Verbind je met ons

Drugs

#DrugOverdoses kunnen worden voorkomen – er komen nieuwe middelen vrij

DELEN:

gepubliceerd

on

Drugsgerelateerde sterfgevallen voorkomen — risico's en maatregelen

De meeste sterfgevallen door overdoses in Europa houden verband met het gebruik van opioïden (heroïne of synthetische opioïden), hoewel cocaïne, andere stimulerende middelen en medicijnen ook een rol spelen. In een nieuwe online bron, Preventie van drugsgerelateerde sterfgevallen in Europa,het Agentschap geeft een overzicht van het probleem en de betrokken risicofactoren.

Fatale overdoses komen het meest voor in specifieke situaties, zoals verloren of verminderde tolerantie voor opioïden kort na vrijlating uit de gevangenis, ontslag uit het ziekenhuis, onderbreking van de behandeling of het voltooien van een residentiële ontwenningskuur. Het gebruik van opioïden in combinatie met andere middelen (bijv. alcohol, benzodiazepinen en andere medicijnen) verhoogt ook het risico op overlijden, evenals het uitblijven of onvoldoende reageren door degenen die getuige zijn van een overdosis.

De EWDD illustreert hoe de preventie van overdosering op drie niveaus kan worden aangepakt: vermindering van de kwetsbaarheid voor overdosering (bijv. toegankelijke behandeling en diensten); vermindering van het risico op overdosering (bijv. vasthouden aan opioïdensubstitutiebehandeling, nazorg in gevangenissen en risicobeoordelingen van overdosering); en het verminderen van de kans op fatale afloop (bijv. naloxonbeleid voor thuisgebruik en toezicht op drugsgebruik) (zie Figuur 1). Momenteel, Er zijn 87 faciliteiten voor drugsgebruik onder toezicht in 8 EU-lidstaten, Noorwegen en Zwitserland zorgen voor een veiligere drugsgebruikende omgeving (1).

Thuisgebruik naloxon kan levens redden - een eerste overzicht van programma's

Veel mensen nemen een overdosis in het bijzijn van hun partners of leeftijdsgenoten, waardoor het in staat stellen van vrienden, familie en andere omstanders om effectief op te treden voordat de hulpdiensten ter plaatse zijn, levens kan redden. Hoewel naloxon, een geneesmiddel dat wordt gebruikt om de toxiciteit van opioïden om te keren, al meer dan 40 jaar in ziekenhuizen wordt gebruikt, is het nu in veel landen ook in de gemeenschap verkrijgbaar (2). De EMCDDA heeft zijn eerste overzicht van Take-home naloxon (THN)-programma's in Europa.

advertentie

De nieuwe online bron beschrijft hoe deze programma's zich de afgelopen tien jaar hebben ontwikkeld en gangbaarder zijn geworden (zie tijdlijn). Het verstrekken van naloxon en training in noodhulp aan degenen die waarschijnlijk getuige zullen zijn van een overdosis, wordt in de richtlijn beschreven als maatregel ter voorkoming van overdosis EU-drugsactieplan 2017-2020 en THN-programma's breiden zich nu uit. In 2019 rapporteren 11 EU-lidstaten en Noorwegen dat zij dergelijke programma's uitvoeren (zie kaart en nationale factsheets) of toegang geven tot het geneesmiddel zonder recept (3). Sinds 2016 kunnen apothekers in de meeste Amerikaanse staten naloxon uitdelen op basis van een doorlopende opdracht (en hebben ze geen patiëntspecifiek recept nodig). Receptvrije distributie is nu toegestaan ​​in verschillende andere landen over de hele wereld, waaronder Australië, Canada, Italië, het VK en Frankrijk.

Er zijn praktische oplossingen gevonden om niet-medisch personeel in staat te stellen injecteerbare naloxon te ontvangen en toe te dienen en de distributie van de medicatie naar de huizen van potentiële omstanders mogelijk te maken. Sommige landen stellen de noodmedicatie nu zonder recept beschikbaar aan, of hebben de receptregelgeving opgeheven voor specifieke instellingen of instellingen die geregistreerd staan ​​als formeel opgeleid. De bron vat de verschillende producten samen die in THN-programma's worden gebruikt, waaronder naloxon-neusspray, die in 2017 door de Europese Commissie is goedgekeurd voor marketing in alle EU-landen.

Sterfgevallen door een overdosis drugs in Europa — veelgestelde vragen

Waar zijn de drugsgerelateerde sterfgevallen de afgelopen 10 jaar het meest toegenomen? Worden vrouwen en mannen in gelijke mate getroffen? Wat zijn de huidige zorgen in Europa? Dit zijn enkele van de vragen die in nieuw worden beantwoord Veelgestelde vragen (FAQ's): sterfgevallen door een overdosis drugs in Europa gepubliceerd op de EWDD-website. Deze geven de overdosissituatie en trends weer, evenals een reeks kaarten en grafieken. 'Focus'-rubrieken belichten trends in overdoses in Schotland - momenteel het land met het hoogste sterftecijfer per hoofd van de bevolking in Europa - en illegaal vervaardigde fentanyl en zijn derivaten, betrokken bij grote aantallen sterfgevallen in sommige landen, waaronder Zweden (dat een piek zag in 2017) en Estland.

In Schotland, een land met een hoge prevalentie van risicovol drugsgebruik, werd in 1 een recordaantal van 187 2018 drugsgerelateerde sterfgevallen gemeld (27% meer dan in 2017). Het drugssterftecijfer in Schotland onder volwassenen (15–64 jaar) is hoger dan dat van alle EU-landen. De meeste gevallen in Schotland houden verband met opioïden (9 op de 10) en benzodiazepinen (7 op de 10), maar bij bijna alle gevallen (85%) is meer dan één geneesmiddel betrokken. Recente stijgingen zijn vooral te zien bij 35–44- en 45–54-jarigen. Andere Noord-Europese landen (bijv. Estland, Zweden, Noorwegen) hebben ook hoge sterftecijfers door overdoses (in sommige landen kan sprake zijn van onderrapportage).

Het EWDD houdt nauwlettend toezicht op waarschuwingen over schade in verband met fentanyl en zijn derivaten vanwege de zeer hoge toxiciteit van deze stoffen en hun potentieel om te resulteren in grote clusters van incidenten en sterfgevallen. In 2017, na berichten dat fentanyl of carfentanil in de heroïnevoorraad in het noorden van Engeland een aantal doden had veroorzaakt, waarschuwden de volksgezondheidsautoriteiten over de schade die verband houdt met deze heroïnemengsels en adviseerden ze over naloxon-doseringsregimes in het geval van een overdosis.

EMCDDA Director Alexis Goosdeel said: “Overdose deaths are preventable. We know from research that many of those who die have been struggling and living on the margins of society for years. We know that those who overdose once are at a very high risk of overdosing again. And we know that effective preventive and response measures exist that would allow us to avoid many deaths. Bystanders must also be empowered to save lives and prevent irreversible organ damage with effective medication.”

Met zijn Strategie 2025 zet het EWDD zich in om bij te dragen aan een gezonder Europa. Hoewel opioïden een rol spelen bij de overgrote meerderheid van de sterfgevallen door overdoses, dragen ook andere middelen (bijv. cocaïne, benzodiazepines, synthetische cannabinoïden) bij aan de last van overdoses en mogen deze niet worden verwaarloosd. De middelen die vandaag worden vrijgegeven, dragen bij tot een beter begrip van overdoses drugs en de reacties daarop in Europa, ter ondersteuning van gedegen beleidsvorming op dit gebied.


Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending