Verbind je met ons

EU

#Kazachstan verwelkomt vrouwen terug uit #IslamicState, op hun hoede

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Krediet Tara Todras-Whitehill voor The New York Times

De jonge vrouw zei dat ze dacht dat ze op vakantie ging in Turkije, maar in plaats daarvan terechtkwam in Syrië, bedrogen, zei ze, door haar man, die lid werd van de Islamitische Staat. Ze heeft zelf, zei ze, nooit geabonneerd op ISIS-onderwijs, schrijft

Maar terug in Kazachstan nemen overheidspsychologen geen risico. Ze hebben dat verhaal eerder gehoord. Ze hebben de jonge vrouw, Aida Sarina - en tientallen anderen die ooit inwoners van de Islamitische Staat waren - ingeschreven voor een programma om islamistisch extremisme te behandelen.

"Ze willen weten of we gevaarlijk zijn," zei mevrouw Sarina, die 25 is en een jonge zoon heeft.

advertentie

In tegenstelling tot vrijwel alle westerse landen en het grootste deel van de rest van de wereld verwelkomt Kazachstan thuisvrouwen zoals Sarina - zij het op hun hoede en ondanks het gebrek aan bewijs dat deradicaliseringsprogramma's werken - in plaats van ze te arresteren als ze durven opdagen.

Dus als een scène uit de dagdroom van een officier van justitie, zit een klein hotel in de woestijn van West-Kazachstan vol met deze vrouwen, die veel regeringen zien als terroristische verdachten.

KredietTara Todras-Whitehill voor The New York Times

Mannen mogen ook terug in Kazachstan, hoewel zij geconfronteerd met onmiddellijke arrestatie en het vooruitzicht op een 10-jaar gevangenisstraf. Slechts enkelen hebben van het aanbod gebruikgemaakt.

advertentie

Op de behandelingslocatie, het revalidatiecentrum van goede bedoelingen, krijgen de vrouwen kindermeisjes om voor hun kinderen te zorgen, krijgen ze warme maaltijden en worden ze behandeld door artsen en psychologen, waarbij ze de zachte aanpak testen van mensen die zijn aangesloten bij een terroristische groep.

Voor mevrouw Sarina is het ver verwijderd van haar vorige leven in een stinkende vluchtelingenkamp in het door Koerdisch gecontroleerde noordoosten van Syrië, een menselijke afvalhoop van duizenden voormalige inwoners van de Islamitische Staat die door het grootste deel van de wereld worden veracht.

Iemand nu vragen hoe ze zich voelde was geweldig, zei ze. "Het was alsof je moeder was vergeten je op te halen van de kleuterschool, maar toen herinnerde ze zich en kwam ze terug voor je," zei ze.

In plaats van de vrouwen als criminelen te behandelen, moedigen de professionals in het revalidatiecentrum de vrouwen aan om over hun ervaringen te praten.

"We leren ze luisteren naar de negatieve gevoelens van binnen," zei Lyazzat Nadirshina, een psycholoog, over de methode. "Waarom borrelt dat negatieve gevoel op?", Zei ze, vraagt ​​ze haar patiënten. "Meestal is het het gevoel van een klein meisje boos op haar moeder."

Opgericht in januari om snel tientallen vrouwen te verwerken wiens radicale ideeën alleen zouden kunnen worden verbeurd als ze voor lange periodes in de gevangenis werden gegooid, zijn de diensten van het centrum niet zozeer in het voordeel van de vrouwen als wel de samenleving waar ze zich binnenkort weer bij zullen voegen, zeggen de organisatoren.

De Islamitische Staat rekruteerde meer dan 40,000 buitenlandse jagers en hun families uit 80-landen over de snelle boog van uitbreiding tot ineenstorting, van 2014 tot dit jaar. Koerdische milities met Amerikaanse steun in Syrië houden nog steeds stand minste 13,000 buitenlandse ISIS-volgers in overvolle kampen, waaronder tenminste 13 Amerikanen.

Amerikaanse diplomaten hebben landen onder druk gezet om hun burgers te repatriëren, hoewel met weinig succes.

"Overheden zijn geen grote fans van experimenteren met deze groep omdat de risico's te groot zijn", zegt Liesbeth van der Heide, een expert op het gebied van islamitische radicalisering bij de Internationaal centrum voor terrorismebestrijding in Den Haag.

Wat meer is, zei ze, studies van deradicalisatieprogramma's die decennia teruggaan, hebben geen duidelijke voordelen opgeleverd.

Regeringen hebben het geprobeerd op neonazi's, leden van de Rode Brigades en onder andere IRA-militanten, met gemengde resultaten. "Maakt het echt uit of je door een revalidatieprogramma gaat?" Zei ze. "We weten het niet."

Beeld

"Ze willen weten of we gevaarlijk zijn," zei Aida Sarina.
KredietTara Todras-Whitehill voor The New York Times

Yekaterina Sokirianskaya, de directeur van het Conflictanalyse- en Preventiecentrum, zei dat deradicaliseringsprogramma's geen garanties bieden maar een alternatief zijn voor onbepaalde opsluiting of doodstraf.

Westerse regeringen tonen weinig sympathie. Vrouwelijke zelfmoordterroristen zijn nauwelijks een zeldzaamheid. Groot-Brittannië en Australië hebben het burgerschap ingetrokken van onderdanen die lid zijn geworden van de Islamitische Staat. Frankrijk staat zijn burgers toe berecht in Iraakse rechtbanken, waar honderden mensen ter dood zijn veroordeeld in processen die slechts enkele minuten duren.

ADVERTENTIE

Kazachstan heeft gezocht naar een grotere rol in de internationale diplomatie met een verscheidenheid aan initiatieven om mondiale problemen op te lossen, waaronder het aanbieden van nucleair afval van andere landen op zijn grondgebied. En tot op heden is het het enige land met een groot contingent burgers in Syrië dat ermee instemt ze allemaal te repatriëren - een totaal van 548 tot nu toe.

Het programma duurt ongeveer een maand. De vrouwen ontmoeten elkaar individueel en in kleine groepen met psychologen. Ze ondergaan kunsttherapie en kijken naar toneelstukken van lokale acteurs die moraallessen geven over de valkuilen van radicalisering.

"Het is een succes wanneer ze schuld accepteren, wanneer ze beloven met respect voor niet-gelovigen en wanneer ze beloven door te gaan met studeren," zei Alim Shaumetov, de directeur van een niet-gouvernementele groep die hielp bij het ontwerpen van het curriculum.

"We bieden geen 100 procentgaranties", voegde hij eraan toe. "Als we erin slagen 80 procent succes te behalen, is dat nog steeds succes."

Beeld

Leraren en helpers die zich voorbereiden op de kinderquiz in de speelkamer van het behandelcentrum.
KredietTara Todras-Whitehill voor The New York Times

Beeld

"Ik heb geen enkele zuster ontmoet die nog wat ideologie in zich had", zei mevrouw Farziyeva, rechts. "We begrijpen dat we ongelijk hadden."
KredietTara Todras-Whitehill voor The New York Times

De dagelijkse gruwel van het leven in de islamitische staat heeft sommige vrouwen verzuurd over radicalisme, zei mevrouw Nadirshina, de psycholoog. De zeer onzekerheid van hun leven in de afgelopen jaren en maanden kan worden gebruikt in het deradicalisatieproces, zei ze, door de vrouwen een veilige omgeving te bieden.

ADVERTENTIE

Omgekeerd, zei ze, zou elke dreiging van de regering tijdens deze delicate periode, zoals strenge ondervragingen door de politie, tegenstrijdig werken. De mannelijke soldaten op wacht, bijvoorbeeld, hebben strikte orders om de vrouwen niet te intimideren.

Toch verwerpen de meeste analisten van radicalisme het beeld van ISIS-bruiden als alleen gefronste jonge vrouwen onder de duim van terroristische mannen. Sommigen vochten, terwijl anderen op zijn minst hun ijverige echtgenoten koesterden. Het omgaan met de vrouwen is een puzzel geworden omdat ze ergens op een schaal tussen slachtoffers en daders liggen.

Mevrouw Sarina zei dat ze genezen was. Ze zei dat kort nadat ze in Syrië aankwamen, haar man stierf en ze verdween in een zogenaamd huis van weduwen in Raqqa, de hoofdstad van de islamitische staat. Vechters kwamen regelmatig langs om nieuwe bruiden uit te zoeken, zei ze, maar mevrouw Sarina hertrouwde niet.

Terwijl de gevechten heviger werden, liet de ISIS-functionaris die verantwoordelijk was voor het evacueren van weduwen hen in de woestijn achter, zei ze. Ze overleefden door gras te eten. Sommige kinderen vroor dood in koude nachten.

Mevrouw Sarina zei nu dat ze een mentor was voor andere terugkerende vrouwen in Kazachstan en hen vertelde dat ISIS hen niet had beschermd, zodat ze nu op de regering moesten vertrouwen. "Ik wil dat de wereld weet dat het heel realistisch is om ons te rehabiliteren," zei ze.

Toch zei Kenshilik Tyshkhan, een professor in de religie die vrouwen in het programma probeert over te halen om een ​​gematigde vorm van de islam aan te nemen, in een interview dat sommige vrouwen “deze ideeën uiten dat een ongelovige kan worden gedood.” En velen tonen weinig spijt, hij zei

"Iedereen heeft het recht om een ​​fout te maken," zei Gulpari Farziyeva, 31, over haar reis naar Syrië en huwelijken gedurende zes jaar met een opeenvolging van militanten van de Islamitische Staat. Zelfs na drie weken behandeling leek ze opmerkelijk weinig last te hebben van de manieren van de militante groep.

Ze herinnerde zich dat ze op een dag in Syrië gastheer was voor een diner in haar appartement. Terwijl ze knoedels kookte en een cake bakte, rende ze naar de markt voor een tafelkleed dat ze tijdens een eerdere reis vergeten was te kopen.

Op de markt zag ze een griezelig tafereel, 'vijf of zes onthoofde lichamen' op de grond, samen met 'veel bloed'. Tussen haar twee reizen had een openbare executie plaatsgevonden. Ze wendde haar ogen af, zei ze.

Niettemin, zei ze, kocht ze het tafelkleed en zei dat het etentje ging zwemmen, met alle gasten die zich vermaken.

Op een ander punt, zei mevrouw Farziyeva, kreeg een militant aan de overkant een tot slaaf gemaakte Yazidi concubine aangeboden als een geschenk. "Ik had medelijden met haar," zei ze. "Ze was ook een vrouw." Maar als een niet-moslim, zei ze, de vrouw kon niet als echtgenote worden opgenomen, met de rechten die dat inhield.

Uiteindelijk gaf mevrouw Farziyeva echter blijk van berouw. "Ik heb geen enkele zuster ontmoet die nog wat ideologie in zich had," zei ze. "We begrijpen dat we ongelijk hadden."

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt € 231 miljoen aan voorfinanciering aan Slovenië

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 231 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Slovenië, wat overeenkomt met 13% van de aan het land toegekende subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinancieringsbetaling zal een impuls geven aan de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië worden beschreven. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië.

Het land zal gedurende de looptijd van het plan in totaal € 2.5 miljard ontvangen, bestaande uit € 1.8 miljard aan subsidies en € 705 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten. Het Sloveense plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

Cyprus

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt €157 miljoen aan voorfinanciering aan Cyprus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 157 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Cyprus, wat overeenkomt met 13% van de financiële toewijzing van het land in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinanciering zal helpen om de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus worden beschreven, op gang te brengen. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus.

Het land zal naar verwachting in totaal € 1.2 miljard ontvangen gedurende de looptijd van zijn plan, met € 1 miljard aan subsidies en € 200 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren. Als onderdeel van NextGenerationEU zal de RRF 723.8 miljard euro (in lopende prijzen) verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten.

Het Cypriotische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: België, Duitsland, Spanje en Italië ontvangen € 373 miljoen ter ondersteuning van gezondheids- en sociale diensten, kmo's en sociale inclusie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft € 373 miljoen toegekend aan vijf Europees Sociaal Fonds (ESF) en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) operationele programma's (OP's) in België, Duitsland, Spanje en Italië om de landen te helpen met de noodrespons en reparatie van het coronavirus in het kader van REACT-EU. In België zal de wijziging van het OP Wallonië 64.8 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van medische apparatuur voor gezondheidsdiensten en innovatie.

De fondsen zullen kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce, cyberbeveiliging, websites en online winkels, evenals de regionale groene economie door middel van energie-efficiëntie, bescherming van het milieu, ontwikkeling van slimme steden en koolstofarme openbare infrastructuren. In Duitsland, in de deelstaat Hessen, zal 55.4 miljoen euro steun geven aan gezondheidsgerelateerde onderzoeksinfrastructuur, diagnostische capaciteit en innovatie aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, evenals investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. Deze wijziging zal ook steun verlenen aan kmo's en fondsen voor startende ondernemingen via een investeringsfonds.

In Saksen-Anhalt zal 75.7 miljoen euro de samenwerking tussen kmo's en instellingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vergemakkelijken, en het verstrekken van investeringen en werkkapitaal voor micro-ondernemingen die zijn getroffen door de coronaviruscrisis. Bovendien zullen de fondsen investeringen in de energie-efficiëntie van ondernemingen mogelijk maken, digitale innovatie in kmo's ondersteunen en digitale apparatuur aanschaffen voor scholen en culturele instellingen. In Italië zal het nationale OP 'Sociale integratie' 90 miljoen euro ontvangen om de sociale integratie te bevorderen van mensen die te maken hebben met ernstige materiële deprivatie, dakloosheid of extreme marginalisering, door middel van 'Housing First'-diensten die het aanbieden van onmiddellijke huisvesting combineren met sociale en arbeidsbemiddelingsdiensten .

advertentie

In Spanje zal € 87 miljoen worden toegevoegd aan het ESF-OP voor Castilla y León ter ondersteuning van zelfstandigen en werknemers van wie hun contract is opgeschort of verminderd als gevolg van de crisis. Het geld zal ook zwaar getroffen bedrijven helpen ontslagen te voorkomen, vooral in de toeristische sector. Ten slotte zijn de fondsen nodig om essentiële sociale diensten op een veilige manier te laten doorgaan en om de continuïteit van het onderwijs tijdens de pandemie te waarborgen door extra personeel aan te nemen.

REACT-EU is onderdeel van NextGenerationEU en verstrekt 50.6 miljard euro extra financiering (in lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's in de loop van 2021 en 2022. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage de groene en digitale transities en een duurzaam sociaal-economisch herstel.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending