Verbind je met ons

Energie

#FORATOM - De EU moet meer geld uittrekken voor nucleair onderzoek en innovatie

DELEN:

gepubliceerd

on

Projecten voor nucleair onderzoek en innovatie (O&I) moeten meer financiële steun krijgen van de Europese Unie (EU) om het blok te helpen zijn klimaat- en energiedoelstellingen te halen, volgens een nieuw standpunt van FORATOM. Er moet meer EU-financiering worden toegewezen aan de gebieden die de meeste toegevoegde waarde bieden en die met name de EU kunnen helpen haar economie koolstofvrij te maken. Bovendien moet worden gezorgd voor synergieën tussen de verschillende O&I-programma's van de EU, zoals Horizon Europa en Euratom Onderzoek en opleiding 2021-2025, om sectoroverschrijdende innovatiesamenwerking mogelijk te maken.

"Als de EU haar economie tegen 2050 koolstofvrij wil maken, moet er meer EU-financiering worden toegewezen aan O&I op het gebied van koolstofarme kernenergie, aangezien dit de EU zal helpen haar doel te bereiken", aldus Yves Desbazeille, directeur-generaal van FORATOM. "De Euratom Research & Training- en Horizon Europe-programma's moeten de ontwikkeling van nucleair O&I ondersteunen, omdat dit niet alleen de EU zal helpen haar energiesector koolstofvrij te maken, maar ook de energiezekerheid van het blok zal vergroten door de afhankelijkheid van energie-import te verminderen."

Verschillende internationale organisaties hebben onlangs gewezen op de rol die kernenergie speelt in de strijd tegen klimaatverandering. Het Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN stelt dat kernenergie essentieel is om de opwarming van de aarde onder de 1.5 graad te houden. Ook onderstreept het Internationaal Energieagentschap dat "een sterke afname van kernenergie een bedreiging zou vormen voor de energiezekerheid en de klimaatdoelstellingen", en de recente strategische langetermijnvisie voor 2050 "Schone planeet voor iedereen" van de Europese Commissie erkent dat kernenergie, samen met hernieuwbare energiebronnen, de ruggengraat zal vormen van een koolstofvrij Europa in 2050. Bovendien stelt de EU-strategie voor de energie-unie dat "de EU ervoor moet zorgen dat zij haar technologisch leiderschap op nucleair gebied behoudt om de afhankelijkheid van energie en technologie niet te vergroten". Dit vormt een serieuze uitdaging, aangezien de EU momenteel achterloopt op andere wereldspelers zoals China, Rusland en de VS wat betreft het niveau van investeringen in nucleair O&I.

De instellingen van de EU werken momenteel aan de ontwikkeling van het eerste strategische plan dat de uitvoering van Horizon Europa zal vergemakkelijken en koppelingen zal creëren tussen het specifieke programma ervan en de toekomstige meerjarige werkprogramma's (2021-2024). In het plan worden de belangrijkste gebieden voor de O&I-ondersteuning aangegeven. FORATOM maakt van de gelegenheid gebruik om de volgende beleidsaanbevelingen te doen die de EU kunnen helpen de huidige uitdagingen het hoofd te bieden:

  1. Het Euratom-financieringsbedrag voor 2021-2025 voor O&O op het gebied van kernsplijting moet worden verhoogd om meer pariteit op internationaal niveau mogelijk te maken om pan-Europese nucleaire innovatie te bevorderen.
  2. Horizon Europa en Euratom 2021-2025 moeten elkaar echt aanvullen. Dit betekent dat gemeenschappelijke thema's en transversale aspecten in elk programma aan elkaar worden gekoppeld, zodat belanghebbenden zonder vooroordelen of uitsluiting kunnen innoveren op gebieden die onder "missies" van Horizon Europa vallen.
  3. Cohesie met O&I zoals uiteengezet in het SET-plan Actie 10 'Nucleair' moet ook worden overwogen en er moet steun worden verleend voor gedeelde voordelen in alle O&I-programma's.
  4. De reikwijdte van het Euratom-programma voor O&T 2021-2025 moet de acties weerspiegelen die worden ondernomen door de lidstaten, de industrie en de academische wereld.

Lees FORATOM's position paper om meer te weten te komen.

Het European Atomic Forum (FORATOM) is de in Brussel gevestigde handelsvereniging voor de kernenergie-industrie in Europa. Het lidmaatschap van FORATOM bestaat uit 15 nationale nucleaire verenigingen. FORATOM vertegenwoordigt bijna 3,000 Europese bedrijven die werkzaam zijn in de industrie, die ongeveer 1,100,000 banen in de Europese Unie ondersteunt.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending