Verbind je met ons

Brexit

Groot-Brittannië krijgt te maken met voedseltekorten in een no-deal #Brexit: handelsorganisatie

DELEN:

gepubliceerd

on

Een wanordelijke no-deal-Brexit zou een deel van de voedselvoorziening weken of maanden ontwrichten als vertragingen in de havens ervoor zorgen dat verse producten in vrachtwagens gaan rotten, waarschuwde de handelsorganisatie van de sector woensdag (7 augustus), schrijft Kate Holton.

Detailhandelaren zoals Tesco hebben gewaarschuwd dat het verlaten van de Europese Unie op 31 oktober zonder handelsovereenkomst enorm problematisch zou zijn voor de sector, aangezien een groot deel van de verse producten wordt geïmporteerd en de magazijnen vóór Kerstmis vol zijn.

Voorafgaand aan de oorspronkelijke Brexit-deadline van 29 maart werkten supermarkten en detailhandelaren samen met leveranciers om de voorraden gedroogde goederen, waaronder pasta, flessenwater en toiletpapier, te vergroten.

Ze hebben echter gewaarschuwd dat verse groenten en fruit, die slechts een paar dagen houdbaar zijn, niet kunnen worden opgeslagen en dat douanecontroles in de grootste haven van Groot-Brittannië, Dover, tot vertragingen bij aankomst zouden kunnen leiden.

De industrie heeft ook verschillende havens getest om de hoofdroute Dover-Calais te vermijden, terwijl farmaceutische bedrijven ruimte hebben gereserveerd bij luchtvaartmaatschappijen om indien nodig voorraden in te vliegen.

“De voedingssector is er absoluut duidelijk van dat een no-deal exit een rampzalige uitkomst voor ons is”, vertelde Tim Rycroft, Chief Operating Officer van de Food and Drink Federation, aan BBC Radio.

“Er zullen selectieve tekorten zijn en die zullen tot op zekere hoogte willekeurig zijn, omdat het afhangt van welke vrachtwagens er wel en welke niet doorheen komen. We denken dat er sprake zal zijn van een ernstige verstoring en dat deze nog weken of maanden na onze exit zal voortduren.”

advertentie

De handelsorganisatie heeft er bij de regering op aangedrongen af ​​te zien van enkele concurrentieregels, zodat detailhandelaren en leveranciers kunnen samenwerken om in een dergelijke situatie de meest effectieve dekking voor het land te bieden.

Rycroft zei dat de sector de overheid herhaaldelijk heeft gevraagd om een ​​garantie te geven dat bedrijven geen boetes van de toezichthouder krijgen wegens concurrentieverstorend gedrag.

“In the event of no-deal disruption, if the government wants the food supply chain to work together to tackle likely shortages – to decide where to prioritize shipments – they will have to provide cast-iron written reassurances that competition law will not be strictly applied to those discussions,” Rycroft said.

Voorstanders van de Brexit zeggen dat er op de korte termijn wellicht sprake zal zijn van verstoring door een no-deal exit, maar dat Groot-Brittannië zal gedijen als het wordt losgemaakt van wat zij beschouwen als een gedoemd integratie-experiment dat ertoe heeft geleid dat Europa achterop is geraakt bij China en de Verenigde Staten.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending