Verbind je met ons

Brexit

De #Brexit-doorbraak? Europa zegt 'Nein', 'non', 'nee'

DELEN:

gepubliceerd

on

Nadat het Britse pond enorm was gestegen en sommige Britse kranten brulden over een vermeende Brexit-overwinning voor premier Boris Johnson, hadden de Europese machthebbers een meer ontnuchterende boodschap: de basisscheidingsovereenkomst verandert niet, schrijven Guy FaulconbridgeRichard Lough en Andreas Rinke.

Drie jaar nadat het Verenigd Koninkrijk heeft gestemd om de Europese Unie te verlaten, blijft de uitkomst van de moeizame Brexit-crisis onduidelijk, met opties variërend van een bittere breuk op 31 oktober tot een soepele, minnelijke exit of zelfs een nieuw referendum.

Premier Johnson komt binnen, een uitgesproken Brexiteer wiens weddenschap is dat de dreiging van een wanordelijke 'no-deal' exit de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron ervan zal overtuigen dat de EU hem de echtscheidingsovereenkomst moet geven die hij wil.

Op zijn eerste buitenlandse reis als premier was de reactie van Duitsland en Frankrijk beleefd maar resoluut: het terugtrekkingsakkoord dat vorig jaar door toenmalig premier Theresa May werd gesloten, zal niet veel veranderen. En de tijd tikt door.

"Ik wil heel duidelijk zijn", zei Macron. "De komende maand zullen we geen nieuw terugtrekkingsakkoord vinden dat ver afwijkt van het origineel."

In Berlijn gebruikte Merkel een raadselachtige opmerking over het vinden van een antwoord in "30 dagen" om te onderstrepen hoe weinig tijd er nog restte tot de Brexit-deadline van 31 oktober en hoe complex het Ierse grensraadsel was.

Johnson, die zichzelf toestond een van zijn voeten op een salontafel in het Elysee Palace te zetten in een licht moment met Macron, prees Europa voor "positieve geluiden" en drong erop aan dat er een deal zou kunnen worden gesloten, mogelijk in de "laatste furlong".

advertentie

Sterling, dat op de melodie van de Brexit-scheiding ronddraaide, beleefde donderdag (22 augustus) zijn grootste sprong in drie maanden, omdat sommige investeerders wedden dat zelfs de mogelijkheid van enige wijziging in de Brexit-deal betekende dat er een compromis kon worden bereikt.

De Daily Mail De krant kopte “Macron doet (een kleine) concessie” en vroeg in een hoofdartikel: 'Le doorbraak?' The Times zei: ‘Nieuwe hoop voor Boris Johnson nu Emmanuel Macron zegt dat de Brexit-deal mogelijk is’.

Maar in Berlijn, Parijs en Brussel was er verbazing over de interpretatie dat er een grote verschuiving in het EU-beleid had plaatsgevonden.

Vrijdag om 1100 uur GMT waren investeerders opnieuw aan het beoordelen of de Britse premier Boris Johnson enige vooruitgang had geboekt. Sterling GBP = D3, dat donderdag met meer dan 1% was gestegen ten opzichte van de dollar, daalde die dag met 0.3% tot $ 1.2217.

De belangrijkste eis van Johnson is dat de EU de Ierse grensvangst opheft – een verzekeringspolis die het Verenigd Koninkrijk in een douane-unie met de EU zou houden, tenzij er een betere oplossing wordt gevonden om de Ierse landgrens van 500 kilometer met de EU open te houden. de Britse provincie Noord-Ierland.

Omdat de backstop Noord-Ierland ook op één lijn zou houden met de regels van de interne markt van de EU, zien Johnson en de Noord-Ierse partij die zijn regering steunt de backstop als een bedreiging voor de Britse eenheid – en voor hun eigen politieke overleving.

Groot-Brittannië zegt dat er een betere oplossing moet zijn, hoewel het er nog geen heeft gepresenteerd.

Maar een deel van het probleem is dat er in Europa het vermoeden bestaat dat Johnson de Brexit-diplomatie gebruikt om een ​​mogelijk stemmenwinnende confrontatie met de EU op te zetten in de aanloop naar mogelijke Britse verkiezingen.

Merkel wil ervoor zorgen dat de EU niet wordt gezien als onwillig om te praten – maar wil evenmin het terugtrekkingsakkoord heropenen. In plaats daarvan zouden veranderingen, zoals al enige tijd het EU-beleid is, worden behandeld in de niet-bindende verklaring over toekomstige banden.

Toch was Berlin onder de indruk dat Johnson serieus was geweest en publiekelijk aanvaardde dat als er vooruitgang wilde worden geboekt, Londen een manier zou moeten bedenken om de Ierse grenskwestie op te lossen.

In Parijs zei een diplomatieke bron dat Macron constructief probeerde over te komen, maar zijn standpunt niet had veranderd.

Het standpunt van Frankrijk, aldus de bron, was dat discussies mogelijk zijn binnen de aanvaarding dat de fundamentele principes van het terugtrekkingsakkoord de bescherming van de interne EU-markt en politieke stabiliteit in Ierland blijven.

Is er dus iets veranderd in het standpunt van de EU? "Nee", zei een ambtenaar. "Geen verandering."

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending