Verbind je met ons

EU

Oude manieren blijven hangen - Kan men zakendoen in Europa op de #Russia-manier?

DELEN:

gepubliceerd

on

Eind 2018 kwam er slecht nieuws voor DIA Group, een Spaanse supermarktketen en Europa's op twee na grootste franchisegever in de voedingssector. Zoals gemeld door de FT, waren in december de voorzitter en de CEO afgetreden, was het hoofd financiën ontslagen, daalden de aandelen van het bedrijf met 80% in iets meer dan een jaar tijd en kelderden de dividenden.

In die dramatische context deed de aandeelhouder van een DIA en destijds eigenaar van 29% van het bedrijf, de Russische magnaat Mikhail Fridman, een genereus bod van een injectie van € 500 miljoen en een uitkoop van een aanzienlijk deel van de aandelen.

Het vrijwillige bod werd aangevuld met een 'reddingsplan om de toekomst van DIA veilig te stellen'. L1 Retail (het bedrijf dat de activa van Fridman beheert) kondigde aan dat 'onder het juiste leiderschap en bestuur, DIA zijn leidende positie in Spanje zou kunnen herstellen ten voordele van de Spaanse economie'. Het bod van L1 werd gesteund door de meerderheid van de aandeelhouders, dus in mei 2019 kreeg L1 de controle over iets minder dan 70% van het kapitaal van DIA, met het voor de hand liggende plan om uiteindelijk de volledige eigendom te krijgen.

Het reddingsplan van L1 Retail bestaat uit drie fasen. Met twee van hen achter zich (de injectie en buy-out), is het resterende deel een transformatie, geleid door L1 Retail. 'Het idee is om het bedrijf te redden. Het wordt buitengewoon slecht beheerd en we denken dat het een geweldig bedrijf zou kunnen zijn', zei Fridman tegen de FT.

Het verhaal ziet eruit als een positief scenario van het redden van een bedrijf in nood met een gevestigde zakenman in de hoofdrol, maar op dit moment is Fridman waarschijnlijk de minst populaire persoon in Spanje.

Er zijn bijzondere redenen voor de Spaanse autoriteiten om te twijfelen aan de goede bedoelingen van Fridman, gebaseerd op een symptomatisch precedent. Momenteel heeft de Spaanse nationale rechtbank een officieel onderzoek naar Fridman lopen wegens corruptie - hij wordt ervan beschuldigd het faillissement van een ander Spaans bedrijf te hebben bedacht en geregeld door 'een reeks acties uit te voeren die hebben geleid tot de insolventie van ZED Worldwide SA... om om het tegen een belachelijk lage prijs te kopen, veel lager dan die van de markt', zegt het gerechtelijk document.

advertentie

De zakenman was aandeelhouder en schuldeiser van ZED en had volgens de Nationale Rechtbank 'een bevoorrechte positie voor elk soort besluit in de groep'. Hij controleerde ook Vimpelcom, een enorme gsm-operator die door het wijzigen van contracten met ZED een aanzienlijke omzetdaling veroorzaakte, wat het op zijn beurt voor ZED onmogelijk maakte om een ​​lening van € 140 miljoen af ​​te handelen, gedeeltelijk verstrekt door een van de banken. die Fridman bestuurt.

Nadat ZED in juni 2016 het faillissement had aangevraagd, kochten de mensen van Fridman ZED voor € 20 miljoen, 'veel minder dan de waarde toen de door meneer Fridman gecontroleerde blokkademanoeuvres begonnen', beweren de Spaanse aanklagers. Wanneer ze verwijzen naar acties van L1'a, gebruiken ze het woord 'overvallen'.

Zou DIA het lot van ZED kunnen herhalen? Zeer waarschijnlijk, zegt de Spaanse pers.

Nadat de Russische zakenman zijn belang van 29% had gekregen, kreeg hij de macht om voorwaarden te dicteren. Toen verlieten de voorzitter en de CEO het bedrijf en werden vervangen door de mensen van L1. Zoals gemeld door El Pais, luidde het de slechtste periode in de geschiedenis van DIA in – de verkoop en de kwaliteit van de goederen daalden, er kwamen steeds meer gebreken aan het licht in de toeleverings- en logistieke processen, terwijl de leveranciers hun loon niet op tijd konden krijgen. Het personeel maakte zich zo zorgen over hun toekomst dat ze gingen staken, waardoor de situatie nog erger werd.

Wat betreft de aandelen, op het moment van de laatste buy-out van L1 kostten ze minder dan € 0.40 – een drastische verandering ten opzichte van de prijs van € 4 waartegen ze werden verhandeld toen Fridman het belang van 29% kocht.

In zijn interview met Radio Liberty DIA's aandeelhouder Rodrigo Fernando Perez zei: “Het lijkt erop dat het bedrijf opzettelijk schade oploopt om vervolgens al zijn aandelen tegen een lagere prijs te kopen. En er zit maar één persoon achter, meneer Mikhail Fridman. Hij heeft veel geld; hij is een zeer rijke man. En hij wil DIA blijkbaar heel goedkoop kopen. Grenst het aan fraude? Absoluut. Om nog maar te zwijgen van het feit dat honderden mensen geruïneerd raken."

Toch zeggen sommige mensen dat ze dat zagen aankomen. Toen L1 het bod deed om de aandelen van DIA uit te kopen, klonken niet alle opmerkingen van het bedrijfsleven optimistisch. Met name Fridmans collega's uit Moskou zeiden dat de magnaat in Spanje zijn kenmerkende truc van vijandige overname leek uit te voeren, die hij had geperfectioneerd in de turbulente wereld van het Russische bedrijfsleven.

Vijandige overnames, of zoals sommigen het zacht uitdrukten, 'agressieve onderhandelingen' werden lange tijd beschouwd als het handelsmerk van Fridman. Zijn Russische A1-groep komt voor in tientallen verhalen over 'agressieve overnames': voedsel- en drankproducenten, farmaceutische, metallurgische en mijnbouwondernemingen, olie- en gasbedrijven zouden allemaal op de lijst van A1's controversiële zakelijke inspanningen komen te staan.

"Fridman en zijn partners... zijn bijna de enige Russische miljardairs die grote nieuwe bedrijven bouwen in het westen - wat des te interessanter is omdat hun investeringsideeën en bedrijfsoorlogen zo doen denken aan Alfa's Russische verleden", schreef de Bell.

In 2013, na de verkoop van zijn meest indrukwekkende bezit (olieproducent TNK-BP), verhuisde Friedman naar Londen en begon hij zijn bedrijf in het Westen te vestigen. De geruchten zeggen dat hij Alfa-Bank, zijn vlaggenschipbedrijf, wil verkopen en Rusland voorgoed wil verlaten, wat hij ten stelligste ontkent. De magnaat beweert dat hij de focus alleen naar Europa heeft verlegd om zijn capaciteiten in de nieuwe speeltuin te testen: 'Voor mij is het een grote interesse, een voorrecht en een uitdaging om te proberen ons succes dat we in Rusland hebben gemaakt op een veel grotere schaal te herhalen. meer geavanceerde en concurrerende markt.'

Zou hij dat kunnen? In de jaren van zijn vorming als oligarch in het chaotische post-Sovjet-Rusland was er veel waar men mee weg kon komen. Zouden deze 'oude manieren' kunnen werken om vandaag de dag zaken te doen in Europa? Het antwoord ligt bij de nationale rechtbank van Spanje.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending