#ECA - Auditors geven een gekwalificeerde duim omhoog voor de openbare raadplegingen van de Commissie

| September 5, 2019

Lid van het Europees Hof van redactie, Annemie Turtleboom

De Europese Rekenkamer (ERK) heeft een over het algemeen positief uitgebracht verslag over de raadplegingsprocessen van de Europese Commissie. Het rapport, geleid door Annemie Turtelboom, bevat een aantal aanbevelingen over waar het proces kan worden verbeterd, met name met betrekking tot het bereiken van burgers, schrijft Catherine Feore.

"Betrokkenheid van burgers bij openbare raadplegingen is van cruciaal belang voor het behoud van de democratische legitimiteit van de EU en het bereiken van hoogwaardige wetten en beleidsmaatregelen," zei Annemie Turtelboom, henlid van de Europese Rekenkamer die verantwoordelijk is voor het verslag. "De Commissie zou meer moeten doen om het doel van publieke participatie met het best mogelijke bereik voor burgers te bereiken en deelnemers informeren over de resultaten van de openbare raadplegingen."

Turtleboom zei dat de ERK keek naar het hele proces: “Wwe zien dat het bereik te slecht is. Als u uw wetgevingsproces wilt verbeteren, moet u contact opnemen. Sommige teams in de Europese Commissie make goed gebruik van sociale media Twitter eend Facebooken conferences.

"In een derde van de consultaties die we hebben onderzocht, er waren minder dan 75-mensen die deelnamen en in één geval namen slechts drie mensen deel. De EU heeft 396 miljoen kiezers en 500 miljoen inwoners."

In de aanbevelingen van het rapport roept de ERK op tot een toename van outreach-activiteiten en aanpassing van communicatiemaatregelen om participatie te bevorderen. Opmerkelijk Turtelboom wijst op een grotere rol voor vertegenwoordigingen van de Commissie in de EU-lidstaten en de betrokkenheid van het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's, samen met de nationale autoriteiten bij het verspreiden van informatie over openbare raadplegingen.

Turtleboom benadrukt dat taal ook in een kwestie: “De taal moet duidelijk en leesvriendelijk zijn. Het is ook heel belangrijk om belangrijke documenten te leveren voor prioritaire initiatieven in de EU's 24 officiale talen, hoe kunt u mensen bereiken als dat niet het geval is? in je eigen taal.

"Het is niet duidelijk waarom dit niet gebeurt, er zijn geen duidelijke criteria on of een consult 'van breed belang' is en dus vertaald in alle officiële EU-talen, of niet."

Als onderdeel van het rapport heeft de ERK een onderzoek uitgevoerd en geconstateerd dat mensen minder tevreden waren met feedback.

"Als je de mening van iemand vraagt, moet je vooraf zeggen hoe je het gaat gebruiken en later ook vertellen wat er mee is gebeurd, "Zei Turtleboom. "Ik denk dat openbare raadplegingen het vertrouwen van de burgers kunnen versterken en dat dit kan worden verbeterd. Mensen hebben het recht om te weten wat er met hun input gebeurt en wat we zagen is dat de feedback te laat terugkwam en vaak alleen in het Engels."

Toch is het algemene beeld goed. Het rapport wijst op de ranglijst van de OESO, waar de Commissie de hoogste rangorde heeft voor de betrokkenheid van burgers bij de ontwikkeling van wetgeving.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU

Reacties zijn gesloten.