Gezamenlijke Raad EU- # Cuba, 09 / 09 / 2019

| September 9, 2019
De Gezamenlijke Raad EU-Cuba is voor de tweede keer bijeengekomen op 9 2019 september in Havana, Cuba. Het besprak hoe het momentum te behouden bij de uitvoering van de politieke dialoog en samenwerkingsovereenkomst, die sinds november 2017 voorlopig wordt toegepast.

De politieke dialoog en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Cuba is een teken van het belang dat wij hechten aan onze betrekkingen. We hopen dat het nieuwe hoofdstuk dat we hebben geopend de vriendschap tussen de bevolking van Europa en van Cuba verder kan versterken. Daarom zijn we hier: om onze dialoog en samenwerking te vieren en verder te versterken.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid

De viering van deze tweede Gezamenlijke Raad is een voorbeeld van de voortgang van de betrekkingen met de EU. Het maakt het mogelijk om deze voortgang te inventariseren en toekomstige acties van wederzijds voordeel te schetsen.

Bruno Eduardo Rodríguez Parrilla, minister van Buitenlandse Zaken van Cuba

De Gezamenlijke Raad evalueerde de vijf gestructureerde politieke dialogen die in het kader van de overeenkomst zijn gestart op belangrijke gebieden: mensenrechten, non-proliferatie van massavernietigingswapens, conventionele wapenbeheersing, unilaterale beperkende maatregelen en duurzame ontwikkeling.

Het evalueerde ook de bilaterale betrekkingen en samenwerkingsprogramma's op gebieden zoals cultuur, energie, landbouw en economische modernisering. De twee partijen kwamen overeen om sectorale beleidsdialogen op te zetten op het gebied van energie, landbouw, milieu en klimaatverandering.

Handel en investeringen tussen de EU en Cuba, inclusief de extraterritoriale effecten van de Amerikaanse Helms-Burton-wetgeving, werden ook besproken.

Bovendien heeft de Gezamenlijke Raad aandacht besteed aan regionale en mondiale kwesties, zoals recente ontwikkelingen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, waaronder de betrekkingen EU-CELAC. Ze bespraken ook de coördinatie in multilaterale fora op gebieden zoals klimaatverandering en duurzame en inclusieve ontwikkeling.

De Gezamenlijke Raad werd gezamenlijk voorgezeten door hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid Federica Mogherini en de minister van Buitenlandse Zaken van Cuba, Bruno Rodríguez Parrilla.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, EU, Europese raad

Reacties zijn gesloten.