Verbind je met ons

EU

Gezamenlijke Raad EU- # Cuba, 09 / 09 / 2019

DELEN:

gepubliceerd

on

De Gezamenlijke Raad EU-Cuba kwam op 9 september 2019 voor de tweede keer bijeen in Havana, Cuba. Er werd besproken hoe het momentum behouden kon blijven bij de uitvoering van de overeenkomst voor politieke dialoog en samenwerking, die sinds november 2017 voorlopig wordt toegepast.

De overeenkomst voor politieke dialoog en samenwerking tussen de EU en Cuba is een teken van het belang dat wij aan onze betrekkingen hechten. We hopen dat het nieuwe hoofdstuk dat we hebben geopend de vriendschap tussen de mensen van Europa en Cuba verder kan versterken. Dit is waarom we hier zijn: om onze dialoog en samenwerking te vieren en verder te versterken.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De viering van deze tweede Gezamenlijke Raad is een voorbeeld van de vooruitgang in de betrekkingen met de EU. Het maakt het mogelijk de balans op te maken van deze vooruitgang en toekomstige acties van wederzijds voordeel te schetsen.

Bruno Eduardo Rodríguez Parrilla, minister van Buitenlandse Zaken van Cuba

De Gezamenlijke Raad beoordeelde de vijf gestructureerde politieke dialogen die in het kader van de overeenkomst op gang waren gebracht op sleutelgebieden: mensenrechten, non-proliferatie van massavernietigingswapens, beheersing van conventionele wapens, unilaterale beperkende maatregelen en duurzame ontwikkeling.

Ook werden de bilaterale betrekkingen en samenwerkingsprogramma's op gebieden als cultuur, energie, landbouw en economische modernisering beoordeeld. De twee partijen kwamen overeen om sectorale beleidsdialogen op gang te brengen op het gebied van energie, landbouw, milieu en klimaatverandering.

Ook handel en investeringen tussen de EU en Cuba, inclusief de extraterritoriale effecten van de Amerikaanse Helms-Burton-wetgeving, werden besproken.

Daarnaast heeft de Gezamenlijke Raad regionale en mondiale kwesties aangeroerd, zoals de recente ontwikkelingen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, inclusief de betrekkingen tussen de EU en de Celac. Ze bespraken ook de coördinatie in multilaterale fora op gebieden als klimaatverandering en duurzame en inclusieve ontwikkeling.

advertentie

De Gezamenlijke Raad werd gezamenlijk voorgezeten door de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Federica Mogherini en de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez Parrilla.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending