsland en Frankrijk ervan te overtuigen dat zij een exit-overeenkomst die in november vorig jaar werd gesloten, moeten herschrijven.

Johnson, die geen meerderheid in het parlement heeft, streeft naar verkiezingen slechts een paar weken vóór de deadline van 31 oktober, hoewel wetgevers dat verzoek al een keer hebben afgewezen.

Hij heeft maandag nog een motie in het parlement ingediend om een ​​peiling voor te stellen, maar daarvoor is de steun van tweederde van de wetgevers nodig. Oppositiepartijen hebben gezegd dat ze niet zullen instemmen met verkiezingen totdat een no-deal exit is uitgesloten.

Labour-leider Jeremy Corbyn ontmoette maandag andere leiders van de oppositiepartij en zij waren het erover eens dat ze tegen zijn verkiezingsbod zouden stemmen.

“Alle leiders waren het erover eens dat ze de truc van Boris Johnson om het volk hun besluit te ontzeggen door ons tijdens een algemene verkiezingscampagne met No Deal uit de EU te laten crashen, niet zouden steunen”, aldus Labour.

Het wetsvoorstel om een ​​no-deal-blokkering te blokkeren zal Johnson dwingen een verlenging van de deadline van 31 oktober met drie maanden aan te vragen, tenzij het parlement een deal heeft goedgekeurd of vóór 19 oktober heeft ingestemd om zonder deal te vertrekken.

“Ik wil een deal vinden, ik wil een deal sluiten”, zei Johnson in Dublin, eraan toevoegend dat er voldoende tijd was om er een te vinden vóór de EU-top van 17-18 oktober.

Een woordvoerder van Johnson zei dat het parlement vanaf maandagavond wordt geschorst, wat betekent dat verkiezingen vóór 31 oktober zeer onwaarschijnlijk zijn, tenzij het parlement vroegtijdig wordt teruggeroepen.

Johnson nam in juli het roer over als premier nadat zijn voorganger Theresa May er niet in was geslaagd het terugtrekkingsakkoord waarover ze met de EU had onderhandeld door het parlement te duwen.

Sindsdien heeft de drie jaar durende Brexit-crisis in Groot-Brittannië een versnelling hoger geschakeld, waardoor de financiële markten en het bedrijfsleven verbijsterd zijn geraakt door een reeks opvallende politieke beslissingen die diplomaten vergelijken met de stijl van de Amerikaanse president Donald Trump.

Trump heeft Johnson geprezen als “de Trump van Groot-Brittannië” en de twee leiders zeggen dat ze nauwe banden hebben. Trump heeft gezegd dat de EU zeer streng is tegen Groot-Brittannië.

Alleen al in de afgelopen week verloor Johnson zijn meerderheid in het parlement, zette 21 rebellen uit de Conservatieve Partij en zag zijn eigen broer de regering verlaten, verscheurd tussen familieloyaliteit en ‘het nationale belang’.

Zaterdag nam zijn minister van Werk en Pensioenen plotseling ontslag. Hij zei dat de regering 80 tot 90 procent van haar werk concentreerde op de voorbereidingen voor een no-deal, in plaats van te streven naar een terugtrekkingsakkoord.

Ondertussen zeiden twee ministers zondag dat Johnson geen uitstel zou zoeken op de EU-top van volgende maand – maar weigerden met name te specificeren hoe hij de nieuwe wet toch zou gehoorzamen als er geen akkoord wordt bereikt met de EU.

Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zei dat de regering “tot het uiterste zal testen” wat de wet van ministers verlangt. De Daily Telegraph meldde dat het kantoor van Johnson aan het onderzoeken was hoe het elk verlengingsverzoek kon saboteren door de EU duidelijk te maken dat het geen uitstel wilde.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending