Verbind je met ons

EU

#EAPM – Backstop…en terug naar af?

DELEN:

gepubliceerd

on

Gegroet collega's en welkom bij de eerste update van augustus, schrijft de Europese Alliantie voor gepersonaliseerde geneeskunde (EAPM) Executive Director Denis Horgan.

Als je al op vakantie bent, hopen we dat het een plezierige vakantie wordt. En we beloven je niet te lang vast te houden.

Het Verenigd Koninkrijk zal de EU op 31 oktober verlaten, zoals u zich ongetwijfeld zult herinneren, en terwijl we ons een weg banen door de zomermaanden, doemt die datum steeds groter op.

Halloween is really not too far away – and the pumpkins and toffee apples are already popping up on the horizon.

De nieuwe premier van Groot-Brittannië, Boris Johnson, is echter niet zozeer aan de horizon verschenen, als wel zijn hoofd boven een borstwering uitgestoken. Tinnen hoeden iemand? We hebben er misschien allemaal een nodig, aangezien het vooruitzicht van een vertrek zonder deal steeds waarschijnlijker wordt.

Boris en co eisen de verwijdering van de Ierse backstop als voorbode van eventuele verdere gesprekken. Maar dit zal zeker niet gebeuren, zal het

Jonathan Powell was van 1997 tot 2007 hoofdonderhandelaar van het VK over Noord-Ierland en, in een recent artikel voor de Financial Times, he made the following key point regarding Prime Minister Johnson: “There is no chance of the EU dropping the backstop as a precondition for meeting him, even if they were prepared to discuss it face to face.

advertentie

“And, as long as the British government does not put forward a convincing alternative to deal with the threat posed to the Good Friday Agreement by Britain leaving the single market and the customs union and thereby recreating a hard border, the EU cannot back down.”

Alles lijkt stil in Brussel. misschien te stil. Maar van een echt gevoel van paniek is op dit moment nog geen sprake. Velen hebben inderdaad het gevoel dat Boris gedwarsboomd zal worden in zijn do-or-die no-deal-dreiging, mogelijk door een motie van wantrouwen die verkiezingen zal afdwingen.

Ondertussen zal hij door het vertrek van nog een Tory geen meerderheid meer hebben (momenteel is dat er maar één, inclusief de Noord-Ierse DUP).

In Wales werd vorige week de zittende conservatief afgezet door een pro-remain liberaal-democraat, terwijl in Schotland uit de laatste opiniepeiling blijkt dat de meeste Schotten nu voorstander zijn van onafhankelijkheid, velen vanwege de puinhoop rond de Brexit.

Aan de andere kant, bij een vertrek zonder akkoord zal waarschijnlijk bijna alles wat de EU-27 niet wil zien gebeuren op het eiland Ierland. Maar nog steeds geen duidelijke kriebels.

Het belangrijkste probleem is natuurlijk het herstel van een harde grens, hoewel het VK zegt dat het niet degene is die er een zal creëren.

Een Britse woordvoerder zei onlangs: “We zullen in geen geval een harde grens creëren in Noord-Ierland of fysieke controles of enige vorm van infrastructuur opleggen aan de Noord-Ierse grens.

"We zijn volledig toegewijd aan het handhaven en beschermen van het Goede Vrijdagakkoord."

De woordvoerder voegde eraan toe: “Feit is dat het terugtrekkingsakkoord drie keer is verworpen en in zijn huidige vorm niet zal worden aangenomen, dus als de EU een deal wil, moet ze haar standpunt wijzigen.”

De EU was, in ieder geval op maandag (5 augustus), onbewogen toen de hoofdwoordvoerster van de Europese Commissie, Mina Andreeva, journalisten vertelde dat niemand in Brussel een verandering van positie overweegt.

Andreeva voegde eraan toe: “In een no-deal-scenario wordt het VK heel concreet een derde land zonder overgangsregelingen.

“En dat veroorzaakt heel duidelijk een aanzienlijke ontwrichting, niet alleen voor burgers en bedrijven, maar zou ook een ernstige economische impact hebben, die … een verhoudingsgewijs grotere impact zou hebben in het Verenigd Koninkrijk dan in de EU-27-lidstaten.”

Als er geen deal doorgaat, zullen Ierse functionarissen vermoedelijk verplicht zijn om grensinspecties en douanerechten op Britse goederen op te leggen, als een direct gevolg van de WTO-regels en het waarborgen van de integriteit van de interne markt van de EU.

Medische benodigdheden voor Britten zouden er zwaar onder kunnen lijden. Zoals Politico heeft opgemerkt, haalt Frankrijk veel geneesmiddelen uit Nederland, wat de export zou kunnen stilleggen als er twijfel zou zijn over de nieuwe interpretatie van de interne markt in Ierland. Zodat de goederen Calais en de Kanaaltunnel niet zouden bereiken.

Meer dan drie jaar later wordt de situatie eerder meer dan minder complex. Halloween zou voor alle betrokkenen echt een horrorverhaal kunnen zijn.

Mijn lichaam is een tempel

Een andere Eurobarometer-enquête is net uit en ziet EU-burgers die "gezondheid en sociale zekerheid" noemen als een van de drie "belangrijkste kwesties" waarmee ze in hun specifieke land worden geconfronteerd. De andere twee zijn werkloosheid en de stijgende kosten van levensonderhoud.

Zorgen over gezondheid en sociale zekerheid staan ​​bovenaan de hitlijsten in zes landen, namelijk Finland (48%); Slovenië (47%); Hongarije (45%); Portugal (34%); Letland (32%); en wacht erop ... het VK op 29%.

Tien landen plaatsen gezondheid en sociale zekerheid op de tweede plaats, met de hoogste percentages in Zweden (42%), Ierland (41%) en Denemarken (40%).

Luisteren jullie, politici? Laten we het hopen, want uit een nieuwe peiling van Eurobarometer blijkt dat de EU-burgers na de verkiezingen voor het Europees Parlement van dit jaar een toenemend vertrouwen in het blok en een toenemend optimisme over de toekomst van de EU hebben.

Een recordbrekend aantal (56%) zei dat ze geloofden dat hun "stemmen tellen" in de EU. Als er ooit een oproep was voor leden van het Europees Parlement, dan is dat het zeker.

Het blijkt dat de Britten minder vertrouwen hebben in de EU dan de respondenten uit welke andere lidstaat dan ook: slechts 29% zegt de EU te vertrouwen. Ondertussen overtreft het vertrouwen in de EU over het algemeen het vertrouwen in nationale regeringen met ongeveer 10 procentpunten.

De EU heeft de resultaten van de peiling groter gemaakt door te zeggen: "Over het algemeen wordt de EU in een positiever daglicht gezien dan ooit in de afgelopen 10 jaar."

HTA-nieuws

De raad van bestuur van EUnetHTA heeft het druk gehad en heeft onlangs het volgende "Begrip van EUnetHTA HTA" aangenomen. Ben je niet dol op deze termen? "Begrip." OKÉ…

This text was worked out over several months of consultation with the project’s board, and it explains that the EUnetHTA Executive Board agreed that HTA in the context of EUnetHTA activities is understood to be composed of the following elements:

• Beoordelingen moeten de besluitvorming informeren

• Assessments zijn zelf geen besluitvormingsprocessen

• Information should be of relevance to a decision-maker or user of the assessment. Wording which is overly exclusionary has the potential to predetermine decision-making, and formulations such as “no conclusions can be drawn” should be avoided

• Beoordelingen moeten het beste beschikbare bewijs op een bepaald tijdstip bevatten

• Assessments should specifically formulate a ‘summary of findings’

• Samenvattingen moeten proberen duidelijke en beknopte wetenschappelijke taal te gebruiken

Dus nu weet je het.

Ondertussen heeft de Commissie gevolg gegeven aan de wetgevingsresolutie van het Europees Parlement over het voorstel voor een verordening inzake EGT en tot wijziging van Richtlijn 2011/24/EU.

In wezen zegt het dat het de over het geheel genomen positieve benadering van de resolutie verwelkomt, eraan toevoegend dat het, in afwachting van het standpunt van de Raad, zijn standpunt over de amendementen van het Europees Parlement in beraad houdt.

In dat verband heeft de Commissie haar bezorgdheid geuit over bepaalde amendementen. Voor degenen onder u die echt enthousiast zijn: de problemen komen aan de orde in de amendementen 45, 49, 115, 116, 117 en 118. De Commissie lijkt zich ook een beetje zorgen te maken over amendement 153.

En zo denderen de HTA-voorstellen maar door…

Europa moet harder

Een recent beleidsplan opgesteld door Carl Bildt en Mark Leonard heeft de titel: "Van speelgoed tot speler: hoe Europa in de komende vijf jaar voor zichzelf kan opkomen."

Daarin wijzen de auteurs erop dat de afgelopen vijf jaar niet vriendelijk zijn geweest voor het buitenlands beleid van de Europese Unie.

"De EU is minder relevant, minder actief en minder eensgezind geweest dan werd gehoopt in de onstuimige dagen na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon in 2010", schrijven ze.

Ze voegen eraan toe dat de komende vijf jaar "misschien nog moeilijker worden". Dit komt omdat "de wereld goed op weg is naar een nieuwe orde gebaseerd op geopolitieke concurrentie en de bewapening van wereldwijde economische, culturele en zelfs klimaatverbanden."

"Terwijl de internationale situatie afglijdt naar een miasma van geopolitieke concurrentie, lopen Europeanen het gevaar ongelukkige speeltjes te worden in een strijd om de voorrang tussen China, Rusland en de Verenigde Staten", voegen ze eraan toe.

Om ons allemaal echt op te vrolijken, stellen Bildt en Leonard dat het buitenlands beleid van de EU ontoereikend is om Europa veilig te houden in de wereld van vandaag van grote machtspolitiek en onzekerheid.

Ze voegen eraan toe dat het vertrouwen tussen Brussel en de lidstaten afnam en dat het beleid de kleinste gemene deler van de publieke opinie weerspiegelde.

Vooruitkijkend, zijn ze van mening dat de komende vijf jaar “een voorbode zijn van acute druk op Europa, vooral nu Rusland, China en de VS multilaterale instellingen ondermijnen en handel, financiële gegevens en veiligheidsgaranties behandelen als machtsinstrumenten in plaats van als mondiale publieke goederen”.

Ze suggereren dat de nieuwe hoge vertegenwoordiger snel moet handelen om de Europese buitenlandse beleidsvorming opnieuw te bedraden om strategische soevereiniteit uit te oefenen, waarbij ze opmerken dat de hoge vertegenwoordiger meer steun nodig heeft bij deze strategie.

In een duidelijke boodschap aan de nieuwe Commissie van Ursula von der Leyen zeggen Bildt en Leonard dat het nieuwe leiderschapsteam in Brussel de Europese defensie opnieuw moet operationaliseren, de zelfvoorziening van Europa moet opbouwen door middel van een sterke Europese pijler in de NAVO, en innovaties moet overwegen zoals een Europese Veiligheidsraad.

“Europa zal alleen voor meer eenheid zorgen door controversiële kwesties frontaal aan te pakken in de Europese Raad en de Raad Buitenlandse Zaken. De hoge vertegenwoordiger moet een veel actievere rol spelen in deze debatten”, vinden ze.

Dat alles zou Von der Leyen, de voormalige Duitse minister van Defensie, in de toekomst zeker behoorlijk bezig moeten houden.

Ondertussen wensen wij u een goede gezondheid en prettige feestdagen.

Over EAPM

The European Alliance for Personalised Medicine brings together Europe’s leading healthcare experts and patient advocates to improve patient care by accelerating the development, delivery and uptake of personalised medicine and diagnostics.

Het roept de Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-lidstaten op om de regelgeving te helpen verbeteren, zodat patiënten vroegtijdig toegang hebben tot gepersonaliseerde geneeskunde en zodat onderzoek wordt gestimuleerd.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending