Verbind je met ons

EU

De EU-directeur ter verantwoording roepen: hoorzittingen met kandidaat-commissarissen

DELEN:

gepubliceerd

on

Hoorzitting van commissarissenHet Parlement zal hoorzittingen houden om voorgestelde commissarissen te onderzoeken

Before the new European Commission – the EU’s executive body – can take office, Parliament will organize public hearings to assess the commissioners’ suitability for the job.

Op 23-26 mei gingen 200 miljoen mensen in 28 EU-landen naar de stembus om EP-leden te kiezen, wat hen een sterk democratisch mandaat gaf, inclusief stemmen in functie en het houden van verantwoording afleggen aan de nieuwe Europese Commissie.

In juli, EP-leden verkozen tot Ursula von der Leyen als de volgende voorzitter van de Europese Commissie en eind september / oktober zullen ze de competenties en capaciteiten van haar voorgestelde team van commissarissen onderzoeken. Ze is druk bezig geweest om in de zomer een team samen te stellen op basis van kandidaten uit de lidstaten. Zorgen geslachtsgelijkheid is een van haar prioriteiten.

De hoorzittingen: hoe het werkt

Zodra de Raad de definitieve lijst van kandidaat-commissarissen heeft goedgekeurd, zal de nieuwe voorzitter van de Commissie haar nieuwe team, het college van commissarissen, onthullen, inclusief de toewijzing van portefeuilles.

Voordat de kandidaat-commissarissen kunnen aantreden, organiseert het Parlement hoorzittingen met de voorgestelde kandidaten om te onderzoeken of hun vaardigheden en kwalificaties overeenkomen met de voor hen voorgestelde functies.

Each candidate is invited to a three-hour hearing, streamed live, in front of the parliamentary committee or committees responsible for the portfolio they have been assigned. Following the hearing, the responsible committees prepare their evaluation of the candidate’s competence, which is then finalised by the Conference of Presidents, made up of the leaders of the political groups and the Parliament’s president.

advertentie

Af en toe kunnen de hoorzittingen leiden tot de terugtrekking van een kandidaat of tot een wijziging van hun portefeuilles. Bijvoorbeeld in 2014 Alenka Bratušek, die was voorgesteld voor de energieportefeuille, trok haar kandidatuur in na een negatieve evaluatie door de energie- en milieucommissies van het Parlement.

Zodra de hoorzittingen zijn voltooid, moet het Parlement het hele college van commissarissen goedkeuren voordat het kan aantreden.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending