Verbind je met ons

Onderwijs

'We zijn wanhopig' – Studenten met een handicap blijven zonder oplossing achter als leerlingen terugkeren naar school

DELEN:

gepubliceerd

on

Een opleiding willen volgen, maar deze niet ontvangen: dit is de trieste realiteit voor tienduizenden kinderen en tieners met een verstandelijke beperking in Europa, volgens Inclusion Europe, een organisatie die pleit voor de rechten van mensen met een verstandelijke beperking. Zoals de term begint in de meeste Europese landen, hebben leerlingen met een verstandelijke beperking nog steeds geen school gevonden die ze zou accepteren, worden ze verbannen op "speciale scholen" of mogen ze alleen op minder uren deelnemen. De situatie wordt nu opgeroepen in landen als Frankrijk en Ierland, terwijl meldingen van geweld en misbruik nog steeds niet worden behandeld in Roemenië.

Volgens het Europees Centrum voor de rechten van kinderen met een handicap zijn in Roemenië meer dan 31,000 kinderen met een handicap gescheiden in 176 speciale scholen en krijgen bijna 18.000 helemaal geen onderwijs. De meeste van degenen die wel naar school gaan, zijn het slachtoffer van wrede, onmenselijke en onterende behandeling door leraren en ondersteunend personeel, waaronder afranselingen, sedaties, dwangmaatregelen enz. Ondanks het grote aantal geregistreerde strafrechtelijke klachten (in 30% van de Roemeense landen) is er tot dusver geen actie ondernomen is ingenomen door de overheid.

Romania is not the only country facing problems when it comes to inclusion at school’

‘The waiting period is 4 years’

In Frankrijk beginnen ouders en studenten zich open te stellen over de struikelblokken die ze op de website tegenkomen marentree.org: Het platform verzamelt getuigenissen van leerlingen met een handicap en hun ouders, en spreekt over "duizenden Franse kinderen met een handicap die niet zoals anderen naar school kunnen gaan". Bijvoorbeeld Evangelline, 7 jaar, die naast autisme en ADHD ook een verstandelijke beperking heeft. Ze gaat niet naar school: “Evangelline staat op de wachtlijst voor een speciale school. Maar de wachttijd is 4 jaar en de school heeft ons verteld dat het een complexe taak voor hen zou zijn om onze dochter op te vangen. "

Een ouder van Abdoul Rahmane, 16 jaar, die het syndroom van Down en autisme heeft, legt uit: “Hij blijft bij mij thuis zonder enige zorg sinds de kleuterschool waar ik moest vechten voor zijn integratie. We zijn wanhopig. '

In Ierland daarentegen kan het wijdverbreide systeem van “verkort tijdschema” de grondwettelijke rechten van kinderen schenden, aldus organisaties zoals Inclusion Ireland die onlangs zijn begonnen met campagne voeren over deze kwestie. De situatie treft kinderen van reizigers en veel kinderen met speciale behoeften. Binnen het systeem kunnen kinderen als “aanwezig” worden beschouwd, zelfs als ze maar 1 uur of minder naar school gaan, en de praktijk wordt “noch gerapporteerd noch geregistreerd”. De kwestie wordt momenteel onderzocht - maar totdat er verdere actie is ondernomen, krijgen kinderen nog steeds een verkort tijdschema om gedragsproblemen aan te pakken of wanneer scholen merken dat ze niet in staat zijn om aan hun behoeften te voldoen.

advertentie

Inclusie op school: vaak niet goed uitgevoerd

Andere voorbeelden uit Noorwegen, Finland of Litouwen laten zien dat inclusie op school vaak niet goed wordt uitgevoerd, met een gebrek aan middelen en training waardoor leerlingen geen toegang krijgen tot de school die het dichtst bij hen staat, waardoor ze gedwongen worden om alleen deeltijds te gaan of een speciale school te kiezen die misschien ver weg is van hun familie. "Het recht op onderwijs wordt duidelijk vermeld in artikel 24 van de VN-verklaring voor de rechten van personen met een handicap", legt Jyrki Pinomaa, president van Inclusion Europe uit. "Elke beperking van dit recht is een directe schending van de VN-CRPD." Inclusie Europa vraagt ​​alle Europese landen om de nodige middelen toe te wijzen zodat alle leerlingen naar de school van hun keuze kunnen gaan, zonder te worden gediscrimineerd vanwege hun handicap.

Over Inclusion Europe

Inclusion Europe is de Europese beweging van mensen met een verstandelijke beperking en hun families. Met 74-leden in Europese 39-landen vertegenwoordigt het meer dan 7 miljoen Europeanen met een verstandelijke beperking en vele miljoenen familieleden en vrienden - in totaal meer dan 20 miljoen mensen. de organisatie heeft 30 jaar ervaring in het verdedigen van de rechten van mensen met een verstandelijke handicap en hun families op Europees niveau. Onderdeel van Inclusion Europe is EPSA, het Europese platform van zelfverdedigers.

Meer informatie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending