Premier Johnson: 'Onverschrokken' door de poging van het parlement om Brexit zonder deal te blokkeren

| September 9, 2019

Premier Boris Johnson zei maandag (9 september) dat hij onverschrokken was van een poging van wetgevers om een ​​no-deal Brexit te blokkeren, een showdown op te zetten met het parlement nadat het wetgeving aannam die eiste dat hij Brexit uitstelde tenzij hij een nieuwe overeenkomst sluit, schrijven Guy Faulconbridge en Elizabeth Piper van Reuters.

Terwijl hij over de Brexit-storm navigeert, zou Johnson het parlement vanaf maandag meer dan een maand opschorten nadat het op zijn laatste verzoek om een ​​onverwachte verkiezing heeft gestemd, een stem die waarschijnlijk tegen hem zal ingaan.

Johnson had vorige maand de schorsing ingesteld - een zogenaamde prorogatie - in wat tegenstanders uitlokten als een poging om wetgevers buiten spel te zetten toen hij het land uit 31 oktober uit de Europese Unie probeerde te halen, met of zonder een terugtrekkingsovereenkomst.

Brexit, de belangrijkste geopolitieke beweging van het Verenigd Koninkrijk in decennia, blijft meer dan drie jaar in twijfel sinds het 2016-referendum, met mogelijke resultaten variërend van een no-deal exit tot het opgeven van de hele onderneming.

Johnson, een voormalige journalist die de EU bespotte en later het gezicht werd van de 2016 Vote Leave-campagne, heeft herhaaldelijk beloofd om Brexit te leveren op 31 oktober en heeft gezegd dat hij geen uitstel zal accepteren.

Hij wil een verkiezing om de impasse te doorbreken.

Een alliantie van oppositiewetgevers en rebellen van Johnson's eigen conservatieve partij heeft een wetsvoorstel aangenomen, dat maandag wet zal worden zodra koningin Elizabeth haar instemming geeft en de premier beveelt om Brexit uit te stellen aan 2020 tenzij hij een deal krijgt.

"Ik ben absoluut onverschrokken door wat er ook in het parlement kan gebeuren," zei Johnson in Dublin voorafgaand aan gesprekken met de Ierse premier Leo Varadkar.

"We moeten Brexit doen, omdat het VK op 31 oktober moet verschijnen, of anders vrees ik dat permanente schade zal worden toegebracht aan het vertrouwen in onze democratie in het VK," zei Johnson.

Het was onduidelijk wat de volgende stap van Johnson zou zijn: de wet zal hem verplichten om uitstel te zoeken tenzij hij een nieuwe deal kan sluiten, maar EU-leiders hebben herhaaldelijk gezegd dat ze geen specifieke voorstellen hebben ontvangen.

Ierland zei maandag tegen Johnson dat hij specifieke voorstellen moet doen over de toekomst van de Ierse grens als er hoop is op het afwenden van een no-deal Brexit, omdat Dublin niet kan vertrouwen op eenvoudige beloften.

"Bij gebrek aan overeengekomen alternatieve regelingen, is geen backstop geen probleem voor ons," vertelde Varadkar, die naast Johnson buiten de Ierse regering stond, aan verslaggevers. "We staan ​​open voor alternatieven, maar ze moeten realistisch zijn, juridisch bindend en werkbaar en we hebben dergelijke voorstellen tot nu toe niet ontvangen."

De botte opmerkingen van Varadkar wijzen op de moeilijkheid van Johnson's gok om de dreiging van een no-deal exit te gebruiken om Duitsland en Frankrijk ervan te overtuigen dat ze een exitovereenkomst moeten herschrijven die afgelopen november is gesloten.

Johnson, die geen meerderheid in het parlement heeft, zoekt slechts een paar weken voor de deadline van oktober 31 een verkiezing, hoewel wetgevers dat verzoek al eens hebben geweigerd.

Hij heeft maandag nog een motie in het parlement ingediend om een ​​peiling voor te stellen, maar daarvoor is tweederde van de wetgevers nodig - en oppositiepartijen hebben gezegd dat ze niet met een verkiezing instemmen totdat een no-deal exit is uitgesloten.

Labour-partijleider Jeremy Corbyn ontmoette maandag andere leiders van de oppositiepartij en ze kwamen overeen dat ze tegen zijn verkiezingsbod zouden stemmen.

"Alle leiders waren het erover eens dat ze de truc van Boris Johnson om de mensen hun beslissing te weigeren niet zouden steunen door ons tijdens een algemene verkiezingscampagne met No Deal de EU uit te vallen", aldus Labour.

Het wetsvoorstel voor het blokkeren van geen deal dwingt Johnson om een ​​verlenging van drie maanden voor de deadline van 31 oktober te streven, tenzij het parlement een deal heeft goedgekeurd of door 19 oktober heeft ingestemd om zonder een deal te vertrekken.

"Ik wil een deal vinden, ik wil een deal krijgen," zei Johnson in Dublin, eraan toevoegend dat er genoeg tijd was om er een te vinden vóór de EU-top 17-18 in oktober.

Een woordvoerder van Johnson zei dat het parlement zou worden geschorst vanaf maandagavond, wat betekent dat een verkiezing zeer onwaarschijnlijk is vóór oktober 31 tenzij het parlement vroeg wordt teruggeroepen.

Johnson nam het in juli over als premier nadat zijn voorganger Theresa May er niet in was geslaagd om de terugtrekkingsovereenkomst waarover zij met de EU had onderhandeld via het parlement te drukken.

Sindsdien heeft de driejarige Brexit-crisis in Groot-Brittannië een versnelling hoger gezet, waardoor financiële markten en bedrijven in de war zijn geraakt door een reeks opvallende politieke beslissingen die diplomaten vergelijken met de stijl van de Amerikaanse president Donald Trump.

Trump heeft Johnson geprezen als 'Trump van Groot-Brittannië' en de twee leiders zeggen dat ze nauwe banden hebben. Trump heeft gezegd dat de EU het heel moeilijk heeft in het Verenigd Koninkrijk.

Alleen al in de afgelopen week verloor Johnson zijn meerderheid in het parlement, verdreef hij 21-rebellen uit de conservatieve partij en zag zijn eigen broer de regering verlaten, verscheurd tussen familieloyaliteit en "het nationale belang".

Op zaterdag nam zijn werk- en pensioenminister plotseling ontslag en zei dat de regering 80-90% van haar werk concentreerde op no-dealvoorbereidingen in plaats van een terugtrekkingsovereenkomst te zoeken.

Ondertussen zeiden twee ministers op zondag dat Johnson niet zou streven naar uitstel op de EU-top volgende maand - maar weigerden met name te zeggen hoe hij desondanks de nieuwe wet zou gehoorzamen als er geen overeenkomst met de EU wordt gesloten.

Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab zei dat de regering "tot het uiterste zou testen" wat de wet van de ministers zou verlangen. De Daily Telegraph meldde dat het kantoor van Johnson onderzocht hoe het een verzoek tot verlenging kon saboteren door de EU duidelijk te maken dat het geen vertraging wilde.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, Conservatieve Partij, EU, UK

Reacties zijn gesloten.