Verbind je met ons

EU

#DroughtInEurope – De lidstaten zijn het eens over de door de Commissie voorgestelde steunmaatregelen

DELEN:

gepubliceerd

on

De lidstaten hebben ingestemd met een reeks ondersteunende maatregelen voorgesteld door de Commissie om de financiële problemen waarmee boeren te maken krijgen als gevolg van ongunstige weersomstandigheden te verlichten, en om de beschikbaarheid van voer voor dieren te vergroten.

Commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling Phil Hogan zei: “Sinds het begin van de extreme klimatologische gebeurtenissen hebben we de situatie nauwlettend gevolgd en zijn we bereid onze boeren te steunen. De Commissie heeft voortdurend nauw contact gehad met alle lidstaten en wij hebben snel gereageerd wanneer dat nodig was. Deze maatregelen moeten de Europese boeren financieel ontlasten en hen beschermen tegen een tekort aan voer voor hun vee.”

Tot de acties die de lidstaten op 28 augustus in een commissievergadering zijn overeengekomen behoren onder meer de mogelijkheid voor hogere voorschotten en verschillende uitzonderlijke afwijkingen op de vergroeningsregels om boeren te helpen voldoende voer voor hun dieren te leveren. Getroffen boeren zullen een hoger percentage van hun betalingen in het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) kunnen ontvangen om hun cashflow te verbeteren. Dit bevat:

  • Vanaf medio oktober tot 70% van hun rechtstreekse betalingen ontvangen, en;
  • 85% van hun betalingen voor plattelandsontwikkeling ontvangen zodra het pakket maatregelen begin september formeel wordt aangenomen.

Afwijkingen voor bepaalde vergroeningsregels zal ook de beschikbaarheid van voer kunnen vergroten. Dit omvat de mogelijkheid om:

  • Beschouw braakliggend land als een apart gewas of als een ecologisch aandachtsgebied, ook al is het begraasd of geoogst;
  • zaai 'vanggewassen' als 'zuivere gewassen' (en niet als een mengsel van gewassen zoals momenteel voorgeschreven) indien bedoeld voor begrazing of veevoederproductie, en;
  • Verkort de minimumperiode van acht weken voor 'vanggewassen', zodat akkerbouwers hun wintergewassen tijdig na hun 'vanggewassen' kunnen inzaaien.

Volgende stappen

Na het besluit zou dit pakket maatregelen begin september formeel moeten worden aangenomen.

De Commissie zal contact blijven houden met alle lidstaten over de gevolgen van droogtes.

advertentie

Meer informatie 

Droogte in Europa: de Commissie biedt verdere steun aan Europese boeren

Monitoring Agricultural ResourceS (MARS) bulletins

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending