Groot engagementinitiatief gelanceerd in de eerste drie maanden van nieuwe #Commission

| September 2, 2019

Ursula von der Leyen richtte zich in juli 2019 tot het Europees Parlement

De Europese Commissie is van plan een EU-brede campagne van betrokkenheid bij de burgers te lanceren om haar politieke prioriteiten in haar 'eerste honderd dagen' te presenteren, schrijft Catherine Feore.

In een ontwerp-document met de prioriteiten van de Europese Commissie, tDe volgende Commissie zal het eens worden over wat zij beschrijven als een 'gezamenlijk verhaal' tijdens hun eerste collegeseminarie, dat zal worden gepresenteerd via wat zij beschrijven alsa multilevel cyclus van consultaties ”op het terrein.

Het ontwerpdocument onthult dat dit zal worden ondersteund door een grootschalige "terug naar school" -operatie, die zal worden uitgevoerd in samenwerking met nationale regionale autoriteiten, vergezeld van een grote communicatie-inspanning, waaronder: gesprekken in TED-stijl; een nieuwe podcastserie met journalisten uit de hele EU; en, 'allemaal' commissarissen die deelnemen aan dialogen van burgers. Terwijl sommige van de huidige commissarissen aan soortgelijke discussies met het publiek deelnamen, waren anderen minder dan enthousiast.

De nieuwe aanpak lijkt te kijken naar Grand Débat van de Franse president Emmanuel Macron, gelanceerd in januari 2019, als reactie op de 'Gilets Jaunes' en een algemeen gevoel dat de regering niet luisterde. Macron's engagement duurde twee maanden en omvatte stadhuisvergaderingen, een online consultatie en een "boek van grieven" waarin burgers de staat konden laten weten welk beleid het dagelijks leven bemoeilijkte.

Thij is van mening dat dit periode van uitgebreide overleg zal worden gebruikt voor de beleidsterreinen en de eigenlijke wetgevingsvoorstellen die tevoorschijn komen in de maanden of jaren na de eerste honderd dagen. Het document van de Commissie is zorgvuldig om duidelijk te maken dat zij op geen enkele manier de rol van het Europees Parlement overnemen en een "aanvullende" en "voedende" aanpak willen volgen.

Net als het initiatief over de toekomst van Europa, waarbij elk regeringshoofd het Europees Parlement toesprak, wil de Commissie de lidstaten er graag bij betrekken. Een van de lessen van Brexit is dat het toestaan ​​van ministers en regeringsleiders van de EU-27 om Europa of Brussel voortdurend te bekritiseren en de schuld te geven voor elk probleem, niet alleen de EU als geheel, maar maakt het moeilijker voor elke staat om binnenlandse anti-EU-stemmen te bestrijden.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Economie, EU, EU, Europese Commissie, Politiek

Reacties zijn gesloten.