#Brexit - Britse banenmarkt schijnt, maar wolken aan de horizon

| Augustus 14, 2019

De Britse arbeidsmarkt toonde onverwachte kracht in het tweede kwartaal, in schril contrast met cijfers vorige week waaruit bleek dat de economie kromp in dezelfde periode als het land zich opmaakt voor Brexit, schrijven Andy Bruce en David Milliken.

De totale winstgroei inclusief bonussen steeg met een jaarlijkse 3.7% in de drie maanden tot juni - het hoogste percentage sinds juni 2008 en hoger dan 3.5% in mei, en in lijn met de voorspellingen in een Reuters-enquête onder economen.

De banenmarkt is een zilveren voering voor de economie sinds de Brexit-stemming in juni 2016, iets dat veel economen hebben toegeschreven aan werkgevers die werknemers in dienst nemen die ze later kunnen ontslaan in plaats van langere termijn verplichtingen aan te gaan om te investeren.

De cijfers van dinsdag toonden aan dat Groot-Brittannië 115,000-banen creëerde in het tweede kwartaal, waardoor het werkgelegenheidsniveau op een recordniveau van 32.811 kwam, aldus het Office for National Statistics (ONS).

"De banenmarkt blijft een bron van kracht voor de Britse economie, hoewel deze nu misschien zijn hoogtepunt bereikt", zegt Tej Parikh, chief economist bij het Institute of Directors.

Sterling reageerde weinig op de gegevens, die neigen achter te blijven bij bredere trends in de economie en ook gezond waren in de aanloop naar de financiële crisis.

Exclusief bonussen, steeg de jaarlijkse loongroei tot 3.9% van 3.6%, zei de ONS, vergeleken met de peilingverwachting voor groei van 3.8%.

Een beetje van de kracht in de loongegevens weerspiegelde de ongebruikelijke timing van jaarlijkse loonsverhogingen voor gezondheidswerkers in 2018, toen een grotere dan normale stijging werd uitgesteld tot juli.

Sommige details wezen op moeilijkere tijden, nadat uit gegevens vorige week bleek dat de economie in de drie maanden tot juni onverwacht met 0.2% kromp.

Het werkloosheidspercentage steeg tot 3.9%, tegen de verwachting dat het een stabiele 3.8% zou behouden, en hoewel de werkgelegenheidsgroei de voorspellingen ver overtrof, droegen deeltijd in plaats van voltijdbanen volledig bij aan de stijging.

De output per uur, de belangrijkste maatstaf voor productiviteit, daalde 0.6% op jaarbasis - het vierde kwartaal van achteruitgang op rij en de langste run sinds medio 2013.

Slechte productiviteit is een van de grootste economische uitdagingen van Groot-Brittannië en droeg tot voor kort bij aan een decennium van zwakke loongroei.

Het aantal vacatures, een indicator voor toekomstige werkgelegenheid, daalde naar 820,000 in de drie maanden tot juli van 824,000 in de periode tot juni, het laagste niveau in meer dan een jaar.

Sommige recente enquêtes van bedrijven hebben gesuggereerd dat werkgevers voorzichtiger worden bij het aannemen van nieuwe werknemers, omdat de nieuwe premier Boris Johnson heeft toegezegd Groot-Brittannië op 31 oktober uit de Europese Unie te zullen halen, met of zonder een deal.

De Bank of England zei deze maand tekenen te zien van een verzwakking van de arbeidsmarktindicatoren.

Comments

Facebook reacties

Tags: , , , ,

Categorie: Een voorpagina, Brexit, EU, UK

Reacties zijn gesloten.