#ECB - Afscheidscadeau van Draghi om de handen van Lagarde te binden

| Augustus 14, 2019
Het dreigende stimuleringspakket van de Europese Centrale Bank zal waarschijnlijk de recordkosten niet verder verlagen, maar zal de handen van de nieuwe president het grootste deel van het volgende jaar binden, waardoor haar weinig speelruimte krijgt terwijl de economie schrikt, schrijft Balazs Koranyi.

Nu de enorme productiesector van het blok krimpt, een wereldwijde handel en valutaoorlog escaleert en een harde Brexit opdoemt, heeft de ECB al meer steun voor de economie van de eurozone gesignaleerd, in de hoop een gevaarlijke neerwaartse spiraal te arresteren die tot een recessie zou kunnen leiden.

Maar het wordt geconfronteerd met twee grote problemen: de problemen van het blok worden zo grotendeels buiten de controle van het monetaire beleid geïmporteerd, en de resterende instrumenten van de bank zijn van beperkte doeltreffendheid gezien record lage financieringskosten.

De wijdverspreide zoveelste ronde van monetaire versoepeling van de ECB, aangezien 2011 de kleine vuurkracht die de centrale bank heeft verlaten, teniet kan doen en de geloofwaardigheid van haar claim dat het ooit de geldkraan zou kunnen dichtdraaien, zou kunnen ondermijnen.

Duitsland kan al tien jaar lenen tegen minus 0.6% en interbancaire markten prijzen 30 basispunten van ECB-depositokortingsverlagingen naar minus 0.7% in de komende jaren, waardoor ze in de marge van de omkeerkoers worden geplaatst waarbij meer bezuinigingen contraproductief worden.

Toch lijkt ECB-president Mario Draghi, die eind oktober het roer overhandigt aan Christine Lagarde, te willen voorkomen dat gepraat wordt dat de vuurkracht van de bank beperkt is, wat suggereert dat beleidsmakers verschillende gematigde stappen zullen combineren in een pakket op september 12 om markten te geven de indruk van een grote beweging.

"Het belangrijkste doel van het pakket is om de financiële versoepeling die ze al hebben bereikt te behouden," zei Frederik Ducrozet, een strateeg bij Pictet Wealth Management. "Het zou onaanvaardbaar zijn voor de ECB om toe te geven dat een nieuwe versoepeling minder effectief zou zijn vanwege het teruglopende rendement."

Het pakket zal waarschijnlijk een verlaging van de depositorente en nieuwe aankopen van activa bevatten, en mogelijk een meerlagige depositorente, die banken zou beschermen tegen enkele negatieve neveneffecten van super lage rentes.

De potentie van de snede is marginaal gezien hoe laag de snelheid al is. En de balans van de ECB staat al op € 4.7 biljoen, wat aangeeft dat het kopen van activa enorm moet zijn - en dus politiek omstreden - om tastbare gevolgen te hebben.

JPMorgan schat dat, om de inflatieverwachtingen op te heffen, het versoepelingspakket van de ECB ongeveer de helft van haar gecombineerde maatregelen sinds 2014 zou moeten bedragen, dus € 1.25trn van activa-aankopen en nog eens € 350 miljard (£ 325bn) ultra goedkope leningen aan banken. En zelfs dat is misschien niet genoeg om de inflatie weer op het juiste niveau te brengen.

Een zwakkere euro zou zeker helpen, maar dat is moeilijk te bereiken wanneer de Federal Reserve ook versoepelt en de Amerikaanse regering moppert over een sterke dollar.

Tiering zou banken onmiddellijk helpen, maar het is de moeilijkste van de maatregelen om te keren gezien de complexiteit ervan en zou dus de handen van Lagarde het langst binden.

Het afscheidspakket van Draghi zal veel van de resterende vuurkracht van de bank verbruiken, waardoor het voor Lagarde moeilijk was om een ​​grote eerste indruk te maken - precies wat Draghi acht jaar geleden deed toen hij de tarieven verlaagde tijdens zijn eerste ontmoeting en een eerdere verkeerd opgevatte wandeling ongedaan maakte.

"Dit is al bijna zo soepel als het wordt", zei ING-econoom Carsten Brzeski.

"Als je het septemberpakket vooral als een vertrouwensbooster ziet, dan leg je ook de handen van Lagarde vast, omdat de economie niet significant zal veranderen tussen september en haar eerste ontmoeting in december."

De ECB heeft ook geen invloed op de handelsoorlog tussen China en de VS en heeft geen invloed op de Brexit.

Lagarde's speelruimte voor rentetarieven zal ook grotendeels worden gebonden door de vooruitstrevende leidraad van de ECB, die het rentetraject tot midden 2020 definieert en ook volgende maand verandert.

De ECB zou een nog meer accommoderende houding kunnen aannemen. Maar elke volgende stap brengt kosten met zich mee, zou aanzienlijk voorbereidend werk vergen en zou zelfs een bredere evaluatie kunnen inhouden van waar de bank naartoe gaat.

Het kopen van bankobligaties kan bijvoorbeeld een snelle impact hebben, waardoor geldschieters worden geholpen die het eenvoudige beleid van de ECB doorgeven aan de reële economie.

Maar schuld kopen van instellingen die onder direct toezicht van de ECB staan, is politiek en juridisch omstreden en roept vragen op over belangenconflicten.

Het zou ook meer particuliere schulden kunnen kopen, maar de bank raakte al verbrand bij het kopen van bedrijfsobligaties, waardoor er weinig zin was in meer risico. Aandelen zijn ook een mogelijkheid, maar kunnen weinig en brandstof beschuldigingen opleveren dat de ECB alleen de rijken helpt.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , ,

Categorie: Een voorpagina, EU, Europese Centrale Bank (ECB), Europese Commissie

Reacties zijn gesloten.