Op zoek naar #Lebanon voor de evenwichtsoefening van een vredestichter

| September 6, 2019

Deze week kreeg Libanon opnieuw internationale aandacht, met Israëlische aanvallen op door Iran gesteunde militiebureaus in Beiroet en Oost-Libanon. Libanese functionarissen hebben op hun beurt Israël beschuldigd van schending van de overeenkomst die de 2006-oorlog tussen Hezbollah en Israël heeft beëindigd.

De situatie verslechterde verder toen Hezbollah vervolgens een aanval op Israëlische militaire posities lanceerde en jarenlang zwaar vuur in de eerste grensoverschrijdende botsing tussen de langdurige vijanden trok.

Deze ontwikkelingen, gezien als de 'schaduwoorlog' van Israël met Iran, laten zien dat Libanon de kleine staat blijft die schijnbaar altijd kwetsbaar is voor de vluchtige politiek van de regio. Maar misschien kan de internationale gemeenschap lessen trekken uit de eeuwige evenwichtsoefening die het land altijd moet spelen?

Libanon lijkt op het eerste gezicht een verrassende plek om inspiratie op te doen om onoplosbare conflicten op te lossen of rivalen aan dezelfde tafel te brengen en een compromis te vinden.

Een piepklein land, niet groter dan Wales, leek voortdurend op de rand van een conflict, kwetsbaar voor zijn invloedrijke buren in de regio als een slagveld waarop ze hun machtsspellen en rivaliteit konden spelen.

Maar er is veel te leren van de methoden die in dit kleine land worden gebruikt om te navigeren door de breuklijnen van moslims en christenen, soennieten en sjiieten en de concurrerende powerbases binnen het christelijke deel van de bevolking.

De uitdrukking 'Geen overwinnaar, geen overwonnen' (la ghalib wa al-maghub) spreekt boekdelen over de delicate evenwichtsoefening van een compromis die nodig is om naar vrede in Libanon te streven.

Het land heeft een ongeëvenaard vermogen om zowel te lijden als te worstelen en vervolgens op de een of andere manier een oplossing te vinden. Sinds 2016 leek Libanon zich opnieuw in een hoek te bevinden.

De functie van president was gedurende 20 maanden vacant geweest, waarbij kandidaat Michel Aoun schijnbaar onmogelijke steun nodig had om het presidentschap te veroveren. Rivaliserende politicus Samir Geagea, tegen wie hij had gevochten in de 1988-1990 broedermoordoorlog, kon hem zeker niet steunen, terwijl de christenen van het land al zoveel jaren zo bitter verdeeld waren?

Geagea en Aoun waren opnieuw aan weerszijden van de Libanese politieke kloof geweest sinds Syrische troepen zich in 2005 terugtrokken uit Libanon. Aoun maakte deel uit van de 'March 8-alliantie' gedomineerd door de door Iran gesteunde sjiitische groep Hezbollah en Geagea maakte deel uit van de 'March 14-alliantie' onder leiding van de soennitische politicus Saad al-Hariri en ondersteund door Saoedi-Arabië.

Op de een of andere manier werd Geagea verplaatst naar Aoun voor het presidentschap, een prestatie die volgens velen ondenkbaar was. Decennia van verdeeldheid binnen de christelijke gemeenschap leken te zijn overwonnen.

De twee mannen zaten inderdaad naast elkaar op een persconferentie en Geagea legde uit dat hij had gehandeld om Libanon te redden van zijn politieke crisis, om het land terug te brengen van de rand van de afgrond.

De verhuizing was nog opmerkelijker, gezien het feit dat Geagea zelf een kandidaat voor de president was geweest en dat deze verhuizing een duidelijke breuk betekende met zijn door Saudi gesteunde bondgenoten en hem in overeenstemming bracht met zijn vijand uit de burgeroorlog, een man die werd ondersteund door Hezbollah.

Zulke gouden momenten in de politiek komen niet uit het niets. Meestal is er achter de schermen wat bekwame en onvermoeibare diplomatie aan de gang. In dit geval wordt algemeen aangenomen dat Melhem Riachy, de voormalige minister van Communicatie van de Libanese strijdkrachten, de twee mannen naar deze gewichtige stap heeft gebracht.

Riachy is een schrijver en een geleerde in zaken in het Midden-Oosten en strategische onderhandelingen, hij wordt verondersteld beide mannen te hebben geholpen bij het sluiten van en handelen in het Libanese nationale belang.

Misschien niet verrassend, wordt hij ook goed beschouwd als een vredestichter en een professor van Geostrategic communicatie aan de Holy Spirit University.

Vandaag de dag blijft de behoefte aan eeuwig compromis en samenwerking in Libanon bestaan.

Aangezien Israëlische aanvallen op door Iran gesteunde Hezbollah-bases in de krantenkoppen staan ​​en het debat woedt over de effectiviteit van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Zuid-Libanon, lijkt de situatie altijd fragiel, met staatsmanschap en diplomatie waar altijd vraag naar is.

Het is te hopen dat het land opnieuw kan putten uit de vaardigheid en goodwill om compromissen te sluiten en bruggen te bouwen die werd getoond in 2016 door Aoun en Geagea en geholpen door Riachy.

Misschien kunnen andere naties, met zogenaamde hardnekkige problemen en conflicten, inspiratie halen uit die in Libanon die een schijnbaar niet aflatende inzet hebben om te overleven en te streven naar vrede in de vluchtige omstandigheden die hun regio en de samenstelling van hun bevolking met zich meebrengen.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Libanon

Reacties zijn gesloten.