Verbind je met ons

Brexit

Britse spionagediensten zien de buitenlandse banden ondanks #Brexit intact

DELEN:

gepubliceerd

on

De Britse inlichtingendiensten verwachten dat de nauwe betrekkingen met Europese en andere buitenlandse spionagediensten zullen blijven bestaan, ongeacht plannen om de Europese Unie te verlaten, aldus officiële bronnen. schrijft Mark Hosenball.

Nu de Brexit op 31 oktober zal plaatsvinden, rijzen er vragen of de huidige regelingen voor het delen van inlichtingen met EU-partners, variërend van passagiersreisgegevens tot arrestatiebevelen, in gevaar zouden kunnen komen.

De voorwaarden voor de scheiding tussen Groot-Brittannië en de EU zijn echter nog steeds onduidelijk, en de bronnen waren er hoe dan ook van overtuigd dat de veiligheidssamenwerking niet in gevaar zou komen gezien de behoefte van het Westen aan eenheid tegen dreigingen variërend van islamitische militanten tot extreemrechts.

“Brexit mag geen invloed hebben op de kracht van onze Europese partnerschappen”, zei een hoge bron bij de Britse regering die bekend was met de activiteiten van een spionageagentschap, eraan toevoegend dat de meeste uitwisseling van inlichtingen hoe dan ook buiten de EU-instellingen plaatsvond.

Een tweede bron zei ook dat Britse agentschappen, waaronder de overzeese inlichtingendienst MI6, geen verstoringen in de relaties met buitenlandse tegenhangers verwachten, hoe Brexit zich ook voordoet. “Al onze relaties zijn bilateraal met Europese landen”, aldus de bron.

Since World War Two, London has had particularly strong intelligence links with the United States, and other members of the so-called “Five Eyes” alliance: Canada, Australia and New Zealand. That cooperation, the second source said, was “as strong as ever … We all have shared threats and so working together on shared solutions keeps us all safer.”

Onder deze gedeelde bedreigingen vrezen westerse spionagediensten dat leden van de Islamitische Staat, verspreid na de vernietiging van hun zelfbenoemde ‘kalifaat’ maar die vluchtelingenstromen wereldwijd uitbuiten, zich hergroeperen en overal kunnen toeslaan.

Een derde Britse veiligheidsbron zei dat de internationale contacten tussen instanties zowel bilateraal als via de “Counter Terrorism Group” zullen worden voortgezet: een informele groep functionarissen van binnenlandse instanties, waaronder de Britse MI-5, in alle 28 EU-lidstaten, evenals Noorwegen en Zwitserland.

advertentie

De opmerkingen van de bronnen weerspiegelden een belofte van vorig jaar door het hoofd van het Government Communications Headquarters (GCHQ), het ultrageheime elektronische afluisterbureau gevestigd in Cheltenham, dat Brexit de omgang met EU-tegenhangers niet zou verstoren.

“We verlaten de EU, maar niet Europa”, zei GCHQ-chef Jeremy Fleming na een ontmoeting met NAVO-functionarissen in juni 2018. “En na de Brexit zal Groot-Brittannië blijven samenwerken met de EU en de EU-lidstaten. We hebben uitstekende relaties met inlichtingen- en veiligheidsdiensten over het hele continent.”

John Ranelagh, de Britse auteur van een geschiedenis van de Amerikaanse Central Intelligence Agency (CIA), merkte op dat Londen in het geval van een schone Brexit in theorie automatisch de toegang tot politie- en inlichtingeninformatie zou verliezen.

“Maar aangezien de relaties tussen politie en inlichtingendiensten in wezen buiten de EU-wetgeving vallen, zie ik geen reden waarom ze niet zouden moeten voortduren”, zei hij tegen Reuters.

“Ik vermoed dat de realiteit is dat EU-leden die vriendelijk tegenover Groot-Brittannië staan, namens ons toegang zouden krijgen tot informatie als er ooit een probleem zou zijn, en dat we, omgekeerd, zouden informeren wanneer daarom wordt gevraagd of wanneer we dat nuttig achten.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending