In # Koeweit staat de rechtsstaat onder Amerikaanse aanval

| Augustus 14, 2019

Deze maand markeert de verjaardag van de start van Operatie Desert Shield, waarin de Amerikaanse president George HW Bush een coalitie van 35-landen samenbracht om mijn land, Koeweit, te bevrijden uit de klauwen van Saddam Hoessein. Aan het einde van die strijd verklaarde wijlen president Bush van het Oval Office dat “Koeweit opnieuw in handen is van Koeweit, in controle over hun eigen lot. We delen in hun vreugde, een vreugde alleen getemperd door onze compassie voor hun beproeving. ”- schrijft Omar al-Essa, de voormalige president van de Koeweit Advocatenvereniging

Ik herinner me die woorden en mijn gevoel van trots dat ik een Koeweitse burger ben, die de inspanningen van president Bush om ons land te bevrijden van de heerschappij van tiran en het willekeurige autoritarisme dat hij vertegenwoordigde, zeer op prijs stelde.

Helaas worden die warme gevoelens niet door alle leden van de familie Bush beantwoord. Inderdaad, een van de eigen zonen van wijlen president Bush heeft onlangs leende zijn naam aan een internationale campagne die niet alleen is ontworpen om de internationale status van ons land te denigreren, maar ook om de onafhankelijkheid van onze rechterlijke macht te ondermijnen.

In de afgelopen maanden heeft Neil Bush - die ook de jongere broer is van voormalig president George W. Bush en gouverneur Jeb Bush - blijkbaar besloten de erfenis van zijn vader te gelde te maken door werk te aanvaarden als een betaalde woordvoerder voor een miljarden dollar public relations blitz om logistiek directeur Marsha Lazareva, een Russische staatsburger die momenteel wordt berecht voor het verduisteren van Koeweitse openbare middelen, vrij te pleiten.

Betaald door het bedrijf van mevrouw Lazareva, Koeweit en Gulf Link Transport (KGL), heeft deze campagne een team van lobbyisten en adviseurs dat zijn voormalige Amerikaanse functionarissen, prominente leden van het Britse establishment en hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Russische regering.

Wat hoopt dit 'wie is wie' van lobbyisten te winnen door Koeweit en zijn juridische systeem aan te vallen? Het lijkt erop dat hun uiteindelijke doel is om de ernstige beschuldigingen waarmee mevrouw Lazareva en Saeed Dashti, twee leidinggevenden van KGL en een verbonden onderneming, KGL Investment, worden beschuldigd.

In een recent opiniestuk gepubliceerd door de Washington Times, Beweert Neil Bush dat hij zich heeft aangesloten bij een team van prominente functionarissen uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om onrecht en mensenrechtenschendingen in Koeweit te bestrijden. Sindsdien heeft de heer Bush een reeks media-optredens gebruikt om het rechtssysteem van Koeweit af te schilderen als onwettig en uiteindelijk de rechtsgang te verdraaien in dienst van zijn cliënt.

In zijn stuk impliceerde Bush dat Lazareva's overtuiging zijn vaders geheugen verraadt en schreef: "Dit is het land dat mijn vader hielp bevrijden en tot zijn laatste dag was hij trots dat Koeweit een eervol en gerespecteerd lid van de internationale gemeenschap bleef." enkele regels verder, roept hij op tot sancties tegen de overheidsfunctionarissen van een van de nauwste en meest betrouwbare bondgenoten van Amerika.

In werkelijkheid hebben zowel KGL als haar leidinggevenden zichzelf in ernstig juridisch gevaar gebracht. Vorig jaar meldde het buitenlands beleid dat KGL wordt geconfronteerd met 'beschuldigingen van sancties verbroken"Als gevolg van haar contacten met een door de VS gesanctioneerde Iraanse joint venture-partner. Mevrouw Lazareva en de heer Dashti zijn eerder veroordeeld voor verduistering en worden afzonderlijk beschuldigd van overheveling van het Port Fund, een private equity-fonds dat zij beheerden en dat meer dan $ 100 miljoen beheerde Koeweitse openbare middelen. Amerikaanse wetgevers, waaronder senator Marco Rubio, hebben eerder hun eigen regering opgeroepen om KGL en de vermeende misstanden te onderzoeken, vooral omdat het bedrijf voor honderden miljoenen dollars aan Amerikaanse overheidscontracten bezit.

En toch, in plaats van het gerechtelijke proces in Koeweit onafhankelijk en zonder vooroordelen te laten werken, hebben mevrouw Lazareva en de advocaten van de heer Dashti de zaak tegen Marsha Lazareva en Saeed Dashti veranderd in die van een kangoeroe-rechtbank die een 'Christelijke zakenvrouw"To"willekeurige hechtenis. ”Gemotiveerd door dit valse verhaal, dringen verschillende leden van het Congres in de Verenigde Staten er zelfs op aan dat de Amerikaanse regering de Global Magnitsky Act toepast, een juridisch hulpmiddel dat is ontworpen om mensenrechtenschendingen door autoritaire regeringen te bestraffen tegen gerechtelijke ambtenaren in Koeweit.

Als een levenslange beoefenaar van juridische beroepen in Koeweit, waaronder als de voormalige vice-voorzitter van de Koeweit Advocatenvereniging en een oprichter van de Koeweit Transparantiemaatschappij, zijn deze ingrijpende en ongegronde kritiek op ons gerechtelijk apparaat ronduit aanstootgevend en vertegenwoordigen ze een ongelooflijke hubris onbetamelijk van de betrokken personen. Terwijl Neil Bush en zijn collega-lobbyisten ongegronde beschuldigingen doen tegen het Koeweitse rechtssysteem, blijft het feit dat Marsha Lazareva, Saeed Dashti en hun medewerkers nog geen serieuze vragen hebben beantwoord over hun gebruik van Koeweitse openbare gelden.

Zoals in elk land waar de rechtsstaat voorop staat, is het de taak van de Koeweitse rechterlijke macht om ervoor te zorgen dat deze vragen worden beantwoord. Het is van essentieel belang dat de officieren van justitie van Koeweit grondig en onafhankelijk onderzoek mogen doen zonder externe inmenging, intimidatie of bedreigingen - zelfs als die bedreigingen afkomstig zijn van een van de meest gerespecteerde figuren in de geschiedenis van ons land.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Koeweit, Advies, US

Reacties zijn gesloten.