#AkademikLomonosov - 's Werelds eerste drijvende kerncentrale die deze week wordt gelanceerd

| Augustus 19, 2019

Een drijvende kerncentrale wordt deze week via de Noordelijke Zeeroute naar zijn eindbestemming in het Noordpoolgebied gesleept, een "historische mijlpaal" in de Noordpoolverkenning.

Op 23 augustus zal het Russische bedrijf Rosatom zijn eerste drijvende kerncentrale van Moermansk naar Pevek in Chukotka slepen.

Riep Akademik Lomonosov (afgebeeld), het enorme schip is 's werelds eerste drijvende kerncentrale en een belangrijk onderdeel van de inspanningen van Rusland en anderen om de activiteiten in de regio uit te breiden.

Het multi-miljard euro-project is echter aangevallen door Greenpeace. De sterk anti-nucleaire milieugroep is zo ver gegaan om het te beschrijven als een "Tsjernobyl op ijs."

Rosatom, het staatsbedrijf voor nucleaire energie, heeft dergelijke claims teruggedrongen en erop aangedrongen dat de fabriek "geen bedreiging voor het milieu vormt".

De Akademik Lomonosov is voorbestemd 4,000 mijl over de Noordelijke IJszee te maken om elektriciteit te leveren aan Pevek, afgelegen oostelijke havenstad.

In reactie op de kritiek zei Rosatom, het Russische nucleaire bedrijf, dat het tijd was voor Greenpeace om "een sanity check uit te voeren" en met hen samen te werken aan een "schonere, groenere wereld".

Het noemde Greenpeace's "Tsjernobyl op ijs" opmerking "niets dan clickbait en scaremongering", toevoegend was er geen geloofwaardig bewijs om de beschuldiging te ondersteunen.

In tegenstelling tot dergelijke kritiek, beweren velen dat Russische ingenieurs 'trots kunnen zijn' op het lanceren van 's werelds enige nucleaire drijvende installatie.

Het 472-voetschip, versierd in wit, rood en blauw, de kleuren van de Russische vlag, is een 70-megawatt-energiecentrale die voldoende elektriciteit kan opwekken voor ongeveer 100,000-huizen, het equivalent van een middelgrote Europese stad.

Het ontwerp combineert elementen van de transportenergie-eenheden die worden gebruikt in nucleaire ijsbrekers en de ontwerpen van stationaire kerncentrales. Met een state-of-the-art beveiligingssysteem is de levensduur van de fabriek maximaal 40 jaar, wat kan worden verlengd tot 50 jaar.

Akademic Lomonosov zal de meest noordelijk werkende kerncentrale ter wereld zijn en het is van cruciaal belang om plannen te maken om de regio economisch te ontwikkelen. Ongeveer 2 miljoen Russen wonen nabij de Noordpoolkust in dorpen en steden die vergelijkbaar zijn met Pevek, nederzettingen die vaak alleen per vliegtuig of schip bereikbaar zijn, als het weer het toelaat.

Het duurde meer dan een decennium om twee KLT-40S kernreactoren te bouwen en te vervoeren, vergelijkbaar met die van de Russische nucleaire ijsbrekers. De reactoren gebruiken laagverrijkt uranium en kunnen een gecombineerde 70MW elektriciteit produceren.

Rosatom zegt dat het platform "vrijwel onzinkbaar" is en bestand is tegen botsingen met ijsbergen en de impact van een golf van zeven meter. Technologie aan boord is al toegepast op de Russische vloot van nucleaire ijsbrekers.

De reis die het gaat maken langs de Noordelijke Zeeroute vormt een mijlpaal voor het groeiende gebruik van kernenergie door Rusland in zijn plannen voor uitbreiding van het Noordpoolgebied.

Arctische scheepsexperts hebben de voltooiing van de fabriek een "mijlpaal" genoemd voor Rosatom en de Russische scheepsbouwindustrie. "

Het zal zijn dubbele kernreactoren gebruiken om warmte en energie te leveren aan huizen en energie-intensieve industrieën.

Een woordvoerder van Rosatom zei dat het project schone energie zal leveren aan het afgelegen gebied en de autoriteiten in staat zal stellen een ouder wordende kerncentrale en een kolencentrale te verlaten.

Het concept van een nucleaire reactor gestationeerd in de Noordelijke IJszee heeft kritiek gekregen van milieuactivisten, maar velen beweren dat dergelijke kritiek ongegrond is, wijzend op de belangrijkste voordelen van het plan, de mobiliteit en het vermogen om in afgelegen gebieden te werken.

Rebecca Pincus, een gerespecteerde in de VS gevestigde Arctische veiligheidsexpert, zei dat er reden is om aan te nemen dat de Russen hun best zullen doen met het nucleaire schip, erop wijzend dat de autoriteiten het Noordpoolgebied ontwikkelen vanwege het "enorme belang".

Ze zei dat de Russen erkennen dat dit gebeurt in een "vissenkom" en voegt eraan toe: "De wereld kijkt naar wat er gaande is in het Russische Noordpoolgebied en daarom denk ik dat er een enorme hoeveelheid onderzoek en druk is om ervoor te zorgen dat er niets misgaat."

Pincus zei dat het mogelijk was dat op een dag Arctische Raadslanden manieren zullen bespreken om het "succesverhaal" van Rusland na te bootsen.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Energie, EU, Foratom, Kernenergie, Rusland

Reacties zijn gesloten.