Verbind je met ons

EU

Italië denkt er niet aan om #Euro-Salvini te verlaten

DELEN:

gepubliceerd

on

De leider van de Italiaanse Liga Matteo Salvini, die deze week de stekker uit zijn eigen regeringscoalitie trok en opriep tot vervroegde verkiezingen, zei zaterdag (10 augustus) dat het verlaten van de euro geen optie op tafel was. schrijft Silvia Aloisi.

De De Republiek Daily, dat dicht bij de centrumlinkse oppositie staat, zei zaterdag dat Salvini zich voorbereidde op een campagne tegen Europa en dreigde Italië uit het eenheidsmuntblok te trekken als er geen begrotingscompromis met Brussel kon worden bereikt.

“Het idee om Europa te verlaten, de euro te verlaten, heeft nooit in de pijplijn gezeten”, vertelde Salvini aan verslaggevers aan de zijlijn van een bijeenkomst nabij Matera, in Zuid-Italië.

“Dit is nog een andere Republiek fantasie, en ik laat het achter op de pagina's van Republiek. '

De extreemrechtse Liga van Salvini heeft vrijdag (9 augustus) een motie van wantrouwen ingediend om de regering die zij vormt met de anti-establishment Vijfsterrenbeweging ten val te brengen, een stap waarvan hij hoopt dat deze zal leiden tot vervroegde verkiezingen en hem zal installeren als de de nieuwe leider van het land.

A day earlier, Salvini – riding high in opinion polls – had effectively triggered a government crisis by saying the ruling coalition was no longer workable.

Nu het parlement in zomerreces is, heeft Salvini alle wetgevers van de Liga maandag teruggeroepen naar Rome en dringt aan op een stemming over de motie al volgende week, terwijl oppositiepartijen liever zouden wachten tot 19-20 augustus.

De beslissing ligt bij de fractievoorzitters in de Senaat, die maandag bijeenkomen om een ​​tijdschema vast te stellen.

advertentie

Salvini's schokkende besluit om de veertien maanden oude regering de schuld te geven, wierp de op twee na grootste economie van de eurozone in diepere politieke onzekerheid, net op het moment dat deze met de begrotingsvoorbereidingen voor 14 zou beginnen, wat een uitverkoop van Italiaanse obligaties en aandelen tot gevolg had.

Er zouden al in oktober verkiezingen kunnen worden gehouden, wanneer de regering de begroting aan de Europese Commissie en het Italiaanse parlement zou moeten presenteren.

Salvini heeft voor volgend jaar 15 miljard euro aan belastingverlagingen beloofd, maar het valt nog te bezien hoe dit kan worden gecompenseerd met een begrotingstekort van ergens in de buurt van 14% van het bbp, zoals overeengekomen met de EU om een ​​disciplinaire procedure te voorkomen.

Rome moet ook ongeveer 23 miljard euro vinden om de belofte na te komen om de verhoging van de omzetbelasting, die vanaf januari van start gaat, te schrappen.

Salvini zei vrijdag dat het verlagen van de belastingen, ongeacht de EU-begrotingsregels, het doel zou zijn van een nieuwe Italiaanse regering onder leiding van de Liga.

“Het doel van de volgende regering is om voor veel Italianen een belastingtarief van 15% in te stellen. Als de Europese Unie het ons des te beter laat doen, zo niet, dan doen we het toch”, zei hij.

Zaterdag gebruikte hij een meer verzoenende toon en zei dat de Liga een “constructieve dialoog” zou voeren met de EU en Brussel zou overtuigen de belastingverlagingen te accepteren.

5-Star heeft meer parlementszetels dan de League, maar de partij van Salvini heeft volgens opiniepeilingen nu twee keer zoveel kiezers.

President Sergio Mattarella is de enige persoon met de macht om het parlement te ontbinden en hij zou kunnen proberen een nieuwe regering te vormen uit de bestaande wetgevende macht voordat hij zijn toevlucht neemt tot verkiezingen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending