Verbind je met ons

EU

#Slovenia - Cohesiebeleid verbetert het spoorgedeelte op #Maribor

DELEN:

gepubliceerd

on

De EU investeert € 101 miljoen van de Cohesiefonds om het spoorgedeelte tussen de Sloveense steden Maribor en Šentilj, nabij de grens met Oostenrijk, richting Graz te upgraden. Door de EU gefinancierde werken hebben tot doel de reistijden te verkorten, de snelheid en de veiligheid op het spoor te verhogen en te zorgen voor een grotere vrachtcapaciteit op de lijn.

Het project zal het aantal treinen tussen Maribor en Šentilj verhogen van 67 naar 84 per dag, rekening houdend met de verwachte toename van het verkeersvolume tegen 2039 op dit deel van de Baltisch-Adriatische corridor, op het kerntrans-Europese vervoersnetwerk.

Transportcommissaris Violeta Bulc zei: “Dankzij deze cohesie-investering zullen de lokale bevolking en toeristen sneller en veiliger reizen tussen Maribor en Šentilj en naar de grens. Ik hoop dat het mensen zal overtuigen om hun auto thuis te laten en voor deze groenere vervoersoptie te kiezen. Bovendien zal dit door de EU gefinancierde project intensiever vrachtvervoer mogelijk maken, wat positieve effecten zal hebben op banen, handel en groei in het land. "

De werken omvatten ook de renovatie van de stations Maribor Tezno, Maribor, Pesnica en Šentilj, verbeteringen aan de Šentilj-tunnel en de bouw van de Pekeltunnel. De nieuwe spoorlijn moet in februari 2023 operationeel zijn.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending