'We are wanhopig' - Studenten met een handicap bleven zonder oplossing als de leerlingen naar school terugkeren

| September 4, 2019

Een opleiding willen volgen, maar deze niet ontvangen: dit is de trieste realiteit voor tienduizenden kinderen en tieners met een verstandelijke beperking in Europa, volgens Inclusion Europe, een organisatie die pleit voor de rechten van mensen met een verstandelijke beperking. Zoals de term begint in de meeste Europese landen, hebben leerlingen met een verstandelijke beperking nog steeds geen school gevonden die ze zou accepteren, worden ze verbannen op "speciale scholen" of mogen ze alleen op minder uren deelnemen. De situatie wordt nu opgeroepen in landen als Frankrijk en Ierland, terwijl meldingen van geweld en misbruik nog steeds niet worden behandeld in Roemenië.

Volgens het Europees Centrum voor de rechten van kinderen met een handicap zijn in Roemenië meer dan 31,000-kinderen met een handicap gescheiden in 176 speciale scholen, en bijna 18.000 krijgen helemaal geen onderwijs. De meeste mensen die wel naar school gaan, zijn slachtoffer van wrede, onmenselijke en vernederende behandeling door leraren en ondersteunend personeel, waaronder mishandeling, verdoving, neiging tot terughoudendheid enz. Ondanks het hoge aantal geregistreerde criminele klachten (in 30% van de Roemeense provincies), tot nu toe geen actie is genomen door de overheid.

Roemenië is niet het enige land met problemen als het gaat om inclusie op school '

'De wachttijd is 4 jaar'

In Frankrijk zijn ouders en studenten begonnen zich open te stellen over de struikelblokken die ze op de website hebben gezet marentree.org: Het platform verzamelt getuigenissen van studenten met een handicap en hun ouders, en spreekt over "duizenden Franse kinderen met een handicap die niet naar school kunnen gaan zoals anderen". Bijvoorbeeld Evangelline, 7 jaar, die naast autisme en ADHD een verstandelijke beperking heeft. Ze gaat niet naar school: 'Evangelline staat op de wachtlijst voor een speciale school. Maar de wachttijd is 4 jaar en de school heeft ons verteld dat het een complexe taak voor hen zou zijn om onze dochter te ontvangen. "

Een ouder van Abdoul Rahmane, 16 jaar, die het syndroom van Down en autisme heeft, legt uit: “Hij blijft bij mij thuis zonder enige zorg sinds de kleuterschool waar ik moest vechten voor zijn integratie. We zijn wanhopig. '

In Ierland, anderzijds, kan het wijdverspreide "kortere tijdschema" -systeem inbreuk maken op de grondwettelijke rechten van kinderen, volgens organisaties zoals Inclusion Ireland die onlangs campagne hebben gevoerd over deze kwestie. De situatie treft kinderen van reizigers en veel kinderen met speciale behoeften. Binnen het systeem kunnen kinderen als 'aanwezig' worden beschouwd, zelfs als ze slechts 1 uur of minder naar school gaan en de praktijk is 'noch gerapporteerd noch opgenomen'. Het probleem wordt momenteel onderzocht - maar totdat er verdere actie wordt ondernomen, blijven kinderen een korter tijdschema krijgen om gedragsproblemen aan te pakken of wanneer scholen niet in staat zijn aan hun behoeften te voldoen.

Inclusie op school: vaak niet goed uitgevoerd

Andere voorbeelden uit Noorwegen, Finland of Litouwen laten zien dat inclusie op school vaak niet goed wordt uitgevoerd, met een gebrek aan middelen en training waardoor leerlingen geen toegang krijgen tot de school die het dichtst bij hen staat, waardoor ze gedwongen worden om alleen deeltijds te gaan of een speciale school te kiezen die misschien ver weg is van hun familie. "Het recht op onderwijs wordt duidelijk vermeld in artikel 24 van de VN-verklaring voor de rechten van personen met een handicap", legt Jyrki Pinomaa, president van Inclusion Europe uit. "Elke beperking van dit recht is een directe schending van de VN-CRPD." Inclusie Europa vraagt ​​alle Europese landen om de nodige middelen toe te wijzen zodat alle leerlingen naar de school van hun keuze kunnen gaan, zonder te worden gediscrimineerd vanwege hun handicap.

Over Inclusion Europe

Inclusion Europe is de Europese beweging van mensen met een verstandelijke beperking en hun families. Met 74-leden in Europese 39-landen vertegenwoordigt het meer dan 7 miljoen Europeanen met een verstandelijke beperking en vele miljoenen familieleden en vrienden - in totaal meer dan 20 miljoen mensen. de organisatie heeft 30 jaar ervaring in het verdedigen van de rechten van mensen met een verstandelijke handicap en hun families op Europees niveau. Onderdeel van Inclusion Europe is EPSA, het Europese platform van zelfverdedigers.

Meer informatie

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Onderwijs, EU, Frankrijk, Ierland, Roemenië

Reacties zijn gesloten.