Verbind je met ons

Brexit

De EU moet niet luisteren naar wetgevers die #Brexit willen tegenhouden – Britse functionaris

DELEN:

gepubliceerd

on

EU-leiders moeten geen acht slaan op Britse wetgevers die zeggen dat ze de Brexit kunnen tegenhouden, zei een hoge Britse regeringsbron op maandag (26 augustus), en herhaalde de uitspraak van premier Boris Johnson dat Groot-Brittannië het blok op 31 oktober met of zonder deal zal verlaten. schrijft William James.

Groot-Brittannië moet nog een akkoord bereiken met de Europese Unie over de voorwaarden van zijn vertrek, waardoor het vooruitzicht ontstaat van een onbeheerde exit die naar verwachting de stroom van goederen en mensen aan de Britse grens zal verstoren.

Uit angst dat een “no-deal exit” langdurige en wijdverbreide economische schade zou veroorzaken, hebben sommige Britse wetgevers – waaronder leden van de regerende Conservatieve Partij – beloofd alles te zullen doen wat nodig is om dit te voorkomen – tot grote ergernis van Johnson.

“We vertrekken op 31 oktober, met of zonder deal. Europese leiders zouden niet moeten luisteren naar de zeer verkeerde boodschappen van sommige parlementariërs die denken dat ze de Brexit zullen tegenhouden”, zei de functionaris, die sprak op voorwaarde van anonimiteit.

De functionaris sprak in de Franse badplaats Biarritz aan de zijlijn van een bijeenkomst van leiders van de Groep van Zeven leidende wereldeconomieën.

Eerdere stemmingen in het Britse parlement hebben aangegeven dat er een kleine meerderheid is die voorstander is van het blokkeren van een no-deal exit, hoewel het onduidelijk is of zij de kans zullen krijgen om het plan van Johnson met succes te dwarsbomen.

Hoewel de regering van Johnson onvermurwbaar is dat het parlement de Brexit niet kan uitstellen of terugdraaien, overwegen wetgevers verschillende opties, variërend van een motie van wantrouwen in de regering tot het aannemen van wetten die de premier verplichten om meer onderhandelingstijd van de EU te vragen.

Johnson en zijn aanhangers beschuldigen degenen die tegen een no-deal-Brexit zijn, ervan de onderhandelingspositie van Groot-Brittannië en zijn kansen op last-minute concessies van de EU te ondermijnen.

advertentie

Johnson zei zondag (25 augustus) in Biarritz, voorafgaand aan de gesprekken met EU-raadsvoorzitter Donald Tusk, dat Groot-Brittannië de echtscheidingswet van £39 miljard juridisch niet verschuldigd zou zijn als het zonder deal zou vertrekken.

EU-diplomaten zullen het Britse parlement nauwlettend in de gaten houden wanneer het op 3 september weer bijeenkomt om te beoordelen of de wetgevers in staat zijn de no-deal-optie van tafel te halen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending