Verbind je met ons

EU

Op zoek naar #Libanon voor de evenwichtsoefening van een vredestichter

DELEN:

gepubliceerd

on

Deze week viel de internationale aandacht opnieuw op Libanon, met Israëlische aanvallen op door Iran gesteunde militiekantoren in Beiroet en Oost-Libanon. Libanese functionarissen hebben Israël op hun beurt beschuldigd van het schenden van de overeenkomst die een einde maakte aan de oorlog tussen Hezbollah en Israël in 2006. 

De situatie verslechterde nog verder toen Hezbollah vervolgens een aanval lanceerde op Israëlische militaire posities en zwaar terugvuur kreeg tijdens de eerste grensoverschrijdende botsing sinds jaren tussen de al lang bestaande vijanden. 

Deze ontwikkelingen, gezien als de ‘schaduwoorlog’ van Israël met Iran, laten zien dat Libanon de kleine staat blijft die schijnbaar altijd kwetsbaar is voor de onstabiele politiek van de regio. Maar misschien kan de internationale gemeenschap lessen trekken uit de eeuwige evenwichtsoefening die het land altijd moet spelen?

Libanon lijkt op het eerste gezicht misschien een verrassende plek om inspiratie te zoeken bij het oplossen van onoplosbare conflicten of om rivalen aan dezelfde tafel te krijgen en compromissen te sluiten. 

Als klein land, niet groter dan Wales, leek het voortdurend op de rand van conflict te staan, kwetsbaar voor zijn invloedrijke buurlanden in de regio als slagveld waarop hun machtsspelletjes en rivaliteit konden worden uitgevochten. 

Maar er valt veel te leren van de methoden die in dit kleine land worden gebruikt om de breuklijnen tussen moslims en christenen, soennieten en sjiieten en de concurrerende machtsbases binnen het christelijke deel van de bevolking te navigeren.

De zinsnede 'Geen overwinnaar, geen overwonnen' (la ghalib wa al-maghub) spreekt boekdelen over de delicate evenwichtsoefening van compromissen die nodig is om naar vrede in Libanon te streven. 

advertentie

Het land beschikt over een ongeëvenaard vermogen om zowel te lijden als te strijden en vervolgens op de een of andere manier een oplossing te vinden. Nog in 2016 leek Libanon zichzelf opnieuw in een hoek te hebben gedreven. 

De post van president was al twintig maanden vacant, waarbij kandidaat Michel Aoun schijnbaar onmogelijke steun nodig had om het presidentschap te veroveren. Rivaliserende politicus Samir Geagea, tegen wie hij in de broedermoordoorlog van 20-1988 had gevochten, kon hem toch zeker niet steunen, terwijl de christenen van het land al zoveel jaren zo bitter verdeeld waren?

 Geagea en Aoun stonden opnieuw aan weerszijden van de Libanese politieke kloof sinds de Syrische strijdkrachten zich in 2005 uit Libanon terugtrokken. Aoun maakte deel uit van de ‘8 maart-alliantie’ die werd gedomineerd door de door Iran gesteunde sjiitische groepering Hezbollah en Geagea maakte deel uit van de '14 maart-alliantie' onder leiding van de soennitische politicus Saad al-Hariri en gesteund door Saoedi-Arabië.

Op de een of andere manier werd Geagea ertoe bewogen Aoun te steunen voor het presidentschap, een prestatie die volgens velen ondenkbaar was. Tientallen jaren van verdeeldheid binnen de christelijke gemeenschap leken overwonnen te zijn. 

De twee mannen zaten inderdaad zij aan zij op een persconferentie en Geagea legde uit dat hij actie had ondernomen om Libanon uit de politieke crisis te redden, om het land terug te brengen van de rand van de afgrond.  

Deze stap was zelfs nog opmerkelijker gezien het feit dat Geagea zelf een kandidaat voor het presidentschap was geweest en dat deze stap een schijnbare breuk betekende met zijn door Saoedi-Arabië gesteunde bondgenoten en hem op één lijn bracht met zijn vijand uit het burgeroorlogtijdperk, een man die werd gesteund door Hezbollah.

Dergelijke gouden momenten in de politiek komen niet uit het niets. Meestal is er achter de schermen een bekwame en onvermoeibare diplomatie gaande. In dit geval wordt algemeen aangenomen dat het Melhem Riachy was, de voormalige minister van Communicatie van de partij van de Libanese Strijdkrachten, die de twee mannen tot deze gedenkwaardige stap bracht.  

Riachy is een schrijver en een wetenschapper op het gebied van Midden-Oostenzaken en strategische onderhandelingen. Er wordt aangenomen dat hij beide mannen heeft geholpen bij het sluiten van compromissen en bij het handelen in het Libanese nationale belang. 

Het is misschien niet verrassend dat hij ook hoog aangeschreven staat als vredestichter en hoogleraar geostrategische communicatie aan de Holy Spirit University.

Tegenwoordig blijft de behoefte aan eeuwige compromissen en samenwerking in Libanon bestaan. 

Terwijl Israëlische aanvallen op door Iran gesteunde Hezbollah-bases in het nieuws zijn en het debat woedt over de effectiviteit van de vredestroepen van de Verenigde Naties in Zuid-Libanon, lijkt het erop dat de situatie altijd fragiel is en dat er altijd vraag is naar staatsmanschap en diplomatie. 

Het is te hopen dat het land opnieuw kan putten uit de vaardigheid en welwillendheid om compromissen te sluiten en bruggen te bouwen, zoals in 2016 werd getoond door Aoun en Geagea en geholpen door Riachy. 

Misschien kunnen andere landen, met zogenaamd hardnekkige problemen en conflicten, zich laten inspireren door degenen in Libanon die een schijnbaar meedogenloze toewijding hebben om zowel te overleven als te streven naar vrede in de onstabiele omstandigheden die hun regio en de samenstelling van hun bevolking met zich meebrengen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending