Verbind je met ons

Brexit

De Franse Macron zet een strenge toon en gaat sparren met de Britse Johnson over #Brexit

DELEN:

gepubliceerd

on

De Britse premier Boris Johnson zal vandaag (22 augustus) proberen Frankrijk ervan te overtuigen de Brexit-onderhandelingen te heropenen, minder dan een dag nadat president Emmanuel Macron verdere gesprekken over de echtscheidingsovereenkomst botweg had uitgesloten. schrijven William James en Michel Rose.

Tijdens zijn eerste buitenlandse reis sinds hij een maand geleden het premierschap won, waarschuwt Johnson de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Macron dat ze op 31 oktober te maken zullen krijgen met een mogelijk wanordelijke no-deal Brexit, tenzij de Europese Unie een nieuwe deal sluit.

Tijdens gesprekken in Berlijn op woensdag (21 augustus) hintte Merkel op een mogelijke uitweg uit de Brexit-impasse door Johnson te vertellen binnen 30 dagen met een aantal alternatieven te komen.

De Brexit-toon in Parijs was echter duidelijk scherper.

Johnson zal rond 11 uur GMT met Macron lunchen in het Elysee Palace. Voorafgaand aan de bijeenkomst zei Macron dat de eis van Johnson om opnieuw te onderhandelen over de door toenmalig premier Theresa May overeengekomen scheidingsovereenkomst niet werkbaar was.

Macron vertelde Groot-Brittannië ook dat zijn post-imperialistische dromen van mondiaal staatsmanschap in duigen zouden vallen als het land uit de EU in de armen van de Verenigde Staten zou storten, die heeft gewaarschuwd dat Brussel te hard is voor Groot-Brittannië.

“De Britten hechten eraan een grote macht te zijn”, zei Macron woensdag.

“Kunnen de kosten voor Groot-Brittannië van een harde Brexit – omdat Groot-Brittannië het grootste slachtoffer zal zijn – worden gecompenseerd door de Verenigde Staten van Amerika? Nee. En zelfs als het een strategische keuze zou zijn, zou dit ten koste gaan van een historische vazalisering van Groot-Brittannië”, zei hij.

advertentie

Macron zei dat hij geen reden zag om de Brexit verder uit te stellen na de deadline van 31 oktober, tenzij er een significante politieke verandering in Groot-Brittannië zou plaatsvinden, zoals verkiezingen of een nieuw referendum.

Ruim drie jaar nadat Groot-Brittannië ervoor stemde de Europese Unie te verlaten, is het nog steeds onduidelijk op welke voorwaarden – en zelfs of – de op één na grootste economie van het blok de club zal verlaten waar het in 1973 lid van werd.

De politieke crisis in Londen over de Brexit heeft bondgenoten en investeerders in verwarring gebracht over een land dat decennialang een zelfverzekerde pijler van de westerse economische en politieke stabiliteit leek.

De opkomst van Johnson, een uitgesproken Brexiteer en leider van de ‘Vote Leave’-referendumcampagne van 2016, heeft de Brexit-crisis in vuur en vlam gezet: hij heeft herhaaldelijk beloofd op 31 oktober te vertrekken, met of zonder deal.

Johnson zegt dat hij een deal wil, maar dat voor een deal de Ierse grensvangst – een protocol van het terugtrekkingsakkoord dat is ontworpen om de terugkeer van een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te voorkomen – volledig moest worden afgeschaft.

De EU zegt dat ze niet zal heronderhandelen, dus probeert Johnson Duitsland en Frankrijk voor zich te winnen, het zwaargewichtduo dat de kern vormt van de Europese integratie na de Tweede Wereldoorlog.

Maar Macron waarschuwde dat een no-deal Brexit de schuld van Groot-Brittannië zou zijn. En een ambtenaar in het kantoor van Macron zei dat Frankrijk nu een vertrek zonder deal als de meest waarschijnlijke uitkomst ziet.

Als Groot-Brittannië uit het grootste handelsblok ter wereld wordt getrokken zonder een transitie of handelsovereenkomst om de klap te verzachten, zouden de ingewikkelde toeleveringsketens die voedsel, kapitaal en auto-onderdelen tussen Groot-Brittannië en Europa leveren, kapot kunnen gaan.

Veel investeerders zeggen dat een no-deal Brexit schokgolven door de wereldeconomie zou sturen, de economieën van Groot-Brittannië en de EU zou schaden, de financiële markten zou doen beroeren en de positie van Londen als het vooraanstaande internationale financiële centrum zou verzwakken.

Voorstanders van de Brexit zeggen dat er op de korte termijn wellicht sprake zal zijn van verstoring door een no-deal exit, maar dat Groot-Brittannië zal gedijen als het wordt losgemaakt van wat zij beschouwen als een gedoemd integratie-experiment dat ertoe heeft geleid dat Europa achterop is geraakt bij China en de Verenigde Staten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending