Verbind je met ons

Brexit

De immigratie naar Groot-Brittannië daalt naar het laagste punt in vijf jaar in de aanloop naar #Brexit – #ONS

DELEN:

gepubliceerd

on

De netto-immigratie naar Groot-Brittannië daalde in de loop van het jaar tot eind maart naar het laagste niveau sinds 2013, als gevolg van een aanhoudende daling van het aantal immigranten uit de Europese Unie sinds het Brexit-referendum van 2016, zo bleek uit officiële cijfers op donderdag (22 augustus). schrijft David Milliken.

De toenemende immigratie was een grote publieke zorg toen Groot-Brittannië stemde om de EU te verlaten, hoewel het land sindsdien van de lijst van zorgen is geschrapt. Niettemin is de regering van premier Boris Johnson van plan om beperkingen op de EU-migratie in te voeren, nadat Groot-Brittannië op 31 oktober het blok heeft verlaten.

Ongeveer 612,000 mensen verhuisden in de twaalf maanden tot en met maart naar het Verenigd Koninkrijk, terwijl 12 mensen emigreerden, waardoor de netto-immigratie terugliep tot 385,000, het laagste sinds de twaalf maanden tot eind december 226,000, aldus het Office for National Statistics.

De gegevens zijn gebaseerd op een nieuwe experimentele reeks die tot doel heeft eerdere tekortkomingen te verminderen die hebben geleid tot een ondertelling van langdurig immigranten uit de EU en een overschatting van het aantal niet-EU-studenten dat na hun studie in Groot-Brittannië bleef.

Zelfs na deze aanpassingen blijft de netto-instroom van migranten van buiten de EU dicht bij het recordhoogtepunt van 236,000 in de twaalf maanden tot en met september 12, namelijk 2018 in het jaar tot en met maart.

Het netto aantal EU-immigranten lijkt echter scherp te zijn gedaald, van een piek van 59,000 in 218,000 naar 2015 in het jaar tot en met maart.

Dit is een van de laagste cijfers van de afgelopen tien jaar, hoewel de vergelijkingen slechts bij benadering zijn, aangezien de ONS tot nu toe alleen de nieuwste, nauwkeurigere schattingstechnieken heeft toegepast op EU-migratiegegevens van vóór juni 10.

De immigratie naar Groot-Brittannië vanuit de rest van de Europese Unie nam sterk toe na de schuldencrisis in de eurozone in 2012, toen Zuid-Europeanen betere banen zochten in Groot-Brittannië, naast Oost-Europeanen die op zoek waren naar hogere lonen.

advertentie

Madeleine Sumption, directeur van het Migration Observatory van de Universiteit van Oxford, zei dat de gegevens wezen op een terugkeer naar de trend van vóór de financiële crisis in de netto EU-migratie, en dat een wijdverbreid vertrek van huidige EU-inwoners in Groot-Brittannië onwaarschijnlijk leek.

“De emigratie uit de EU is nog steeds aanzienlijk, maar nu stabiel – en niet de ‘massale exodus na de Brexit’ waar sommigen het over hadden. Misschien niet verrassend – de meeste EU-burgers (wonen) hier nu al een tijdje en zijn dus behoorlijk gesetteld”, zei ze.

De immigratie van buiten de EU, waarover de Britse regering veel meer juridische controle heeft, is gestaag gestegen na een dip halverwege het decennium, ondanks het doel van de Britse regering om de totale netto-immigratie terug te brengen tot minder dan 100,000 per jaar.

Johnson heeft gezegd dat toekomstige immigranten uit de EU na de Brexit zullen worden onderworpen aan een ‘op vaardigheden gebaseerde’ test, vergelijkbaar met die van Australië, en aan controles van hun strafregisters.

MigrationWatch, een groep die minder immigratie wil, zei na de cijfers van donderdag dat de instroom van immigranten nog steeds “veel te hoog” was en dat Brexit een “gouden kans” was om meer controles op te leggen.

Uit een enquête van marktonderzoeker ICM uit juni 2019 bleek dat 53% van de Britten de immigratie wilde verminderen, terwijl slechts 13% een verhoging wilde. Slechts 21% van de respondenten had echter een sterk negatief beeld van immigratie – iets minder dan het sterk positieve – en de meesten waren tamelijk onverschillig.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending