Verbind je met ons

Brexit

Johnson gaat de tijd van het parlement vóór #Brexit beperken

DELEN:

gepubliceerd

on

De Britse premier Boris Johnson zal de kans van het parlement beperken om zijn Brexit-plannen te laten ontsporen door de tijd tussen nu en de dag van vertrek uit de EU op 31 oktober te verkorten, wat tegenstanders woedend maakt die hem beschuldigen van constitutionele verontwaardiging. schrijven William James en Kate Holton.

In zijn stoutmoedigste zet tot nu toe om het land met of zonder een echtscheidingsakkoord uit de Europese Unie te halen, zei Johnson dat hij 14 oktober zou uitzetten voor de Queen's Speech – de officiële opening door de staat van een nieuwe zitting van het parlement, waar hij de plannen van zijn regering uiteen zal zetten. wetgevingsagenda.

Dat zou het parlement effectief vanaf medio september voor ongeveer een maand sluiten en de parlementaire tijd verkorten waarin wetgevers zouden kunnen proberen een no-deal-Brexit te blokkeren.

Het nieuws stuurde het pond scherp omlaag ten opzichte van de euro en de dollar.

Toen hem in een televisie-interview werd gevraagd of hij politici ervan wilde weerhouden het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU uit te stellen, antwoordde Johnson: “Dat is volkomen onwaar.

“Er zal aan beide kanten van die cruciale topconferentie van de leiders van de Europese Unie ruimschoots tijd zijn, ruimschoots tijd in het parlement voor parlementsleden (leden van het parlement) om over de EU te debatteren, om over de Brexit en alle andere kwesties te debatteren, ruimschoots tijd. ”

Ruim drie jaar nadat Groot-Brittannië met 52% tegen 48% voor een vertrek uit de Europese Unie stemde, is het nog steeds onduidelijk op welke voorwaarden – en zelfs of – de op één na grootste economie van het blok de club zal verlaten waar het in 1973 lid van werd.

advertentie

Met nog maar 65 dagen tot de dag van vertrek strijden parlementariërs om te voorkomen dat de premier het land zonder overgangsakkoord uit de EU stuurt, waardoor een van de meest stabiele landen van Europa in een constitutionele crisis terechtkomt.

Op dinsdag (27 augustus) hebben de leiders van de Britse oppositiepartijen hun krachten gebundeld in een poging de parlementaire procedure te gebruiken om Johnson te dwingen de Brexit na 31 oktober uit te stellen.

Woensdag (28 augustus) toonde Johnson eindelijk zijn hand.

Hoewel het opschorten van het parlement voorafgaand aan een toespraak van de koningin de historische norm is in Groot-Brittannië, leidde het besluit om de parlementaire controle weken vóór de meest controversiële beleidsbeslissing van het land in decennia te beperken tot onmiddellijke verontwaardiging.

Parlementsvoorzitter John Bercow zei dat de stap een “constitutionele verontwaardiging” was, bedoeld om wetgevers te beletten over de Brexit te debatteren.

“Deze actie is een uiterst schandalige belediging voor onze democratie”, zei Tom Watson, vice-voorzitter van de oppositiepartij Labour, op Twitter. “Dit kunnen wij niet laten gebeuren.”

Philip Hammond, lid van de Conservatieve Partij van Johnson en voormalig minister van Financiën die heeft beloofd een wanordelijke Brexit te blokkeren, zei dat het een constitutionele verontwaardiging zou zijn als het parlement de regering niet ter verantwoording zou kunnen roepen.

Nicola Sturgeon, de eerste minister van Schotland, drong er bij pro-EU-wetgevers op aan om in actie te komen en beschreef woensdag als een “duistere zaak voor de Britse democratie” als ze dat niet deden.

Het pond sterling daalde scherp en verloor ongeveer een cent ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro, omdat investeerders het nieuws opvatten als een teken dat een no-deal Brexit en het vooruitzicht van een klap voor de Britse economie waarschijnlijker waren.

Johnson voerde echter aan dat deze stap bedoeld was om zijn regering in staat te stellen haar binnenlandse agenda voort te zetten. “Als je kijkt naar wat we doen, komen we met een nieuw wetgevingsprogramma.”

Minister van Financiën Sajid Javid maakte dinsdag bekend dat hij op 4 september zijn bestedingsplannen voor de regering zou uiteenzetten.

Het Parlement keert op 3 september terug van zijn zomervakantie en zou naar verwachting twee weken bijeen blijven voordat het weer uiteen zou vallen, zodat de politieke partijen hun jaarlijkse conferenties konden houden. Meestal begint het begin oktober weer te zitten.

De Queen's Speech is de formele opening door de staat van een nieuwe zitting van het parlement, waarin koningin Elizabeth een toespraak voorleest die is voorbereid door de regering en waarin een wetgevingsagenda voor het komende jaar wordt uiteengezet.

Een toespraak van de koningin op 14 oktober zou de terugkeer van het parlement vertragen en de wetgevers iets meer dan twee weken geven tot Groot-Brittannië op 31 oktober de EU moet verlaten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending